Акаст

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Акаст (грч. Ἄκαστος) је у грчкој митологији био син Пелије, краља Јолка и Анаксибије или Филомахе.[1]

Митологија[уреди | уреди извор]

Био је један од ловаца на Калидонског вепра, а потом, против воље свог оца, придружио се Јасону и Аргонаутима. Када се вратио, Јасон му је, након Пелијине смрти, препустио престо Јолка. Према другој причи, када је Акаст открио да је Медеја узроковала смрт његовог оца, протерао је Јасона и њу, а оцу приредио раскошне посмртне свечаности. Након неког времена Акасту је дошао Пелеј да га овај очисти од убиства. У Пелеја се страсно заљубила Акастова супруга Астидамија (или Хиполита[2]), али је дошљак одбио њену љубав. Из освете, оклеветала га је код мужа да је он њу заправо заводио и Акаст га је у бесу одвео на Пелион и без оружја оставио на милост тамошњим зверима.[3] Заправо, Акаст није одмах реаговао на оптужбе своје супруге, већ је искористио прилику када су Пелеј и он ловили на планини Пелион. Када је Пелеј заспао, Акаст му је украо мач и оставио га, тако да су га умало убили кентаури.[2] Пелеја је спасио кентаур Хирон (или Хермес[2]), а он се касније вратио сам или са Јасоном и Диоскурима и убио Акаста и његову жену.[3] Аполодор није поменуо Акастову смрт, али јесте да је Пелеј уз поменуте савезнике разорио Јолк.[2] Акаст је са својом супругом имао кћерке: Стеропу, Стенелу и Лаодамију.[4]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology Greek Mythology Link: Pelias1; Family
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Greek Myth Index: Acastus Архивирано на сајту Wayback Machine (октобар 27, 2010) (језик: енглески), Приступљено 4. 5. 2013.
  3. 3,0 3,1 Цермановић-Кузмановић, А. & Срејовић, Д. 1992. Лексикон религија и митова. Савремена администрација. Београд.
  4. ^ Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology Greek Mythology Link: ARGONAUTS; List of ARGONAUTS