Вилхелм Јордан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вилхелм Јордан

Wilhelm Jordan.png

Пуно име Вилхелм Јордан
Општи подаци
Датум рођења 1. март 1842.
Место рођења Елванген
Датум смрти 17. април 1899.
Место смрти Хановер
Рад
Поље математика

Вилхелм Јордан[1] (нем. Wilhelm Jordan, * 1. марта 1842. у Елвангену - † 17. априла 1899. у Хановеру) је био значајни њемачки геодета и математичар.

Од 1865. до 1881, Јордан је предавао на политехничком факултету у Штутгарту и Карлсруеу. У то вријеме објављује своју „Џепну књигу практичне геометрије“ (1873). Учествовао је у либијској експедицији путописца Герхарда Ролфса (Gerhard Rohlfs) 1874, гдје се бавио фотограметријом оаза.

Као руководећи члан „Њемачког друштва геометара“ учествовао је у реформи геодетског школовања 70-их година 19. вијека у Њемачкој. Основао је стручни часопис „Календар геодетског мјерења и техничке културе“, који је давао годишњи преглед дешавања из те области и који је излазио до 1949. године, и након његове смрти.

Од 1881. године држао је предавања у Хановеру на катедри за геодезију и практичну геометрију, гдје почиње рад на „Приручнику геодетског мјерења“ (Jordan-Eggert-Kneissl), који тек након његове смрти завршава Карл Рајнхерц (Carl Reinhertz), његов наследник на истој катедри.

По Карлу Фридриху Гаусу (Carl Friedrich Gauß) и Вилхелму Јордану је названа Гаус-Јорданова метода (проширење Гаусове елеминације додатним корацима до редукованог ешалонског облика, чиме се омогућује директно очитање рјешења система једначина).

Референце[уреди]

  1. „Pronunciation Guide to Mathematicians” Приступљено 12. 2. 2012.. 

Спољашње везе[уреди]