Википедија:Уживо/недеља, 19. август 2007.

С Википедије, слободне енциклопедије

На улазу у ДОБ у Македонској улици, стајаше готово непомични Михајло и Челични. Чекаше још неког, као што сам на пример ја, како би ушли у трибинску салу и започели састанак. На првом спрату је било доста вруће, а мала клима није много побољшала ситуацију. За тили час су дошли и Ацо, Никола и Црни Бомбардер, а нешто касније нам се придружио и Ђорђе. Као и обично, Кале је стигао међу последњима, а ретку прилику да дође је искористио и Владимир, који данас путује у иностранство.

Једина фотографија са састанка: Горан и Никола покушавају да саставе 3D куглу

Данас смо имали свакојаке теме. Прво сам испричао своје доживљаје са Калемегдана, а причали смо и о референцама, цитирањима и уопште изворима за чланке на Википедији. Споменули смо Делфин и њено мишљење о Николином пројекту, а ја сам показао све ЦД и ДВД медије које сам до сада скупио а који се тичу Википедије (садржај на разним језицима). Док се све ово дешавало, Никола и Горан су уз доста потешкоћа покушавали да саставе 3Д пузле - реч је о пластичним пузлама које сам добио у Тајвану на Викиманији и које су у облику логоа Википедије. За неких 40 минута су је коначно саставили, а успех је био пропраћен свеопштим весељем :) Једна од битнијих тема данас била су тренутна и веома скорашња (мада, нисмо потцењивали и давнија) дешавања на Википедији (што је било пропраћено неким "оговарањима", али знате како је то). Никола је споменуо да не би било лоше имати спремно саопштење за јавност када за пар дана на енглеској Википедији дође двомилионити чланак. Никола нам је и предочио неке његове идеје (нпр. прављење правног уговора, које би људи потписивали како би давали садржај под ГНУ-овом ЛСД). Горан је заподенуо занимљиву расправу о томе да ли генерално постоји еволуција чланака на Википедији. Наиме, његово је запажање да ретко кад чланке уређује више корисника, тако да обично један корисник ради на "својим чланцима". Ја сам споменуо, између осталих доживљаја са Викиманије, и једну презентацију којој сам присуствовао: скин/кожа у МедијаВики софтверу по коме је Википедија позната ће негде у будућности бити замењен посебно стилизованим, новим скином који би требало да буду уникатни за Викимедијине пројекте (ситуација сада може да буде збуњујућа).

Причали смо нашироко и о начинима финансирања Николиног пројекта (о коме се прича из састанка у састанак). Такође, разјаснио сам присутнима неке дилеме у вези са "сингл јузер логином", односно систему који ће ускоро да ради на свим пројектима и по коме ће свако имати једно, унификовано корисничко име за све пројекте. Причали смо о Охридском прологу, његовој улози на Википедији, затом о чекјузерима, ауторским правима итд. Од невикипедијанских тема, дотицали смо се предстојећих визних олакшица, искустава са Бирфеста, екстремизма, војске, цркве (папе, светитељи, канон), историје (поготово оног дела који не волим), xxx сајтова, "Гуче" итд. Дошли смо и до закључка да треба уносити већ једном српска села, па је легао договор да ускоро кренемо са уношењем, али само оних села о којима не постоји чланак. Остала ће сачекати да се осмисли бољи алгоритам за унос. Око двадесет до девет смо одлучили да завршимо овај састанак, па смо се убрзо и разишли. Сигурно нисам споменуо неке ствари, али увек могу да ме допуне колеге :) Све у свему, занимљиво бејаше --филип 00:30, 20. август 2007. (CEST)[одговори]


Дакле да се осврнем да делове састанка које Филип није обрадио или их се само летимично дотакао.

Прво да наведемо редослед улазака у салу:

  • Филип, Ја, Челични (16:59)
  • Ацо (17:00)
  • Н. Смоленски (17:05)
  • Горан, са (охохо, значи упознали смо и гладног(прегладнелог нак. прим. ждер.) „синовца“) Црним (око 17:10)
  • Ђорђе (17:20)
  • Кале (17:52)
  • Владо (17:54)

На трпези су овај пут била два радиоактивна[1] воћна сока запремине по литар, и четри литра кока-коле (две флаше). Од 17:15 беше присутан и један хамбургер(тј. пљека прим. ждер.) али га је јела само једна особа(која је јавно нагласила да није рада да исти дели из тога што јој је то прво што тог дана меће у кљун,а докони анализатор ови редова јасно може уочити колико је било тиса тј. да је враг већ одавно однео шалу са држањем линије за тај дан друг. прим. ждер.), те се не рачуна у заједничку трпезу(пошто је јунак ови` редова после дивљег изласка у град тј. фамозни фестивал пива,оправданог краћег одмора кренуо у град и обрео се (чудним сплетом околности) на овом занимљивом месту(након исцрпљујуће борбе за дотичну пљеку) зав. прим. ждер.).

Тродимензиона слагалица у облику логоа Википедије је свакако била један од најпомињанијих лајтмотива првих сат времена састанка. Филип је једну од две такве које је донео са Викиманије дао Горану и овај се, одмах, дао на слагање уз помоћ Н. Смоленског. На крају сам се и ја убацио, више из неверице да је релативно хебано убацити последње парчиће како треба без правог алата, него што сам стварно помогао. Слагалица је састављена за укупно 42 минута (17:16 - 17:58).

Интересантно ми беше Филипов став према мом одсуству на Википедији, изложен одмах по почетку седнице. Иако сам свима ономад присутним на чет-каналу (и Филип је био тамо, и обзиром да је постављао питања, узех да је читао све) у детаље објаснио своје предстојеће одсуство током боравка у БГД поседовањем само dial-up, који ми често није ни доступан и да од мене у наредном периоду могу очекивати једино повремене чанкове текста написане код куће и послате у року од неколико минута које у току недеље проводим на нету, и иако и сам имам пуно обавеза које сам делимично нагласио, прво чиме ми се Филип (око 17:06) у току седнице обратио је примећивање да сам одсутан са википедије. Изразивши знаке схватања и разумевања, као да сам му први пут поменуо своју ситуацију са интернетом у БГД следеће питање од интереса му је било када ћу се вратити у Бугарску (баш сам потребан на Вики ;) није да ми не ласка :p). Пошто га је задовољио одговор да ће то бити у току следеће недеље, одложисмо ту тему. (a big WTF)

Оно што на овом степену могу да приметим је да мора да му стварно недостајем, чим толико примећује да ме нема, док нпр. само који минут касније (у 17:10) изјавио да је слабо на вики због испита и учења у којима је / који га тек чекају.

По овоме нам је Филип представио своју збирку дискова изабраних чланака, махом са немачке Википедије. На жалост, још увек није било тако путо присутних људи, те су дискови остали у његовим рукама, уз мало приче и пар питања.

Што је још вредно помена су, још увек магловити но можда скори напори да се на ову Википедију уведе већи број чланака о православљу.

Оговарања је било, што овај пут морам нагласити, као и у свакој доброј[2] супи зачина. И при томе ми је посебно запало за око једногласно слагање свих присутних око неких предмета којима смо се бавили. Помињане су разне ситуације на Википедији, прање новца (no names), и још понешто што нисам забележио.

Остале занимљивости:

  • Фестивал пива је био поменут одмах по Ђорђевом уласку у салу.
  • По слагању слагалаице, Кале је предложио (17:59) да радимо нешто конструктивније од дивљења овом делу двојице википедијанаца. Као први одговор на овај предлог је добио Филипове дискове, који су овај пут добили више пажње.
  • Владимир је више пута у току састанка примао позив на свој мобилни телефон. Иако кратак као и сви остали те вечери, први позив изазвао је праву малу тишину, пошто је у току (ако се не варам) верске дискусије Владимир једноставно устао од стола, не рекавши ништа, и тиме одавши утисак да одлази (због садржаја дискусије?).

По превременом напуштању састанка због других обавеза (око 19:00) ме је изненадила поновна реминисценција (стварно дође до тога да се форма мојој посети пореди са формом сонатног облика) све оне лакрдије са почетка око мог присуства. Наиме по одласку сам рекао да се опет видимо у јануару на шта сам од Филипа добио као аутоматско питање нисам ли рекао да се у току следеће недеље враћам у Бугарску. (the second big WTF) Но, разјаснио сам ствар, рекавши да сам при томе мислио на право виђење на седницама википедијанаца.

Састанак напустих нешто пре 19:00.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Обрадовић Горан
  2. ^ Михајло Анђелковић не воли „празне“ супе

--Михајло Анђелковић { talk } 10:32, 20. август 2007. (CEST)[одговори]

Појашњења кратица[уреди | уреди извор]

  • пљека stands for пљескавица
  • прим. ждер. stands for примедба ждероње
  • друг. прим. ждер. stands for друга примедба ждероње
  • завр. прим. ждер. stands for завршна примедба ждероње
  • нак. прим. ждер. stands for накнадна примедба ждероње

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 10:32, 25. август 2007. (CEST)[одговори]