Генсбур: Херојски живот

С Википедије, слободне енциклопедије
Генсбур: Херојски живот
Жанрбиографски
РежијаЏоан Сфар
Главне улогеЛетиција Каста
Луси Гордон
Година2010.
Трајање135 минута
Земља Француска
Језикфранцуски
IMDb веза

Генсбур: Херојски живот је француски драмски филм из 2010. који је написала и режирала Џоан Сфар. То је биографски филм о француском певачу Сержу Генсбуру .

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Филм прати подвиге озлоглашеног музичара Сержа Генсбура од његовог одрастања у Француској окупираној нацистима, преко његовог успона до славе и љубавних афера са Жилијет Греко, Брижит Бардо и Џејн Биркин до његовог каснијег експериментисања са регеом на Јамајци. Такође укључује више елемената фантазије, од којих је најзначајнији лик који се зове „Шалга“, анимирано Генсбурово претеривање које делује као његова савест (или антисавест) у кључним тренуцима у Генсбуровом животу. Филм такође укључује многе Генсбурове познатије песме, које служе као звучна подлога за филм и често служе као елементи заплета.

Глумци[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Ерик Елмоснин Серж Генсбур
Луси Гордон Џејн Беркин
Летиција Каста Брижит Бардо
Сара Форестиер Франс Гал
Филип Катерин Борис Вијан
Клод Шаброл Гензбуров музички продуцент
Кејси Мотет Клајн млади Генсбур

Напомене[уреди | уреди извор]

Продукција[уреди | уреди извор]

Џоан Сфар је изнео своје намере: „Не радим класичну романтизовану биографију у стилу Живот у ружичастом. […] У филм доносим свој универзум стрипова — са луткама, песмама, поезијом и костимима — да бих илустровао своју личну визију Гензбурових фантазија.”[3]

Кастинг[уреди | уреди извор]

Сфар почиње да ради на филму са Шарлот Генсбур у улози њеног оца.[4] Али она одустаје од глуме и он на крају нађе глумца који ће играти Генсбура.

Ерик Елмоснино добија насловну улогу. Он такође објашњава глумачку екипу: „Упознао сам Џоан Сфар. […] Питао ме је да ли певам, да ли сам музичар. Рекао сам му не. И даље ми је понудио да радим на сцени са Жулијет Греко. Морао сам да му отпевам. Било је смешно. Пошто ме је ухватила трема, натерао сам их да помисле на Генсбур из 60-их, када је стигао у Греко; био је у својим малим ципелицама и отпевао јој је”. Глумац каже да није био обожаватељ певача пре снимања и признаје да је то незгодна улога.

Критички одговор[уреди | уреди извор]

Филм је добио мешовите до позитивне критике. Агрегатор рецензија Rotten Tomatoes извештава да је 73% од 78 критичара дало филму позитивну рецензију, са просечном оценом од 6,2/10. Консензус сајта гласи: „Можда је танко написано и неуредно направљено, али је такође прикладно гламурозан и интензиван – и снажно вођен задивљујућим перформансом Ерика Елмоснина“. . [5] Метакритик је филму дао оцену 58 од 100, на основу 26 критичара, што указује на „мешовите или просечне критике“. [6]

Кенет Туран из Лос Анђелес Тајмса уживао је у филму:

Други критичари су имали алтернативна мишљења, као што је АО Скот из Њујорк тајмса :

Признања[уреди | уреди извор]

Филм је 25. фебруара 2011. добио 3 награде Сезар, укључујући награду Сезар за најбољег глумца за Ерика Елмоснина, награду Сезар за најбољи први дугометражни филм за Џоан Сфар и награду Сезар за најбољи звук. Такође је добио додатних 8 номинација.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Lucy Gordon, Actress, Dead in Apparent Suicide”. Inquisitr.com. 2009-05-21. Приступљено 2010-07-26. 
  2. ^ Samuel, Henry (2009-05-21). „British actress Lucy Gordon found dead in Paris flat”. Telegraph. Приступљено 2010-07-26. 
  3. ^ Интервју Елзе Кесласи, 9. јануар 2009.
  4. ^ „Charlotte Gainsbourg : "Joann Sfar voulait que j'incarne mon père dans son Gainsbourg...". Архивирано из оригинала 2009-11-14. г. Приступљено 2022-08-21. 
  5. ^ „Gainsbourg: A Heroic Life (2011)”. Rotten Tomatoes. Приступљено 2015-07-22. 
  6. ^ „Gainsbourg: A Heroic Life Reviews”. Metacritic. Приступљено 2015-07-22. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]