Википедија:Уживо/недеља, 9. август 2009.

На улазу Дома омладине стајао је Михајло и чекао да се појави још неко, њему познато лице. С обзиром да сам то био ја, решисмо да уђемо унутра и сместимо се у трибинској сали. Али одмах смо приметили како Никола излази из Дома у потрази за чашама или соком или тако нешто. Без много оклевања смо му допустили да оде и попели се горе, где нас је чекала Невена. С обзиром да сам понео свој лаптоп, одмах сам довукао продужни кабл за струју, померио столове мало ближе истом (али и клима-уређају) и сместио се. Одмах је кренула потрага за бежичном мрежом како бисмо се конектовали на интернет. И неким чудом, успело нам је нешто што раније није - накачио сам се на ДОБ-ову мрежу и интернет је био успостављен! Убрзо је дошао Дејан, а онда ме је Милош позвао и рекао да Миле чека код Коња и да би требало неко да дође по њега. Дејан и Михајло су волонтирали и, заиста, вратили су се са Милетом, кога је београдска публика тек сад први пут упознала. После неког времена, дошао је и сам Милош, а у последњој трећини састанка придружио нам се и Ђорђе, са којим смо се претходно чули преко интернета.

Никола, каквог га до сада нисмо видели, и Невена

О чему се данас причало? О свему и свачему. А састанак је посебно обогаћен присуством интернета, због ког смо били у могућности да прикажемо и, практично, уживо референцирамо своје тврдње које смо износили на састанку. Најпре, приметили смо да је Никола био на некој свечаности (слика говори више од речи) и сазнали смо да је био на свадби. Даље, с обзиром да сам имао лаптоп при руци, показивао сам присутнима свој факултетски пројекат, од којих су тек неки отприлике имали представу шта се ту дешава. Причали смо о нашем тржишту у поређењу са "комшијским" тржиштима, односно о односу цена овде и онде, како када је реч о животним намирницама, тако и о осталој роби. Сазнали смо и да је Невенин рачунар покварен и покушали смо да оценимо где би квар могао да се крије.

Када је реч о дискусијама везаним за Вики свет, теме су биле следеће: новинске акредитације Викимедије Србије (које смо већ почели да дајемо заинтересованим сарадницима), услуге на чије је право Викимедија Србије стекла у складу са уговором са ЕУнетом (а то су штампање рекламног материјала, углавном летака, као и одржавање предавања у ЕУнетовој рачунарској учионици), "грант" који је Викимедија Србије добила од Задужбине Викимедије за извршавање одређеног пројекта, напредовање српских Викивести (уз напомену да ће сутра избити на друго место по броју вести, тако што ће прећи пољско издање; у напредовање не спада само раст броја вести, већ и знатан раст посећености), разлике између правила на Википедији и на Викивестима. Наиме, Дејану нису биле јасне неке ствари, па смо покушали да му објаснимо да не-основна правила изгласана на Википедији не важе на Викивестима, на којима ипак постоји одређени вид заједнице. Изнешени су и тренутни проблеми са којима се Викивести суочавају, али чини ми се да није дат предлог решавања тих проблема.

Милош, Михајло и Дејан

Преко Скајпа смо ступили у аудио контакт са Робертом. Међутим, с обзиром на лош интернет у ДОБ-у, било је мало проблема око споразумевања. У сваком случају, као да је делимично присуствовао састанку :). У том контексту, ваља споменути и да сам ступио у текстуални контакт са Аном, која је све присутне поздравила. Сигурно се у себи кајала што није могла да присуствује састанку.

Ђорђе и Михајло. И део мог лаптопа

Е сад, било је ту и неких оговарања (о којима, наравно, нећу овако јавно), затим спомињали смо Сороша, актуелно гласање на енглеском викиречнику, а које се тиче нашег језика, а док су Дејан, Милош и, можда, Миле причали о језику, педагогији и сличним чудесима, ја сам осталима показивао неке своје слике, како из рачунара, тако и на интернету. Миле је споменуо евентуално рекламирање википедијанских послова на Твитеру, а Дејан је гурао своју идеју о преспајању и подели категорија за сређивање, прерађивање и чишћење, где сам ја изразио противљење спајању, али подршку подели (што је исто мишљење као и на Тргу, што значи да Дејан није успео да ми га промени). Никола је дао предлог да се на Википедији на одговарајући начин обележи међународна година астрономије, а поткачили смо и тему о масовном уносу небеских тела, конкретније звезда. На крају, хтели смо да се мало детаљније договоримо око предстојећег састанка у Новом Саду, али како смо покушали да правимо рачун без крчмара, где улогу крчмара игра чињеница да још нисмо сигурни да ли ћемо добити одговарајућу просторију за састанак, закључили смо да ћемо више детаља знати тек у наредним данима.

У пола 7, када нам је званично истекло време састанка, кренули смо полако да се купимо и овај садржајни састанак се полако завршио. Као што то обично бива, људи се разбеже на различите стране. Овог пута, међутим, Никола, Ђорђе и ја смо кренули у истом правцу и донекле смо ишли заједно. Са Николом смо се опростили када смо дошли до мојих кола, а онда сам одвезао Ђорђа до Панчевачког моста, а одатле сам наставио пут куће... --филип ██ 00:15, 10. август 2009. (CEST)Одговори[одговори]