Leticija Kasta

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Leticija Kasta
CASTA Laetitia-24x30-2005b.jpg
Kasta (2005)
Puno ime Leticija Mari Lor Kasta
Datum rođenja (1978-05-11)11. maj 1978.(40 god.)
Mesto rođenja Pont Odemer, Gornja Normandija
  Francuska
Veb-sajt www.laetitia-casta.fr
Informacije o modelu
Visina 172 cm
Boja kose smeđa
Boja očiju plava
Mere 89-59,5-90 cm

Leticija Mari Lor Kasta (franc. Laetitita Marie Laure Casta; Pont Odemer, 11. maj 1978) je francuski fotomodel i glumica.

Biografija[уреди]

Iako rođena u Normandiji, odakle joj je majka Lin Blin, većinu svog detinjstva provela u rodnom kraju svoga oca Dominika Kaste, na ostrvu Korzika. Ima starijeg brata, Žon-Baptistu, i mlađu sestru, Mari-Anž.

Leticija nije volela školu, bila je sanjar i često je maštala. Volela je da odlazi u prirodu, da leži u travi, kupa se u rekama, a jedini predmet u školi koji je volela bila je likovna kultura jer je bila zaljubljena u svoga profesora.

19. oktobra 2001. godine rodila je ćerku Sahten čiji je otac Stefan Sednui (franc. Stéphane Sednaoui). Kasta je verena za italijanskog glumca Stefana Akorsija. Zajedno imaju sina, Orlanda, rođenog 21. septembra 2006. Leticija Kasta trenutno očekuje treće dete. Trebalo bi se poroditi u Avgustu 2009.

Karijera[уреди]

Manekenstvo[уреди]

Leta 1993. godine kao petnaestogodišnjakinja bila je sa porodicom na plaži kada ju je primetio fotograf Pariske modne agencije Medison. Prišao je i rekao njenim roditeljima da je dovedu u Pariz na kasting. Leticijini roditelji su dugo oklevali, ali na kraju su pristali. Na kastingu ju je primetio Pol Marsijano, osnivač i art direktor modne kuće Guess?. Mnogi modni kritičari bili su negativno nastrojeni prema njoj, jer je sa 169 cm bila ispod visine koja je potrebna za manekenstvo. Ipak, Marsijano joj je dao šansu i ona je postala lice njegove modne linije.

1996. godine je postala model modne kuće „Viktorija sikret“ i reklamirala donje rublje. Par godina kasnije postala je i jedan od pet Viktorijinih anđela pored Tajre Benks, Hajdi Klum, Karen Molder i Stefani Simor.

Kasta zatim 1997. potpisuje ugovor na tri godine sa kompanijom Sport's Illustrated. Naredne godine postaje zaštitno lice kozmetičke kuće L'oreal, čije je vodeće lice i dan-danas i koju predstavlja na Kanskom festivalu svake godine. Postaje muza modnog kreatora Iv San Lorena i otvara i zatvara svaku njegovu reviju. 1999. slika se za kalendar Pireli.

Gluma[уреди]

1999. Leticija Kasta se okušava i na filmu u francuskom blokbasteru, i najskupljem filmu u istoriji francuske kinematografije, "Asteriks i Obeliks: protiv Cezara". Glumi pored Roberta Benjinija i Žerar Depardijea.

Glavnu ulogu u mini seriji Plavi bicikl dobila je 2000. godine kada glumi Leu Dalmas. Naime, iste godine postaje nova Marijana, simbol francuske republike i oličenje slobode francuskog naroda. Pre nje tu čast imale su Brižit Bardo i Katrin Denev. Statua sa njenim likom ukrašavala je značajne zgrade u Parizu, a njen lik se našao i na francuskim kovanicama. Sledeće godine pojavljuje se na Kanskom festivalu u maju gde predstavljala film Divlje duše.

Spoljašnje veze[уреди]