Вордпрес

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вордпрес
WordPress logo.svg
Вордпрес скриншот.png
Почетна страна Вордпрес блога
Првобитни
аутор(и)
Вордпрес фондација
Прва верзија 27. мај 2003.
Најновија
верзија
4.7.3[1]
6. март 2017.
Предверзија 4.7 RC[1]
24. новембар 2016.
Писано у PHP, MySQL
ОС Више-платформски
Платформа PHP
Величина 6,8 MБ
Тип Блог софтвер
Лиценца ГНУ ГПЛв2 (или каснија)
Веб-сајт wordpress.org, wordpress.com

Вордпрес (енгл. WordPress) је систем за управљање саджајем отвореног кода заснован на програмском језику PHP и MySQL бази података. Вордпрес располаже великим бројем шаблона, има могућност лаке и напредне надоградње. Од 10 милиона најпосећенијих веб-сајтова, Вордпрес користи њих 27,5%[2] што га сврстава у један од најпопуларнијих систем за уређивање садржаја на Интернету, и користи се на скоро 60 милиона веб сајтова,[3] што чини око 17% укупног броја веб-сајтова на Интернету.[4]

Прва верзија Вордпреса је објављена 27. маја 2003,а написали су је Мет Маленвег и Мајк Литл. Од децембра 2011, трећа верзија је преузета преко 65 милиона пута.[5]

Историја[уреди]

b2/cafelog, чешће познатији само као b2 или cafelog је био претходник Вордпресу.[6] Процењује се да је у мају 2003. било око 2.000 блогова које је покретао b2. Био је написан у PHP-у и користио MySQL базу података, а развио га је Мишел Валдраја (енгл. Michel Valdrighi), који сада учествује у развоју Вордпреса. Иако је Вордпрес званични наследник, још један пројекат, b2evolution, је такође у активном развоју.

Вордпрес се први пут појавио 2003. као заједнички рад Мета Маленвега и Мајка Литла (енгл. Mike Little),[7] као жеља за квалитетном и свима доступном платформом за лично издаваштво, базираном на PHP-у и MySQL-у. Име Вордпрес је Маленвегова пријатељица Кристин Тремулет (енгл. Christine Tremoulet).[8]

Године 2004. супарнички блог софтвер, Movable Type, променио је услове коришћења, што је допринело да велики број корисника почне да користи Вордпрес.[9]

Особине[уреди]

Вордпресов систем шаблона

Вордпрес користи систем веб шаблона путем процесора шаблона.

Теме[уреди]

Корисници Вордпреса могу инсталирати и мењати теме. Теме дозвољавају корисницима да промене изглед и функционалност свог Вордпрес сајта или инсталације без промене садржаја. Теме се могу инсталирати преко Вордпресове Контролне табле или отпремањем датотеке теме путем FTP протокола за пренос датотека. PHP и HTML кодови у темама такође могу бити уређивани за напреднија подешавња.

Додаци[уреди]

Једна од веома популарних особина Вордпреса је његова богата архитектура додатака која дозвољава корисницима и програмерима да прошире могућности Вордпреса преко његових особина садржаних у основној инсталацији; Вордпрес има базу од преко 22.000[10]додатака са широким опсегом функционалности - од оптимизације за претраживаче до додавања виџета.

Виџети[уреди]

Виџети су мали модули који корисницима нуде превлачење садржаја у бочни део и имплементацију многих проширених могућности додатака. Виџети омогућују програмерима да додају веб-сајтовима функционалност, као што су клизни садржаји, галерије и слично.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 „Архива свих објављених верзија Вордпреса”. 
  2. Usage Statistics and Market Share of Content Management Systems for Websites, May 2017
  3. „Званична статистика Вордпреса”. [непоуздан извор?]
  4. „Статистика употребе различитих система за управљање садржајем”. Приступљено 8. августа 2011.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  5. WordPress Download Counter
  6. Биографија Вордпреса (MPEG-4 Part 14) (Podcast). Mixergy. 
  7. „Историја - Вордпрес кодекс”. WordPress.org. Приступљено 29. марта 2012.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  8. Christine Selleck Tremoulet (24. јануар 2008). „The Importance of Being Matt…”. Christine Selleck Tremoulet. Приступљено 29. марта 2012.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date=, |date= (помоћ)
  9. Manjoo, Farhad (9. август 2004). „Blogging grows up”. Salon. Приступљено 29. марта 2012.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date=, |date= (помоћ)
  10. „Страница за преузимање додатака, са статистиком”. 

Спољашње везе[уреди]

Примери Вордпрес вебсајтова на српском језику[уреди]