Вин (река)

С Википедије, слободне енциклопедије
Вин
(Wien)
Опште информације
Дужина34 km
Басен230 km2
Пр. проток200 ​m3s
Водоток
ИзворВинервалд
В. извора520 m
УшћеДунав у Бечу
Географске карактеристике
Држава/еАустрија
ПритокеOttakringerbach
Река на Викимедијиној остави

Вин (нем. Wien), позната и као Винфлус (нем. Wienfluss), је река која тече кроз град Беч. Дугачка је 34 km, од којих су 15 у оквиру града. Слив реке покрива површину од 230 km².

Вин извире у западном Винервалду близу Рекавинкела, а улива се у источном делу центра Беча у канал Дунава (Donaukanal), који представља огранак Дунава.

У оквиру града, речно корито се скоро у потпуности састоји од бетона, који је уграђен између 1895. и 1899. године како би се спречиле поплаве - некада доносивши и колеру - које је река редовно проузроковала пре тог времена. У исто време, градска железница (Stadtbahn) је саграђена, што искоришћава бетонско корито и одвојена је од реке само зидом. Данас је речно корито део Бечког метроа.

Вин је подложан великим варијацијама у току године. Ток може да се брзо повећа са 200 литара у секунди на 450.000 литара у секунди, однос од преко 2000.

Уз реку се у Бечу налазе Нашмаркт (Naschmarkt) и Позориште на реци Вин (Theater an der Wien). Већи део реке је окружен градом, посебно испред палате Шенбрун.