Готик метал

С Википедије, слободне енциклопедије
Готик метал
Стилско пореклоХеви метал
дет метал/дум метал
готик рок
Културолошко пореклопочетком 1990-их, Енглеска
Норвешка
Холандија
Изведени облицивокал, електрична гитара, бас-гитара, бубњеви, клавијатуре

Готик метал је поджанр хеви метала. Готик метал комбинује тежину метала и меланхоличну и мрачну атмосферу готик рока. Жанр је настао у Европи раних 1990-их под утицајем дум метала. Текстови су углавном мелодраматски и инспирисани готик фикцијом и личним искуствима. Начини певања су разноврсни (од грубих граул вокала Мортена Веланда Tristania, преко контратенора Естена Бергеја (такође Tristania), до баса Питера Стила (Type O Negative)), као и приступи овој музици уопште.

Сматра се да су пионири овог жанра енглески бендови Paradise Lost, My Dying Bride и Anathema. Други бендови заслужни за развој овог жанра су Type O Negative (САД), Tiamat (Шведска) и The Gathering (Холандија). Норвешки бенд Theatre of Tragedy је развио „лепотица и звер“ певање, који представља комбинацију грубог мушког и чистог, мелодичног женског вокала; тај начин певања су касније прихватили бројни други бендови овог жанра. Крајем '90-их из готик метала се развио симфонијски метал, а најзначајнији представници овог жанра су Tristania и Within Temptation.

Почетком 21. века у Европи су се појавили представници комерцијалне варијанте готик метала (HIM, Lacuna Coil, The 69 Eyes).

У овај жанр се често укључују и музичари који у ствари нису готик, нпр. Nightwish.

Представници[уреди | уреди извор]