Генерал

Из Википедије, слободне енциклопедије

Генерал је општи назив за официре највишег ранга. Реч је латинског порекла и значи „главни“. Зависно од чина генерал може командовати највишим здружено-тактичким јединицама, здруженим оперативно-тактичким саставима или стратегијско-оперативним групацијама. Генерал може руководити вишим и високим установама, видовима, родовима, службама оружаних снага...

У већини армија генерал је степенован у 3—4 чина.

Установљен је као чин први пут у Француској почетком XVII века. Касније је уведен и у већини других армија. У српској војсци установљен 1837. у Кнежевини Србији као један степен. Током Краљевине Србије 1901. уведен као двостепени ранг - генерал и војвода. Највеће промене овај чин је доживео у војсци Краљевини СХС (Краљевине Југославије) када је 1923. по француском систему степеновања овај чин подељен на четири ранга: бригадни генерал, дивизијски генерал, армијски генерал и војвода. Војвода је остао највиши генералски чин дољеван само за заслуге у рату. Ови чинови су били у употреби све до 1945. године у Југословенској војсци у отаџбини која је била део некадашње Југословенске војске.

Током Народноослободилачког рата у НОВ и ПОЈ 1. маја 1943. године уведени а 1945. међународно признати по новом систему рангирања као највиши официрски чинови генерал-мајора, генерал-лајтнанта и генерал-пуковника. 1946. године уведен је чин генерала армије а 1952. године, чин генерал-лајтнанта замењен је чином генерал-потпуковника у Југословенској народној армији. Године 1955. уведен је као пети генералски чин, али је укинут 1974. године. Војска Југославије и Војска Србије и Црне Горе задржале су ове генералске чинове осим адмирала флоте и генерала који су избачени из употребе. Данас у Војсци Србије у употреби су следећи генералски чинови:

  • бригадни генерал
  • генерал-мајор
  • генерал-потпуковник
  • генерал

У неким армијама су постојали или и данас постоје официрски чинови ранга и већег од генералског, као што су: војвода, вицемаршал, маршал, фелдмаршал, генералфелдмаршал, генералисимус и други.

Генералу у војсци одговара чин адмирала у ратној морнарици.

Копнена војска (КоВ) Ваздухопловство и противваздушна одбрана (В и ПВО)
Генералски чинови у Војсци Србије
Grb 1.svg
Генерал
3 kov - general pukovnik.gif
Генерал
3 vpvo - general pukovnik.gif
Генерал-потпуковник
2 kov - general potpukovnik.gif
Генерал-потпуковник
2 vpvo - general potpukovnik.gif
Генерал-мајор
1 kov - general major.gif
Генерал-мајор
1 vpvo - general major.gif
Бригадни генерал
Kov - brigadni general.GIF
Бригадни генерал
Vpvo - brigadni general.GIF

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Литература[уреди]