Гијом де Шартр

С Википедије, слободне енциклопедије
Гијом де Шартр
Грб Гијом де Шартра
Датум смрти1218.
Место смртиДамијета

Гијом де Шартр (франц. Guillaume de Chartres) је био четрнаести велики мајстор витезова Темплара. Функцију вође реда обављао је од 1210. до 1218. године.

Младост[уреди | уреди извор]

Тачна година рођења није позната. Родио се у Шампањи у Француској. У ред је ушао јако млад али се о његовим активностима пре него што је постао велики мајстор мало зна.

Ред[уреди | уреди извор]

Битка код Навас де Толоса у којој је учествовао и Гијом де Шартр

Гијом се у писаним изворима први пут спомиње 1210. када је као вођа реда присуствовао крунисању (енгл. John of Brienne) за краља Јерусалима, краљевска титула је била само симболична јер су Јерусалим од 1187. контролисале Саладинове снаге. Гијом је 1212. учествовао у бици код Навас де Толоса, Темплари су у овој бици помагали Реконкистима, хришћанска војска је победила наневши муслиманима тежак пораз. Током овог периода утицај Темплара у Шпанији био је огроман, као награду за војну помоћ добијали су велике поседе. Следећи војни поход десио се 1217. са почетком Петог крсташког рата. Гијомов задатак био је да помаже угарског краља Андрију II. Циљ похода био је освајање Египта. Крсташи су освојили Дамијету али даљег напредовања није било.

Куга и смрт[уреди | уреди извор]

Темплари су упућену у Дамијету да помогну крсташе, са њима је био и велики мајстор Гијом де Шартр, међутим завладала је епидемија куге и у августу 1218. Шартр умире. Андрија II Арпад убрзо после тога војску враћа натраг. На месту великог мајстора наследио га је Пјер (Педро) де Монтеги.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]