Википедија:Пијаца/Архива 9

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Архива 5 Архива 7 Архива 8 Архива 9 Архива 10 Архива 11 Архива 15

Скорашње измене

Вероватно сте приметили да смо променили изглед странице скорашње измене, дакле додат је мали шаблон који садрши неке од кориштенијих линкова на википедији, као и списак чланака које српска википедија треба имати (Нина исправи ме ако сам погрешно написао Face-confused.svg) , дакле у тај списак сам прво поубацивао, по принципу еци-пеци-пец Face-tongue.svg или што би енглези рекли random, неколико чланака које немамо. Значи овај део шаблона треба да подстакне нове као и старе кориснике да мало више пораде на писању нових чланака. Дакле уколико видите да је неко написао чланак који је постављен као потребан, молим вас да га уклоните са тог списка и такође додате нови по принципу еци-пеци-пец. То би укратко било то, пробајте да не додајете чланке истих категорија као нпр. два града, или два политичара, двојицу спортиста итд..., нека не прелази број 8 или 9 чланака. Уколико ме неко није разумео Face-tongue.svg нека дође мало на ИРЦ па ћу ја то стручно да објасним Face-tongue.svg --Саша Стефановић разговор Face-grin.svg 21:37, 15 апр 2005 (CEST)

Женгжуу дођемо бар пиво

Дакле, погледајте ову страну! Женгжу је већ обавио већи део посла. Ово је, без преувеличавања, велики дан у српској култури! Први пут један софтвер интегрално подржава ћирилицу, латиницу, екавицу и ијекавицу!!! --Милош Ранчић (разговор) 23:59, 15 апр 2005 (CEST)

Има ту недостатака, али се радом дају отклонити. Софтвер је у врло свежој радној фази, тако да треба говорити сугестије у вези са њим. Можете се пријавити и на листу Wikitech и учествовати у сређивању софтвера. --Милош Ранчић (разговор) 23:59, 15 апр 2005 (CEST)

Изгледа солидно рјешење, свака част господину :-) Једино бих ипак примијетио да ажурирање чланака у облику:
((Mleko///Mlijeko)) ((je///je)) ((belo///bijelo)) ((a///a)) ((mesec///mjesec)) ((je///je)) ((žut///žut)).
изгледа мало напорно (најблаже речено :-)).
Да ли су у плану неки алати (скрипте, ботови или сл.), који би олакшали (за почетак само) уношење свих тих заграда за сваку ријеч и то у реалном времену (тј. и у предпрегледу).
Тек сада се поставља и питање ажурирања чланака у неком клијенту који би се пријавио као одређени корисник и извршио промјену убацивања заграда око свих ријечи, у стилу ((реч///реч)) за почетак, па би корисник накнадно сам (или већ у том клијенту) могао да коригује ијекавску верзију (наравно - уколико зна ;-))
Какви су планови, какво је тренутно стање ?
--Kaster 00:09, 17 апр 2005 (CEST)

Mnooooooooooogo ste dobri. Zahvaljujuci Vama ne moram da kupujem gomilu literature za koju iskreno i nemam kesha.Zamolila bih vas da pisete malo i o lingvistici cisto da bih upisala godinu. Shalim se, ali ne bi shkodilo par informacija Milke Ivic, Ranka Bugarskog itd......Hvala i za ovo!!!!!!!!!!!!!!1

       Pozdrav!
           Milica
На којој си групи? --Милош Ранчић (разговор) 19:55, 16 апр 2005 (CEST)

evo me opet!

Na trenutno najjacoj grupi na filoloskom - srpski jezik i knjizevnost sa opstom lingvistikom. Oni koji su na nekoj slicnoj grupi znaju o cemu govorim. Bash kuburimo sa informacijama odnosno sa literaturom, preobimno je.

    Pozdrav.
       Milica
Ја сам на општој лингвистици (и мало дуже студирам), али знам о чему се ради. Рад на Википедији подразумева рад свих учесника, укључујући и оних који би само хтели да нађу информације. Иначе, ја сам доста документације о оном што нам треба нашао на Интернету, и, у зависности од тога како ти је лакше, можеш овде написати шта ти је потребно, можеш ми послати на електронску адресу millosh@users.sourceforge.net или ми се можеш јавити телефоном на 062 376297, па ћу видети шта у том тренутку имам. Ако немам, можемо се заједно потрудити да обрадимо одговарајућу тему. --Милош Ранчић 00:09, 18 апр 2005 (CEST)

Pa recimo da mi treba dosta toga. Verovatno si polozio OPSTU I a i to nam je zajednicki predmet. Nama je omoguceno da ga polazemo u vidu seminarskog, pismeno ili usmeno. Svaka informacija bi bila od velike koristi. Verovatno i sam znas kako je kada ti treba toliko toga a ne znas odakle da krenes. Trenutno spremam UVOD U OP.LIN. i muka mi je od toliko informacija.

      Pozdrav. 
          Milica
Па, пре свега мораш знати да користиш литературу на енглеском. Стоји то да ће овде чланака из лингвистике бити све више, али је тешко да ћемо имати такав број чланака, какав има енглеска Википедија. Покушај да пођеш од чланка en:Linguistics, па настави даље. И, наравно, све што за себе урадиш било би добро да бар делом ставиш на српску Википедију. --Милош Ранчић (разговор) 12:31, 20 апр 2005 (CEST)

Гласови за брисање и Неенциклопедијски чланци

Ово су две ставке са којима, по мом скромном мишљењу, каснимо бар пола године. Ако кренете са листањем случајних страница на српској Википедији, биће вам јасно о чему причам, а чињеница да нам бесмислене ставке повећавају бруто број чланака не би нам требала служити на част. Међутим, пре него што кренемо са применом, мислим да је потребно да постигнемо консензус о њиховој потреби и употреби.

Што се прве ставке тиче, у питању је стандардна процедура са en:. Адиминистратори јасно без пардона бришу странице са садржајима типа трт-мрт-аах-оох-ја-сам-најпаметнији, али макар по свом искуству знам да за неке чланке ипак оставим трачак сумње да можда, можда, ипак припадају овде и онда их оставим. Мислим да требамо да имамо ефикасан механизам по којем бисмо могли да бришемо чланке за које сви осећамо да им овде није место, али се сви некако пренемажемо кад баш ми то требамо да урадимо. Ова страница је место за то. Ако се за недељу дана не јави нико или скоро нико ко мисли да је чланак ОК, мислим да можемо мирне душе да га пошаљемо у канту за отпатке и тако повећамо просечни квалитет наших чланака.

Друга ставка је за чланке који нису нужно неинформативни, али је дубиозна њихова припадност овде. Пример би био јуче поново измењени чланак (без увреде, али ко се тиме бави??? Универзалистички покрет Вилитора???) Србија или Рашка? У чему је разлика?. Са опроштењем, и ако је све у том чланку тачно, ја не видим шта чланак са таквим насловом тражи у општој енциклопедији. Можда те информације припадају негде другде—то није спорно и управо зато овај шаблон—али не овако. Или рецимо неко је својевремено прекуцавао Вујаклију. Томе је у најбољем случају место у Викречнику, а не овде. Мислим да треба да имамо агресиван метод за означавање оваквих чланака, којим их не бисмо аутоматски шкартирали (чак и у најгорем случају ишли би тек на гласање о брисању) и којим бисмо оставили могућност да неко други дође и каже "не Dzordzm ниси у праву овај чланак стоји" и то је исто ОК; али којим бисмо заинтересованима дали на знање да нешто треба подузети или разјаснити у разумном року (месец-два можда).

Како вам се ови предлози чине? --Dzordzm 05:46, 20 апр 2005 (CEST)

Па, овако. Што се тиче чланака из прве групе (они типа "трт-мрт-аах-оох-ја-сам-најпаметнији"), ту је јасно да је на процени ма ког од администратора хоће ли обрисати то. Ако се баш неко (администратор или не) не знам како буни (зато што то баш треба да стоји ту и ту), онда се лако да чланак извадити. Али сумњам да ће уопште бити таквих проблема. --Милош Ранчић (разговор) 08:01, 20 апр 2005 (CEST)
Што се тиче другог типа (Србија или Рашка? У чему је разлика?), ту мислим да треба покупити информације и ставити их у други чланак; или тај чланак преименовати у друго име и повезати са одговарајућим чланцима из дате области. То је, опет, ствар процене администратора који тиме хоће да се бави (наравно, не треба сада кренути у крсташки рат на такву врсту чланака, па поткачити и оне "који личе"). --Милош Ранчић (разговор) 08:01, 20 апр 2005 (CEST)
Треће су промашене категорије. Неко преписује овде неки речник уместо на Викречнику и сл. Таква се особа треба упутити да постоје и Викречник и Вести и Извори и Књиге и шта још већ. И, наравно, ко жели тиме да се бави, треба да овде евентуално на место чланака постави линк према одговарајућем на другом пројекту, а да садржај пребаци на други пројекат. --Милош Ранчић (разговор) 08:01, 20 апр 2005 (CEST)
Тако ја видим ствари. У суштини, сматрам да је сваки корисник прозван да сређује те ствари све док му се не назначи да то не ради баш најбоље. Што се тиче администратора, сматрам да је ту мања могућност за грешку. Не видим потребу да се постаљају неки стриктни принципи кад за то још увек нема потребе :) --Милош Ранчић (разговор) 08:01, 20 апр 2005 (CEST)
 • Само да појасним, за листу за брисање нису сасвим ах-ох очигледни чланци (то је малтене ауто-обрисано), већ они око којих бисмо можда радије имали консензус заједнице. Погледајте en:Votes for deletion за пример на шта мислим.
 • Што се друге категорије тиче, моја идеја је била да је исправљање кривих Дрина ипак на онима који су такве чланке постављали, а не да 10 админа које то вероватно ни најмање не занима бистре где треба да стоји расправа о Србија верзус Рашка, или да не Викречник пребацују (тамо врло корисних) 1000 одредница из Вујаклије једну по једну. Ја лично не видим проблем са крсташким ратом против дубиозних одредница, али немам намеру да га водим против свих.
 • Милоше хвала за одговор, било би добро да и остали напишу укратко мишљење. --Dzordzm 08:15, 20 апр 2005 (CEST)
 • Ја сам за контролисано радикални приступ или баш ово што је Dzordzm предложио. Да неенциклопедијске чланке ставимо где им је место и да истовремено развијамо друге пројекте. Вандал Б 08:44, 20 апр 2005 (CEST)

Не знам дали сте приметили пре неки дан сам направио шаблон Шаблон:Delete на захтев Gangleria. Мислим да би му се можда сада требао мало променити садржај, текст и остало као и повезнице које иду на листу чланака који су кандидати за брисање. Саша Стефановић разговор Face-grin.svg 09:00, 20 апр 2005 (CEST)


Подржавам Dzordzm-емову иницијатиру као и Сашин шаблон. Још се и залажем за Велико прољећно спремање (чишћење). Милан Тешовић 14:49, 20 апр 2005 (CEST)


Слажем се са великим спремањем. Оно се, по моме схватању, односи и на брисање бесмислених страница, али и на категоризацију, дотеривање и побољшавање и већ постојећих текстова. Треба текстове дотеривати и побољшавати тако да изгледају као они које смо пробрали на страни Википедија:Сјајни текстови. --Ђорђе Стакић (р) 21:02, 20 апр 2005 (CEST)


Ok.Kako mogu da pomognem da bi se i meni pomoglo?

            Milica

Добро нам дошла сестро Милице. Па било би добро да се прво пријавиш. Ако буде проблема слободно ми се јави. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 18:01, 20 апр 2005 (CEST)

 • Како видим, има доста људи којима се моја идеја свиђа. Мислим да ће нам ово омогућити доста агресивнији наступ у брисању дубиозних одредница (ипак је психолошки лакше нешто послати на гласање о брисању него га одмах брисати), или преправљању и исправном категорисању страница са информативним садржајем, који је можда залутао на Википедију, припада неком другом чланку или пројекту. Такође мислим да ће ово означавање указати људима који желе да среде чланке где има посла. Дакле мислим да можемо да почнемо са коришћењем, а што се Великог спремања тиче, ту би нам вероватно требао шири консензус, али они који желе свакако могу одмах да почну са одлучнијим радом. Процедура је, дакле:
 • Ако је чланак тотална небулоза, онда га једноставно обришите као и до сада (администратори).
 • Ако вам се чини да је чланак солидан кандидат за брисање, али бисте ипак да се и остали сложе: Ставите Шаблон:За брисање (то је мало преправљен Сашин шаблон, хвала) на врх чланка—и додајте чланак на списак Википедија: Гласови за брисање. У току наредних (рецимо) недељу дана, остали корисници имаће могућност да се изјасне, и потом ће администратори поступити у складу са консензусом.
 • Ако је чланак из друге категорије (није за брисање али није ни енциклопедијски чланак по неком од пуно могућих основа), а немате идеју или времена како да га "спасете", поставите Шаблон:Неенциклопедијски на врх стране. То ће га додати у одговарајућу категорију. Ако имате конкретан предлог шта би могло да се уради (рецимо, ако припадају сестринским пројектима), оставите га на страници за разговор те одреднице, и, ако је чланак "ауторско дело" једног или два сарадника, оставите напомену и на њиховим страницама за разговор. Ако нико не реагује за месец-два, време је за озбиљнију акцију (или нешто подузети, или гласање о брисању).
 • Надам се да ће ова идеја заживети и да ћемо поправити доста одредница. И срећна нам била квалитетнија, посећенија и релевантнија српска Википедија! --Dzordzm 07:16, 23 апр 2005 (CEST)

Тражене странице

Тек данас сам видио да постоји страна Тражене страице (Посебно:Wantedpages). Видио сам је преко додатка на скорашње измјене (похвала за то). Прво треба промјенити име у Тражене странице. А онда сам примјетио да је списак јако стар. И било ми је чудан број мртвих линкова према неки страницама које нису године:

Развој човека (206 веза)
Развој цивилизације (206 веза)
Космолошка доба (206 веза)
Геолошки еони (206 веза)
Геолошке ере (206 веза)

Милан Тешовић 19:17, 20 апр 2005 (CEST)


Промењено је име са »Тражене страице« на »Тражене Странице«, а што се тиче садржаја ове странице она се аутоматски допуњава а не мануално као што си ти вероватно мислио. Дакле као што се може видети из приложеног најтраженије странице су управо оне странице које се тичу година: календари, миленији, векови и остало. То треба видети са Милошем шта ћемо да радимо. --Саша Стефановић разговор Face-grin.svg 21:18, 20 апр 2005 (CEST)

Кажеш аутоматски? Колико често? Сваки минут? Мени се чини да је мјесец... не знам, нисам паметан... Милан Тешовић 18:46, 22 апр 2005 (CEST)

Milica

Nadam se da nije problem da neko ukratko objasni kako se prijavljuje,rado bih vam pomogla u oblastima srpskog jezika i knjizevnosti, istorije, psihologije, filozofije. Ovo su neke oblasti koje me veoma zanimaju tako da nece biti problema. Potrebno mi je samo ukratko objasnjenje o prijavi.Milica


Милице имаш одговор на страници за разговор твог ИП броја. Саша Стефановић разговор Face-grin.svg 16:24, 22 апр 2005 (CEST)

Дизајн шаблона

Погледајте Шаблон:Превод и Шаблон:Треба превести и погледајте кроз историју. Који дизајн вам се више свиђа? Милан Тешовић 03:31, 23 апр 2005 (CEST)