Гигантска хоботница

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Илустрација.
Илустрација Колосалне лигње

Гигантска хоботница (енгл. Gigantic octopus) је врста морских чудовишта којој припадају Луска и Кракен а у ову категорију се убрајају и лешеви неких чудних бића као што су Сент Огастинско чудовиште.

Ово биће не треба мешати са Гиганстском пацифичком хоботницом (род Enteroctopus) која је дугачка око 6 метара. За Гигантке хоботнице се верује да могу нарасти преко 6 метара.

Историја[уреди]

Године 1802, Пјер Денис де Монтфорт који је проучавао мекушце, признао је постојање две врсте Гигантсе хоботнице. Једна од њих је Кракен, за коју је веровао да је не виђају само Норвешки морнари, него чак и Плиније Старији. Друга врста је много већа Колосална хоботница која је близу обале Анголе напала једрењак који је кренуо из Сен Малоа, 1801. године.

Извори[уреди]

  • Cosgrove, J.A. 1987. Aspects of the natural history of Octopus dofleini, the giant Pacific octopus. M.Sc. Thesis. Department of Biology, University of Victoria (Canada), 101 pp.
  • Pierce, S., G. Smith, T. Maugel & E. Clark 1995. On the Giant Octopus (Octopus giganteus) and the Bermuda Blob: Homage to A. E. Verrill. Biol. Bull. 188: 219-230.