ГУМ

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
ГУМ у Москви.

ГУМ је најпознатији трговински центар у Москви (рус. Главный универсальный магазин), саграђен 1893. године. У време Совјетског Савеза звао се такође ГУМ али слово Г није означавало реч главни већ државни (рус. Государственный). Пре Октобарске револуције имао је друго име - Верхние торговые ряды, које се и данас понекад користи.

ГУМ је пројектовао архитекта Александар Померанцев, а за градњу је био задужен инжењер Владимир Шуков. Они су освојили 1. место на конкурсу, који се одржао у Москви 1888. године. Аутори су при градњи комбиновали гвожђе и стакло те елементе старе руске архитектуре. Троспратна зграда с дубоким сутереном, који се састоји од три уздужна пролаза, има више од хиљаду трговина. Изградња стропних пролаза - стаклено-металне решетке у облику лука - јединствено је и храбро решење на крају 19. века. Током владавине Стаљина ГУМ је био затворен и у њему су се налазиле канцеларије. ГУМ је поново отворен као робна кућа 1953. године.[1]

Зграда се налази на Црвеном тргу у центру Москве.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Бусева-Давыдова, И. Л. (1997). Москва: Архитектурный путеводитель. М. В. Нащокина, М. И. Астафьева-Длугач. Москва: Стройиздат. стр. 29—30. ISBN 978-5-274-01624-7.