Гркокатоличка црква Вазнесења Господњег у Сремској Митровици

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Grkokatolička crkva, Sremska Mitrovica 004.jpg

Гркокатоличка црква Вазнесења Господњег, краће и месно Русинска црква, богослужбени је храм у граду Сремска Митровица. Црква припада Крструској епархији, односно Гркокатоличкој епархији Светог Николе у Руском Крстуру. Црква је посвећена Вазнесењу Господњем.

Историјат[уреди]

Гркокатоличка парохија у Сремској Митровици основана је 1886. године. Након 1848. године у Сремску Митровицу почели су се насељавати Украјинци и Русини из североисточне Угарске, данас Западне Украјине, тако да је њихов број већ 1885. године досегао до 300 припадника. Први душебрижник новоосноване парохије био је Максимилијан Релић – ускок из села Релића. Владика Илија Храниловић је о свом трошку прибавио све потребно за вршење богослужења, а од бискупа Штросмајера добио је дозволу богослужемка у римокатоличкој капели Св. Рока на Митровачком гробљу. Црква је почела са изградњом храма Вознесења Господњег 24. септембра 1905. године и изграђена је у следећим годинама.

Архитектура[уреди]

Црква је изграђена у неороманици. То је тробродна грађевина са предворјем, главним бродом и два бочна, пространом солејом и клеросима, светиштем са високим иконостасом солидне занатлијске израде. У светишту је мермерни олтар браон боје и уметнички израђен балдахином. Прозори су у светишту и солеји фигурални, а бредовима геометријски.[1]

Црква има три олтара: главни у средишту и два бочна: покров Богородице и олтар св. Антонија Пустињака. Унутарња архитектура - ентеријер је оригиналан по томе што је унутрашњост изведена у ритму (метрика) Шуманове сонате. Верници ове парохије су махом гркокатолички Украјинци, Русини, ређе и чешће као посетиоци Бугари, Мађари, Срби.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]