Твитер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Twitter
Twitter bird logo 2012.svg
Веб-адреса https://twitter.com
Комерцијалност да
Тип
микроблог
Регистрација неопходна за постављање коментара и праћење
Доступан на > 40 језика[1]
(вишејезички сајт)
Власник Twitter, Inc.
Творац Obvious, LLC[2]
Кључни људи
3.860 запослених[1]
Покренут 13. јул 2006. год.; пре 12 година (2006-07-13)
Тренутни статус преко 328 милиона регистрованих активних корисника (јун 2017)[1]

Твитер (енглески: Twitter) бесплатна је онлајн друштвена мрежа и микро-блог услуга која омогућава својим корисницима да шаљу своје и читају туђе микро-текстуалне уносе, тзв. твитове.

Твитови[уреди]

У свом основном значењу, твитови су текстуалне поруке не дуже од 280 карактера. Поруке се објављују на корисниковом профилу, те испоручују другим корисницима који су се пријавили да их добијају. Они који шаљу твитове могу да ограниче испоруку само на оне из свог круга пријатеља, док је услуга у старту подешена тако да шаље уносе свима који се на њих пријаве. Корисници могу слати твитове преко Твитеровог сајта, путем СМС-a или РСС-а (само примање твитова), или помоћу бројних других апликација које слободно развијају корисници-програмери, као што су Tweetie, Twitterrific, Twitterfon, TweetDeck и Feedalizr.

Услуга је бесплатна преко интернета, али слање и примање уноса преко СМС-а може бити наплаћено од стране телефонског провајдера.

Популарност[уреди]

Од марта 2009. године, Твитер је забележио раст популарности у свету. Твитер се често описује као 'интернетски СМС' у том смислу да сајт пружа могућност корисницима да шаљу и примају нове уносе помоћу разних алата тако да често није ни потребно користити сам оригинални сајт. Ова флексибилност је омогућила сајту да добије већу популарност него што би то био случај да су корисници били приморани да посећују оригинални сајт како би користили ову услугу.

Корисник, односно корисница Твитер услуга се неформално назива твитераш, односно твитерашица.

Употреба[уреди]

Изглед Википедијиног налога на Твитеру

Твитови могу да садрже ознаке, тагове (енглески: tags), састављене од појма са префиксом # (енглески: hashtag — хештег), попут #serbia. На овај начин се омогућава проналажење твитова на одређену тему једноставним тражењем употребљене ознаке.

Знак @ испред корисничког имена, попут @корисничко_име, користи се за упућивање реплике одређеном кориснику, или више њих. Твитове који почињу са @корисничко_име могу видети сви остали корисници, али се такве поруке сматрају директном репликом кориснику чији је надимак први у низу.

За упућивање директне (приватне) поруке неком кориснику користи се мало латинично слово d испред корисничког имена особе којој се порука шаље (нпр: d корисничко_име порука). Овако послате твитове може видети само особа којој је порука послата.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 „Companyfacts”. Twitter. 30. 06. 2016. Приступљено 27. 07. 2017. 
  2. ^ Twitter - About Us Retrieved March 12th, 2008

Литература[уреди]

  • Fitton, Laura; Gruen, Michael E.; Poston, Leslie; Jack Dorsey (2009). Twitter for Dummies. Hoboken, NJ: Wiley Publishing. ISBN 9780470479919. 

Спољашње везе[уреди]