Википедија:Уживо/недеља, 13. септембар 2009.

С Википедије, слободне енциклопедије

Одржасмо још један летњи састанак. Додуше, с обзиром да је крај лета, нисмо имали врућине, али се дух лета осетио (у преводу, није било много посетилаца). Иако је почетак састанка заказан за 3 сата, због превоза сам у Дом омладине стигао 15-ак минута раније. Наравно, никог није било, па сам кренуо да се распремам и сређујем простор за састанак. Међутим, за који трен пристигао је и Иван, кога до сад нисмо видели, такође пре заказаног времена. Убрзо је дошао Ацо, а тачно у 3 сата на први спрат дома омладине попео се и Влада. Чак четири Википедијанца да дођу пре времена (или тачно на време) на састанак је нешто што се не дешава често! :) Остали који су присуствовали овом састанку су, пак, пристигли нешто касније, а они су: Ана, Никола и Милош. Данас смо, међутим, у посети имали Наду, новинарку Танјуга, која је помно пратила наше разговоре, али и поставила покоје питање.

Гледам сад ове моје белешке са састанка и видим да свака друга тема има реч "гео" у себи. Ваљда је то последица велике концентрације гео-људи. :) Елем, након упознавања са Иваном, причали смо о географији Србије, укључујући бифуркације, агломерације, географске администрације и Пожегу. :) Затим смо споменули скорашње, али и будуће масовне уносе (напомена: коначно причамо о масовним уносима, док један од њих заправо траје), а онда смо се пребацили на високо школство: мастери, дипломски радови, докторати и "болоња" су били актуелни појмови у том тренутку.

Онда је Никола споменуо вест која кружи ових дана домаћим медијима: Џимбо долази у Србију (прим. аут: није као да је први пут) и тим поводом смо споменули могућност да се Џимбо састане са заједницом, али и неким битнијим људима из српске политичке сцене (укључујући, наравно, и човека који га је позвао). Причали смо, даље, о скорашњим догађајима на овој Википедији, затим о начину рада САНУ, о геоидима, лингвистичкој и генетској вези индоевропљана, угро-финаца и других народа, о фолк певачицама на јапанској Википедији, о страни Википедија:Контакт и њеној видљивости (Милош предлаже да се ту остави неколико бројева телефона за контакт са "релевантним" Википедијанцима), затим о геолошкој временској скали, о родовима неких именица у српском језику (корзо је мушког рода, а авет женског), о OpenStreetMap пројекту, о систематици животиња, о разним мапама (и њиховој генералној доступности), о путевима у Србији, геомапирању и ГПС-у, о ватреној лисици алијас црвеној панди, о појединим музејима и евентуалној будућој сарадњи (приметићете да овакве разговоре водимо скоро сваког састанка, али овог пута смо причали о конкретним институцијама и конкретним циљевима; Драган је тај који воли да прича уопштеније :Р), о вурди итд.

А сад, што се тиче Наде... С обзиром да прави нешто попут репортаже, желела је да види како изгледа профил неког Википедијанца. Постављала је разна питања, на која смо покушавали да дамо што коректније и конкретније одговоре. Питања су се углавном тицала поузданости података, механизама заштите, активности Википедијанаца и мотивације коју они имају за уређивање Википедије и, самим тим, трошења свог слободног времена на прављење потпуне и тачне слободне онлајн енциклопедије на српском језику. Никола и ја смо на интернету нашли неке статистичке податке, иако не баш најсвежије, који ће сигурно послужити у репортажи.

Пред крај, размењивали смо идеје (углавном је Милош презентовао своје) за неке веће пројекте у будућности, које би Викимедија Србије могла да издејствује. Не желим ништа да откривам (и прејудицирам), па ћу само још рећи да су једино Никола и Милош давали идеје за пројекте (Никола је, чак, напоменуо да њему идеје саме долазе и да не мора уопште да размишља о томе). Око пола осам, неких сат времена по пробијању званичног термина (што и није тако страшно, с обзиром да није било програма у трибинској сали после нас), одлучили смо да закључимо данашњи састанак и разиђемо се. Тиме је окончан последњи летњи састанак ове године. --филип ██ 00:00, 14. септембар 2009. (CEST)[одговори]