Ташмајдан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Месна заједница Ташмајдан у урбаном делу Београда у општини Палилула

Парк Ташмајдан налази се између улица Таковске, Илије Гарашанина, Београдске и Булевара краља Александра на простору на коме се некада налазио каменолом.

Име[уреди]

Природни споменик Миоценски спруд Ташмајдан 014.JPG

Назив парка „Ташмајдан“ је настао од турског назива за каменолом (тур. taş, камен и тур. meydan, место где се вади камен, рудник). По једном старом сведочењу „може се слободно рећи да су у Београду сва стара здања... озидана овим овде вађеним каменом“. У катакомбама насталим после вађења камених блокова, дуго су била складишта муниције и војни магацини, а служиле су и као склоништа и завојишта за рањене војнике.

Овде се налази Природни споменик Миоценски спруд Ташмајдан.

Положај[уреди]

Ташмајдан почиње 600 m југоисточно од Теразија и покрива југозападни део општине Палилула. Парк се граничи са општином Врачар на југу и општином Стари Град на западу. У ужем смислу, Ташмајдан заузима површину ограничену Таковском улицом на северозападу, Улицом Илије Гарашанина на североистоку, Београдском улицом на југозападу и Булеваром краља Александра. Највећи површине заузима сам парк, док су северни и западни делови урбанизовани. У ширем смислум Ташмајдан обухвата површину која се на северу протеже до између улица Илије Гарашанина и 27. марта, а на истоку до подручја између Београдске и Карнегијеве улице.

Историја[уреди]

За време опсаде Београда, у јесен 1806. године, Карађорђе се овде улогорио и подигао шатор. После Другог српског устанка кнез Милош Обреновић, подижући српску варош у Савамали, наредио је око 1826. да се старо српско гробље са Варош-капије пресели на Ташмајдан. На ташмајданском платоу сазидана је 1835. стара црква Св. Марка (срушена приликом бомбардовања Београда, 6. априла 1941. године). На Ташмајдану је 30. новембра 1830. прочитан султанов хатишериф о унутрашњој независности Србије. Године 1909. овде је изграђена прва Сеизмолошка станица која постоји и данас. На Ташмајдану и око њега данас се налазе црква св. Марка (нова, грађена 1931-1940), Руска црква (1924), Главна пошта (1934), СРЦ „Ташмајдан“, хотели „Таш“ и „Метропол“, кафана „Мадера“, Радио-телевизија Србије, дечји забавни парк...

Овде на стадиону се 2. октобра 1971. уживо одиграла корида.[1]

Дана 23. августа 2007. у парку је откривен споменик песникињи Десанки Максимовић.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]