Пређи на садржај

Јасон

С Википедије, слободне енциклопедије

Јасон

Јасон (грч. Ιάσων, лат. Iason, изведено од речи iasthai у значењу „лечити“) је у грчкој митологији био вођа похода Аргонаута у Колхиду, јолског краља Есона и његове жене Етеоклимене.[1]

Митологија[уреди | уреди извор]

Пре похода[уреди | уреди извор]

Јасон и Пелеј

Пелија, Тирин и Посејдонов син, био је човек жељан моћи и на све начине је покушао да стекне превласт над целом Тесалијом. На путу му је стајао његов полубрат Есон, па га је збацио са престола, убивши све његове потомке до којих је успео да допре. Алкимеда, Есонова жена, у то време је имала новорођеног сина Јасона, којег Пелија није пронашао, јер га је сакрила послуживши се лукавством. Наиме, жене су је окружиле и правиле се да се тек порађа. Након неког времена послала је Јасона кентауру Хирону на подучавање јер се бојала да би га у домовини Пелија убио. Обазриви Пелија се, како би одржао престо, посаветовао са пророчицом и она му је прорекла да треба да се чува човека који ће се појавити и имати само једну сандалу. То је био Јасон, који се заиста тако појавио, неколико година касније, на играма које је Пелија приредио у Посејдонову част. На путу у Јолк, Јасон је изгубио једну од својих сандала, помажући старици да пређе реку Анауру. Та старица је била прерушена Хера, која га је, када јој је помогао, благословила. Уплашеног Јасона су довели пред Пелија, који му поставио питање; шта би он учинио када би био суочен са човеком који ће му додати пропаст. Јасон му је одговорио да би таквог човека послао у немогућу мисију - по златно руно. Пелија га је послушао и наредио му да то и уради.[2][3]:485

Почетак похода[уреди | уреди извор]

Брод Арго

Јасон је са собом повео многе јунаке и они су кренули бродом Арго, који назван по свом креатору Аргу. Међу јунацима су били и:

Према броду, названи су Аргонаутима.

Острво Лемно[уреди | уреди извор]

Острво Лемно

Острво Лемно, на западној обали Мале Азије, било је острво насељено Амазонкама. Аргонаути су, на свом путу ка Мизији, пролазећи поред острва, свратили и искрцали се, а Амазонке су их дочекале ненаоружане. На острву су провели годину дана у љубави са женама, јер их је Јасон уверио у своје добре намере. Ту је Јасон, са краљицом Хипсипилом имао близанце, Еунеја и Тоанта (или Неброфона) и сви остали Аргонаути су имали мушке потомке.

Кизик и Мизија[уреди | уреди извор]

Након Лемна, Јасон и Аргонаути су стигли до земље Долионаца чији их је краљ, Кизик, пријатељски прихватио. Аргонаути су, после краћег задржавања отпловили, али су се те ноћи поново вратили на исто место. У тами ноћи, Долионци их нису препознали и мислећи да их нападају непријатељи, напали су Аргонауте. У сукобу који је уследио, Аргонаути су убили краља Кизика, а његова жена, сазнавши да јој је муж убијен извршила је самубиство. Кад је свануло, Долионци су увидели своју ужасну грешку.

Кад су стигли до Мизије, са брода су се искрцало неколико Аргонаута да нађу храну и воду. Међу њима је био и Хил, Хераклов слуга. Хиле су зграбиле водене нимфе и Херакле се вратио на брод без њега.

Финеј и Харпије[уреди | уреди извор]

Финеј и Харпије

Ускоро је Јасон стигао до двора краља Финеја у Тракији, којем је Аполон дао дар пророковања, међутим, био је и кажњен тако што су га Харпије ометале у јелу. Јасон се сажалио над краљем и одлучио је да му помогне. Два јунака, Калаис и Зет, синови бога северног ветра Бореја, који им је подарио крила, успели су да отерају Харпије. Захвалан због њихове помоћи, Финеј је Аргонаутима помогао откривши им како да прођу Симплегаде, зачаране стене.

Колхида[уреди | уреди извор]

Јасон и Медеја

Јасон је напокон стигао у Колхиду (црноморска обала Грузије) да би узео златно руно.[4] Ејет, колхидски краљ, обећао је Јасону да ће му га дати, али под условом да испуни три задатка. Када је Јасон чуо шта су му задаци, увидео је да не може да их изврши и пао је у очајање. Тада је Хера наговорила Афродиту да убеди свога сина Ероса да он својом љубавном стрелом погоди Ејетову кћерку Медеју, како би се она заљубила у Јасона.[5] Ерос је послушао Афродиту и навео Медеју да се заљуби. Тако је она помогла Јасону у извршавању задатака.

Први задатак је био да Јасон пооре поље са ватреним воловима, које је сам морао упрегнути, а волови су бљували ватру. Медеја је Јасону дала маст која га је штитила од ватреног даха.

Други задатак је био да Јасон засади поље змајевим зубима, из којих би ницала војска ратника (Спарти). Медеја је посаветовала Јасона како да савлада изникнуте војнике и он је, пре него што су га изникли војници напали, бацио камен међу њих, у гомилу. Војници нису знали откуд је камен дошао те су се међусобно борили и поубијали.

Последњи задатак је био да Јасон савлада змаја који никад није спавао, а чувао је златно руно. Јасон је омамио змаја напитком од биља који му је дала Медеја, а потом је с њом отпловио из Колхиде.

Ејет је кренуо за њима у потеру, али их није стигао, јер су му убили сина Апсирта.

Повратак[уреди | уреди извор]

Кирка, Сирене и Тал[уреди | уреди извор]

Кирка
Сирене

Кирка
На повратку у Јолк, Медеја је прорекла Еуфему да ће једног дана владати Либијом, а то се и испунило преко његовог потомка Бата.[6]

Зевс је, да би казнио Медеју због убиства брата, послао неколико олуја на Арго и ветровима Аргонауте скренуо са курса. Лутајући данима, Аргонати су почели полако да губе наду, али им се тада обратио брод Арго. Рекао им је да би требало да траже прочишћење код Кирке, која је живела на оближњем острву. У ХомеровојОдисеји[7] њено је острво описано као водена вила која стоји насред чистине. Око куће били су лавови и вукови, жртве њене магије, јер је била позната по свом чаробњачком знању, а своје би непријатеље или оне који би је увредили претварала у животиње или друге ствари уз помоћ разних напитака и биљака, тако да би они остајали са њом на острву. Животиње нису биле опасне и умиљавале су се око посетилаца острва. Након боравка код Кирке и прочишћења, Аргонаути су наставили пут ка домовини.

Сирене
Кентаур Хирон је рекао Јасону да без Орфејове помоћи никад неће моћи да прође крај подручја у коме су Сирене, јер су оне својом песмом омамљивале морнаре који би се бацали у море. Када је Орфеј зачуо њихове гласове, извукао је своју лиру и одсвирао лепшу и умилнију мелодију са којом је надгласао њихову музику.

Тал
Аргонаути су стигли до Крита коју је чувао бронзани човек Тал.

Кад се брод приближио, Тал је бацао велико камење на брод, задржавајући га у заливу. Он је имао једну крвну жилу која се протезала од његовог врата па све до глежња, а била је затворена бронзаним клином. Медеја је на њега бацила своје чини да би га смирила, а потом је извукла клин и Тал је искрварио до смрти.

Повратак и смрт Јасонова[уреди | уреди извор]

Медеја је тврдила Пелијиним кћеркама да може, користећи своје магичне моћи, да подмлади њиховог оца тако да га раскомада, а комаде скува са магичним биљем у котлу. То је демонстрирала са овцом која је, после магичног обреда, искочила из котла као јагње. Пелијине кћерке су јој наивно поверовале, раскомадале су оца и ставиле у котао, али Медеја није додала своје чаробно биље те је Пелија остао мртав. Због овога је Акаст, Пелијин син, прогнао Јасона и Медеју и они су отишли у Коринт. тамо се Јасон, да би учврстио своје политичке везе, оженио са Креузом, кћерком коринтског краља. Медеја, бесна на Јасона због његове издаје брачног завета, осветила му се тако што је, као венчани поклон, својој супраници даривала зачарану хаљину, која се прилепи за тело и изгори. Када је обукла хаљину и када је она почела да гори, прискочио је њен отац, краљ Креонт, да је спаси, па су њих обоје изгорели. После тог чина, побеснела и помахнитала Медеја је убила и своју децу коју је са Јасоном изродила, бојећи се да их он не убије и побегла у Атину. Јасон и Пелеј су напали Акаста и освојили престо Јолка, а Тесал, Јасонов син, постао је краљ. Јасон је, будући да је прекршио љубавне завет са Медејом, изгубио Херину наклоност и живео је усамљен и несрећан све док га није убио брод Арго, испод кога је он спавао, јер је иструнуо и труп је попустио.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Замаровски 1985, стр. 164.
  2. ^ Wood, Michael. "Jason and the Argonauts", In Search of Myths & Heroes, PBS
  3. ^ Powell, Barry B. (2015). Classical Myth. with translations by Herbert M. Howe (8th ed.). Boston: Pearson. ISBN 978-0-321-96704-6.
  4. ^ „Metamorphoses”. 
  5. ^ Griffiths, Emma (2006). Medea. London: New York: Routledge. 
  6. ^ Godwin, William (1876). Lives of the Necromancers. стр. 41. 
  7. ^ Хомер: Одисеја; 10. певање

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]