Врховна команда копнене војске Вермахта

С Википедије, слободне енциклопедије
Врховна команда копнене војске
Оснивање1935−1945
Место формирања:
 Трећи рајх
ТипBalkenkreuz (Iron Cross) Хеер
ДеоВрховне команде Вермахта
Ангажовање
Команданти
КомандантВернер фон Фрич
Валтер фон Браухич
Адолф Хитлер
Фердинанд Шернер

Врховна команда копнене војске Вермахта (нем. Oberkommando des Heeres, OKH), је била орган који је управљао копненим јединицама немачке војске - Вермахта. Основана је 1935. а распуштена је 9. маја 1945.

Оснивање[уреди | уреди извор]

Врховна команда копнене војске (OKH је основана 1935. године као део ремилитаризације Трећег рајха коју је спроводио Адолф Хитлер. Заповедник врховне команде копнене војске је држао позицију: Главнокомандујући копнене војске (нем. Oberbefehlshaber des Heeres). Од 1938. OKH - врховна команда копнене војске је заједно са OKL - врховном командом ратног ваздухопловства и OKM - Врховном командом морнарице, формално потчињена OKW - Врховној команди Вермахта (са изузетком Вафен-СС). Током рата OKH је имала одговорност стратешког планирања армија и армијских група, док се генералштаб OKH бавио оперативним послом. Свака немачка армија је имала Армијску команду (нем. Armeeoberkommando, AOK). До немачког пораза код Москве децембра 1941. OKH је била de facto најбитнији елемент у немачком ратном планирању. Врховна команда Вермахта од тада преузима ову функцију. Врховна команда копнене војске је распуштена 9. маја 1945. након капитулације Нацистичке Немачке.

OKH и OKW[уреди | уреди извор]

Хитлер је био на челу врховне команде Вермахта (OKW) од јануара 1938. која је имала за циљ координацију између три основна вида војске који су имали своје врховне команде и функционисали независно. Хитлер је преко OKW-а издавао наређења ратној морнарици (OKM), ваздухоплоству (OKL) и копненој војсци (OKH). Постојање OKW и OKH је доводило до великог ривалитета ове две структуре што је у неким кључним ситуацијама изазивало споро реаговање на терену и непотребна задржавања, услед читавог низа командних структура које би наређење морало да прође. Након неуспеха у бици за Москву, Валтер фон Браухич је разрешен дужности (углавном због погоршања здраственог стања) и Хитлер је именовао себе за врховног заповедника копнене војске и даље задржавајући позицију врховног заповедника Вермахта. У исто време је ограничио заповедништво OKH на Источни фронт, дајући директно заповедништво врховној команди Вермахта над осталим јединицама. Ово је омогућило Хитлеру да изјави да једино он има потпуну свест о Немачкој стратешкој ситуацији.[1]

Заповедници[уреди | уреди извор]

Заповедници OKH и главнокомандујући копнене војске[уреди | уреди извор]

Главнокомандујући копнене војске (нем. Oberbefehlshaber des Heeres) у оквиру Вермахта су били:

Шернер, један од Хитлерових омиљених војних заповедника је именован, од стране Хитлера у свом тестаменту који је он обзнанио пре самоубиства 30. априла 1945, за заповедника врховне команде копнене војске. у међувремену. Врховна команда копнене восјке је пребачена поново под јурисдикцију врховне команде Вермахта, са Фелдмаршалом Вилхелмом Кајтелом као главнокомандујућим.

Заповедници OKH генералштаба[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Barnett, Correlli (1989). Hitler's Generals. Grove. стр. 497. ISBN 978-1555841614. 

Литература[уреди | уреди извор]