Велики пацифички тепих од смећа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Локације тепиха смећа

Велики пацифички тепих од смећа[1] (енгл. Great Pacific Garbage Patch или Eastern Garbage Patch) је гомила плутајуће пластике на северном делу Тихог океана. Овај регион плутајућег смећа се налази отприлике између 135° и 155° ЗГД и 35° и 42° СГШ. Лист „Сан Франциско кроникл”, наводи да је овај „тепих“ данас тежак више од 3,5 милиона тона и да 80 одсто чини пластични отпад који сеже више од 30 метара у дубину[1]. Велики пацифички тепих од смећа је почео да се ствара 1950-их година, а његово уклањање би коштало на милијарде долара[1].

Ђубре[уреди]

Центар Великог пацифичког тепиха од смећа је релативно миран регион тихог океана, а морске струје које круже око њега доносе смеће. То узрокује акомулацију плутајућег смећа у великим гомилама. Док је кроз историју ово смеће било биоразградиво, данас се у Великом пацифичком тепиху од смећа скупљају пластика и остали неразградиви материјали. Ови материјали се могу само уситњавати, али њихове честице ипак остају у води. Честице настале распадањем пластике личе на зоопланктон тако да их Сцифомедузе често једу мислећи да су храна. Многи од ових комадића пластике завршавају у стомацима птица или других морских животиња.[2]

Истраживач океана Чарлс Мур (енгл. Charles Moore) је неколико година испитивао концентрацију пластичних честица у Великом пацифичком тепиху од смећа. Он је забележио концентрацију од око 3.340.000 комадића пластике по km² масе од око 5,1 kg/km².[3]

Неки извори[4] су јавили да је то „плутајући континент од ђубрета који је око 2 пута већ од површине Тексаса, али то нису потврдила научна истраживања.

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 Тепих од смећа плута Пацификом на www6.serbiancafe.com
  2. "Across the Pacific Ocean, plastics, plastics, everywhere."
  3. Moore Charles; Moore S; Leecaster M; Weisberg S (4). „A Comparison of Plastic and Plankton in the North Pacific Central Gyre”. Marine Pollution Bulletin (објављено 4. 12. 2001). 42 (12): 1297—1300. doi:10.1016/S0025-326X(01)00114-X.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date=, |year= / |date= mismatch (помоћ)
  4. Berton Justin (Friday, October 19). „Continent-size toxic stew of plastic trash fouling swath of Pacific Ocean”. San Francisco Chronicle. San Francisco: Hearst: W—8. Приступљено 2007/10/22.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date=, |date=, |year= / |date= mismatch (помоћ)

Литература[уреди]