Пређи на садржај

Водена боквица

С Википедије, слободне енциклопедије

Водена боквица
хабитус
детаљ цвасти
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
A. plantago-aquatica
Биномно име
Alisma plantago-aquatica

Водена боквица (лат. Alisma plantago-aquatica) је вишегодишња монокотиледона биљка из породице Alismataceae. Позната је и под називима жабочун, водени трпутац, корњачина трава.

Изглед и цветање[уреди | уреди извор]

Водена боквица може да нарасте и до 1 метра у висину. Листови су елиптични и распоређени око усправне цветне стабљике. Стабљика је у горњој половини разграната и носи велики број бело-ружичастих двосплоних цветова са 3 латице, 6 прашника и већим бројем тучкова. Цветови су сложени у метличасти цват, који има облик пирамиде. Водена боквица цвета у периоду од јуна до септембра.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Водена боквица расте по мочварним ливадама, по барама, јарковима, рибњацима и језерима, уз обале река са спорим током, често у великом броју. У планинским областима може допрети до 1200 метара надморске висине.

Употреба[уреди | уреди извор]

Водена боквица је јестива биљка, али само у прерађеном стању. Подземни делови водене боквице садрже доста скроба. У народној медицини користи се као диуретично средство и за поспешивање излучивања млека.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Lansdown, R.V. (2014). Alisma plantago-aquatica. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 25. 6. 2014. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Енциклопедија самониклог јестивог биља, Љубиша Грлић, Загреб, 1986.