Глаука

С Википедије, слободне енциклопедије
Плес Глауке и Медеје
Лувр, Париз

Глаука, (грч. Glauke, лат. Glauce) је кћерка коринтског краља Креонта, који је пружио уточиште Јасону и његовој жени Медеји.[1]

Митологија[уреди | уреди извор]

Глаука се, када је први пут угледала вођу Аргонаута, Јасона, који је био изузетно леп човек, одмах се заљубила у њега. Јасон је, са својом женом Медејом, када га је Пелејев син, Акаст, прогнао због убиства, потражио уточиште код Креонта.

Јасон је искористио заљубљеност Глауке и наговорио је да се уда за њега, јер је он том женидбом осигуравао и наследство на коринтском престолу.

Таман када је краљ Креонт прихватио женидбу и удају своје кћерке Глауке за Јасона, тада се у све то умешала Јасонова жена Медеја. Она је поклонила Глауки прекрасно одело натопљено отровом и скупоцену дијадему, која joj је, када је Глаука ставила, као бакарни обруч смртно стегла главу.

Тим даром, она не само да је убила Глауку, већ је убила и Креонта. Креонт је пришао својој кћерки, која је умирала и загрлио је, а отров са њеног одела продро је у његово тело и усмртио га.

О Глауки[уреди | уреди извор]

У неким верзијама мита о Аргонаутима и неким њиховим драмским обрадама, Глаука се назива још и Креуса.

У Коринту она је позната по имену Глаука, а остаци фонтана и врата, који су се сачували све до данашљих дана, носе њено име, а њена дијадема, или бакарни обруч је постао и пословица - стеже главу ограниченима.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Замаровски 1985, стр. 116.

Литература[уреди | уреди извор]