Римокатоличка црква Светог Димитрија у Сремској Митровици

С Википедије, слободне енциклопедије
Римокатоличка црква Светог Димитрија
Римокатоличка црква Светог Димитрија са жупним уредом
Опште информације
МестоСремска Митровица
ОпштинаСремска Митровица
Време настанка1811.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Римокатоличка црква Светог Димитрија, краће и месно Католичка црква, је богослужбени храм у граду Сремска Митровица. Црква је катедрални храм Сремске бискупије Римокатоличке Цркве. Црква је посвећена Светом Димитрију, заштитнику града.

Црква је, заједно са суседним жупним двором, споменик културе од великог значаја.

Историјат[уреди | уреди извор]

Хришћански живот на подручју града у оквиру Римокатоличке Цркве је заживео 1229. године када папа Гргур IX обнавља Сремску бискупију, а у Сремској Митровици је основан бенедиктински манастир св. Иренеја Сремског. Верски живот развија се до турског времена - 1521. године. За време турске власти парохија се спомиње још 1665. године. Након ослобођења од Турака парохија је обновљена 1743. године. Тада се као верници јављају Немци, Хрвати и Мађари. Данашња парохијска црква саграђена је 1811. године, а посвећена 30. јуна 1811. године. Заштитник цркве и парохије, као и целог града био је увек свети Димитрије.

Парохијска црква добила је наслов конкатедрале 1984. године, и наслов базилике минор 1991. године, што је највећа част указана једној цркви. Успостављањем Бискупије Сремске 2008. године црква је припала новоуспостављеној бискупији.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]