Вуоксен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Вуоксен
(Вуо́кса, Vuoksi, Vuoksen)
Хидроелектрана Иматра на Вуоксену, Финска
Хидроелектрана Иматра на Вуоксену, Финска
Основне карактеристике
Дужина 153 [1] km
Површина басена преко 52.400 km²
Просечан проток 540 [2] m³/s
Водоток
Извор Сајме
Висина извора 74 m
Ушће језеро Ладога
Географске карактеристике
Земље слива Застава Русије Русија

Вуоксен (рус. Вуо́кса, фин. Vuoksi, шве. Vuoksen) је река у источном делу Финске и западном делу Русије. Река углавном тече по северном делу Карелијске превлаке, из језера Сајме (југоисточна Финска) до језера Ладога (северозападна Русија).

У језеро Ладога река се улива преко два рукавца: старијег, северног, преко Приозерска и новијег, јужног који се назива и река Бурнаја (рус. Бурная), преко језера Суходолскоје (рус. Суходольское).

Разлика у надморској висина између језера Сајме и Ладога је 69 метара, а самим тим и између извора и ушћа реке. Река је дугачка 153 km [3]. Већим делом тока река се излива у мања речна језера. Највеће од тих језера је језеро Вуокса (Вуоксен) у близини града Приозерска. Годишње колебање нивоа воде у реци не прелази 3 метра.

Река Вуоксен повезује језеро Ладога са централном Финском и представља важну саобраћајницу и трговачки пут. На реци се налазе 4 хидроелектране: 2 у Финској (Таинионкоски и Иматра, у центру града Иматра) и 2 у Русији (Светогорскаја рус. Светогорская и Лесогорскаја - рус. Лесогорская).

Суходолскоје језеро на руском делу тока реке Вуоксен је традиционално место за такмичења кајака и кануа.

После Зимског рата (1940. године), Карелијска превлака је припала Русији и само 13 km речног тока је остало у саставу Финске.

Градови на реци[уреди]

Извори[уреди]

  1. [1], [2]; Руска википедија наводи 156 а енглеска 162 km преко Приозерск и 150 km преко јужног (Бурнаја) рукавца.
  2. Руска википедија наводи као просечан проток 600 m³/s
  3. [3], [4]

Спољашње везе[уреди]