Галина Уљанова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Галина Уљанова
Russia-2000-stamp-Galina Ulanova.jpg
Галина Уљанова
Пуно име Галина Сергејевна Уљанова
Датум рођења 8. јануар 1910.
Место рођења Санкт Петербург
 Руска Империја
Датум смрти 21. март 1998.
Место смрти Москва
 Русија

Галина Сергејевна Уљанова (рус. Галина Сергеевна Уланова; Санкт Петербург, 8. јануар 1910Москва, 21. март 1998) је била руска примабалерина. Била је готово две деценије водећа балерина "Бољшој театра" после Другог светског рата.

Биографија[уреди]

Галина Уљанова је била кћи соло-играчице и играча из Театра Марински. Почела је да се школује као балерина са 9 година у затвореној балетској школи театра. Маја 1928. кренула је да наступа за „Државну академску оперу и балет“, која ће касније постати Балет Киров. Веома брзо постала је први солиста.

Године 1940. плесала је улогу Јулије на премијери балета Сергеја Прокофјева „Ромео и Јулија“. Прича се да му је она била инспирација за ову музику. После више гостовања, 1944. постала је члан Бољшој театра у Москви. Наредне године играла је насловну улогу на првом извођењу „Пепељуге“ (такође Прокофјев). У Баљшој театру је остала до повлачења са сцене 1963. После тога је радила као учитељ балета. Галина Уљанова се удавала два пута.

Уљанова је бриљирала и као глумица и као играчица. Великан позоришта Константин Станиславски је био одушевљен њеном глумом. Први пут је наступала у иностранству када је имала 46 година. Британске новине су писале о њој: „Галина Уљанова је у Лондону доживела највећи тријумф од свих плесача од времена Ане Павлове".

Због својих заслуга, 16 година је носила титулу Prima Ballerina Assoluta.

Спољашње везе[уреди]