Пређи на садржај

Бечки метро

С Википедије, слободне енциклопедије
Мапа Бечког метроа

Бечки метро (нем. U-Bahn Wien) уз систем трамваја, аутобуса и брзих регионалних возова (нем. S-Bahn) чини саставни део јавног превоза у Граду Бечу. Састоји се од 5 линија које су повезане са системом брзих регионалних и међународних возова. Све станице добиле су име по деловима града или познатим грађевинама у близини којих се налазе. Линије немају посебна имена већ су нумерисане бројевима и за сваку је карактеристична одређена боја. Свака линија у свом називу садржи префикс U (скраћеница од немачке речи 'untergrund' - подземан) и број линије. Тренутно постоје следеће линије: U1, U2, U3, U4 и U6, линија U5 је у изградњи.

Мрежа Бечког метроа[уреди | уреди извор]

Воз на линији U1-станица Кагран

Укупна дужина мреже бечког метроа је 83.3 km[1] и он годишње опслужи преко 440 милиона путника[2]. Свих 5 линија метроа садрже 104 станице укључујући и 9 преко којих се врши трансфер путника са и ка регионалим возовима. Возови саобраћају сваког дана од 5h ујутру до 1h после поноћи у интервалу од 2 до 5 минута у току дана и у дужим интервалима увече и викендом.

Свака линија има своју карактеристичну боју и одређене стилске елементе.

U1[уреди | уреди извор]

U1 (Oberlaa - Leopoldau)

U1 или црвена линија има укупно 19 станица и пролази испод самог центра Беча. Продужење њене трасе за још 6 станица ка југу очекује се до 2015. године, а завршетак линије се очекује за крај 2020.

Траса линије

U2[уреди | уреди извор]

U2 (Seestadt - Karlsplatz)

Љубичаста линија је тренутно и најкраћа линија чији је 4. сегмент у изградњи. Други сегмент завршен је у мају 2008. године и то првенствено за потребе Европског фудбалског првенства, јер траса линије пролази поред самог Ернст Хапел стадиона. Трећи сегмент је завршен у октобру 2010. године, а потпуни завршетак ове линије очекује се до 2025. године.

U3[уреди | уреди извор]

U3 (Ottakring - Simmering)

Наранџаста линија је завршена 2000. године након 11 година градње. Данас има 21 станицу и укршта се са свим осталим линијама метроа. Једна од станица је и Ердберг, где се налази и истоимена аутобуска станица одакле саобраћа већина аутобуских линија ка Србији и земљама источне Европе.

U4[уреди | уреди извор]

U4 (Hütteldorf - Heiligenstadt)

U4, зелена линија је најстарија и почетно пуштена у рад између 1898. и 1901. године, да би у периоду између 1976. и 1981. године била модернизована. У првом делу пружа се паралелно са Бечком реком да би потом наставила даље дуж Дунавског канала.

U6[уреди | уреди извор]

U6 (Floridsdorf - Siebenhirten)

Браон линија је најдужа линија Бечког метроа. Уз то, ово је и једина линија чији је комплетни централни део надземан.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • http://www.wienerlinien.at/ - Званичан сајт Бечког јавног транспортног система на немачком и енглеском језику
  1. ^ Linien, Wiener. „Die Wiener Öffis in Zahlen”. Wiener Linien (на језику: немачки). Архивирано из оригинала 21. 03. 2023. г. Приступљено 2022-01-20. 
  2. ^ (PDF) https://www.wienerlinien.at/media/files/2016/betriebsangaben_2015_178355.pdf.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)