Генерал војске (САД)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Предложена ознака за чин Генерал Војске САД

Генерал војске САД (енглески: General of the Armies) или Генерал војске Сједињених Америчких Држава (енглески: General of the Armies of the United States) је највиши војни чин у Оружаним снагама Сједињених Америчких Држава. Чин је виши од највишег активног ратног чина генерала армије. Тренутно је неактиван од 1948. године.

Само два човека су унапређена у овај чин, један за живота а други постхумно то су:

Даглас Мекартур је предлаган за унапређење у овај чин, за време и после Другог светског рата. Омар Бредли је постхумно предлаган за унапређење. Оба предлога никад нису реализована.

Ознаке за чин Генерала Војске САД коју је користио Џон Першинг од 1919. године.[a]

Овај војни чин је Америчкој војсци виши у односу на генерала армије, генерала ваздухопловства и адмирала флоте а једнак је чину адмирала морнарице. Именовање генерала Першинга је значило његово уздизање до ранга заменика врховног команданта у овом случају одмах испод председника. Еквивалент овом чину је чин генералисимуса.

Табела рангирања чинова генерала у САД[уреди]

6 Star.svg
Генерал војске САД[b]
US-O11 insignia.svg
Генерал армије[c]
US-O10 insignia.svg
Генерал
US-O9 insignia.svg
Генерал потпуковник
US-O8 insignia.svg
Генерал мајор
US-O7 insignia.svg
Бригадни генерал

Види још[уреди]

Напомене[уреди]

  1. ^ Першинг је био овлашћен да сам сачини ознаке које ће носити уз овај чин, и он је изабрао да носи четири златне звезде до краја своје каријере.
  2. ^ Неодобрена ознака за чин генерала војске, представљена 1956. године. Чин је неактиван а у овом облику није ни одобрен.
  3. ^ Чин уведен 1944. године. Додељује се само током светских ратова.

Референце[уреди]