Војни округ

С Википедије, слободне енциклопедије

Војни округ (рус. Военный округ) је оперативно-стратешка команда тј. дио територије државе на коме су све војне формације, војно-наставни заводи и војне установе обједињени под једном командом.

Подјела територије државе на војне округе је присутна у многим државама и имају за циљ што успјешније припремање за рат, лакше вођење борбених дејстава и бољу сарадњу међу штабовима и војним установама.

Војни окрузи могу бити погранични и унутрашњи и обично добијају име по називима градова гдје се налази њихово сједиште. У неким земљама се означавају по бројевима. Војни окрузи се даље дијеле на гарнизоне. На челу војног округа се налази командант, непосредно потчињен министру одбране.

Руска Федерација[уреди | уреди извор]

Војни окрузи:
  Московски војни округ
  Лењинградски војни округ
  Приволшко-уралски војни округ
  Северо-кавкаски војни округ
  Сибирски војни округ
  Далекоисточни војни округ

Такође:
  Калињинградски посебни рејон

Војно-административна подјела Руске Федерације до 1. септембра 2010. године:

Од 1995. до 1998. године је постојао Калињинградски посебни рејон, потчињен команданту Балтичке флоте.


Војно-административна подјела Руске Федерације од 1. септембра до 1. децембра 2010. године:


Војно административна подјела Руске Федерације од 1. децембра 2010. године:


Након реформи у Оружаним снагама Руске Федерације, примјењује се тростепени ланац команде »војни округоперативна командабригада«.

Септембра 2010. године, предсједник Дмитриј Медведев је потписао указ којим су Московски војни округ и Лењинградски војни округ сједињени у нови Западни војни округ. Тиме је број војних округа опао са шест на пет, а у децембру се се број војних округа свео на четири: Западни војни округ, Источни војни округ, Сјеверни војни округ и Јужни војни округ.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]