Вукосава Марјановић Томић

С Википедије, слободне енциклопедије
Вукосава Марјановић Томић
Лични подаци
Датум рођења(1887-01-23)23. јануар 1887.
Место рођењаБеоград, Краљевина Србија
Датум смрти25. јун 1979.(1979-06-25) (92 год.)
Место смртиБеоград, СФРЈ
Научни рад
Пољеорганска хемија

Вукосава Марјановић Томић (Београд, 23. јануар 1887 — Београд, 25. јун 1979) била је српска хемичарка и прва жена из Србије која је постала доктор наука.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Породица Марјановић потиче из Ниша, а у Београд се преселила око 1770. године. Најпре су живели на Топчидеру, а када је у том крају почело зидање цркве и конака, преселили су се на територији Палилуле.

Рођена је у Београду, 23. јануара 1887. године. Њена породица живела је на Палилули, близу данашњег Ташмајданског парка. Имала је три сестре и брата. Након основне, завршава Високу женску школу, која је била у рангу гимназије. Након смрти родитеља, са пунолетством, стиче део наследства који користи за одлазак на студије органске хемије на Природно-математичком факултету у Женеви. Звање доктора наука стекла је 1913. године.[2]

После одбране доктората вратила се одмах у Београд, где је до почетка Првог светског рата 1914. године радила у Државној хемијској лабораторији. За време рата, свој допринос је дала справљањем лекова и превијањем рањеника. Када се рат завршио, кратко време је радила у Царинској лабораторији на Сави. Ту је упознала свог будућег супруга, Душана Томића, првог инжењера технологије, професора Техничког факултета у Београду. Након удаје 1921. године, одлучила је да престане да ради и да се посвети породици.[3] Своју одлуку образлаже тиме да се запосленој жени мало плаћало.

Током Другог светског рата, имовину су им узурпирали Немци, а након рата, комунисти. Вре­ме­ном, породици је вра­ћен део имања, али ни­ка­да у оби­му као пре ра­та. Душан бива притворен, па пуштен на ин­тер­вен­ци­ју јед­ног од Бр­о­зо­вих ле­ка­ра. Преминуо је 1947. године од последица тамновања.[4] У браку са Душаном имала је два сина.

Умрла је 25. јуна 1979. године од можданог удара.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Zaboravljene naučnice”. Kosmodrom. 8. 3. 2020. 
  2. ^ Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of. „Заборављене научнице – Вукосава Марјановић Томић”. www.rts.rs. 
  3. ^ „Умрла је хемичарка Вукосава Марјановић Томић”. srpskilegat.rs. Фондација Српски Легат. 
  4. ^ Димитријевић, Милица. „Прва Српкиња доктор наука каријеру је подредила мужу и породици”. Politika Online. 
  5. ^ „ВУКОСАВА ТОМИЋ МАРЈАНОВИЋ - Прва Српкиња доктор наука”. Видовдан | Српска традиција и национални интерес (на језику: српски). 11. 4. 2021.