Гаел Гарсија Бернал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гаел Гарсија Бернал

Гаел Гарсија Бернал
Гаел Гарсија Бернал

Датум рођења 30. новембар 1978.
Место рођења Гвадалахара (Мексико)
IMDb веза

Гаел Гарсија Бернал (шп. Gael García Bernal; Гвадалахара, 30. новембар 1978) је мексички глумац. Гаел потиче из глумачке породице и своје прве кораке у глумачком занату дао је у позоришту. Са 11 година учествовао је у својој првој теленовели, Деда и ја (шп. Abuelo y yo).

Преселио се у Лондон где је студирао глуму. Кад се вратио у Мексико, глумио је у краткометражним филмовима. Његов први филм је Пасји живот (шп. Amores Perros), снимљен 2000. године. Филм је доживео огроман успех и била је номинована за Оскара у категорији за најбољи инострани филм.

Године 2001. снимио је И ја теби кеву (шп. Y tu mamá también), филм који је изузетно еротски набијен, и који је био номинован у категорији за најбољи сценарио.

Године (2004). Снима Рудо и Курси (Rudo y Cursi), комично-трагичну причу о фудбалу и корупцији у Мексику.

Године 2002. добија главну улогу у филму Злочин оца Амара (шп. El crimen del padre Amaro), који је такође био номинован за Оскара у категорији за најбољи инострани филм.

Године 2004. остварује запажене улоге у два филма, Дневник мотоциклисте (шп. Diarios de motocicleta), у режији Бразилца Валтера Салеса (порт. Walter Salles) и Лоше васпитање (шп. La mala educación), Шпанца Педра Алмодовара (шп. Pedro Almodóvar).

Године 2006. добија улогу у филму Вавилон. Тренутно ради на свом редитељском првенцу Дефицит (шп. Déficit).


Спољашње везе[уреди]