Да Винчијеви демони

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Да Винчијеви демони
Da Vinci's Demons.jpg
Постер прве сезоне серије
Препознатљиво и као Da Vinci's Demons
Формат авантура
историјска фанстастика
драма
Творац Дејвид Гојер
Улоге Том Рајли
Лаура Хедок
Блејк Ритсон
Елиот Кауен
Лара Пулвер
Бер Макрири
Држава порекла САД
Број епизода 18
Дужина трајања 57-59 мин
Емитовање
Премијерно на BBC
Прво приказивање 12. април 2013.

Да Винчијеви демони је историјска фантастика, драма која представља рани живот Леонарда да Винчија.[1][2] Серију је осмислио Дејвид Гојер, а главну улогу глуми Том Рајли.[3] Развијена је и произведена у сарадњи са BBC Worldwide, а снимана је у Велсу.[4] Серија је дистрибуирана у преко 120 земаља.[5]

Серија прати Леонарда који је умешан у политичке планове Медичи и Паци породица и њихових супротстављених односа са католичком црквом. Ови догађаји се дешавају током Леонардове потраге за Књигом Лишћа, током које он долази у контакт са древним култом познатим под именом Синови Митре.

Серија је премијерно приказана у Сједињеним Америчким Државама 12. априла 2013, а друга сезона 22. марта 2014. Трећа сезона приказана је премијерно 24. октобра 2015. године.[6]

Радња[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Серија прати фиктивни рани живот Леонарда да Винчија током ренесансе у Италији. Он је ексцентрични геније који се бори са својим унутрашњим демонима и необузданом маштом, док жуди за прихватањем од стране свог отуђеног оца. Њихов понекад непријатељски однос резултирао је тиме да Леонардо ради на двору Медичи. Он полако постаје умешан у политичке интриге око контроле над Фиренцом тако што открива шпијуна који открива информације католичкој цркви и породици Паци. Такође започиње аферу са Лукрецијом Донати, љубавницом Лоренца Медичија. Серија показује многе Леонардове проналаске и радове док је био војни инжењер за Војводе од Милана и Борџије.

Ови догађаји смештени су у периоду Леонардове потраге за Књигом Лишћа. Он је вођен мистиком да ће, након проналаска ове књиге, бити у могућности да откључа скривене области свог ума приступањем Фонтани сећања. Такође је и повезан са мистериозним култом познатим као Синови Митре. Они га обавештавају да ће, након проналаска књиге, моћи не само да види, већ и да обликује будућност.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Том Рајли Леонардо да Винчи
Лаура Хедок Лукреција Донати
Блејк Ритсон гроф Ђироламо Риарио
Елиот Коуен Лоренцо Медичи
Лара Пулвер Кларис Орсини
Џејмс Фокнер Папа Сикст IV - Франческо и Алесандро дела Ровере

Референце[уреди]

  1. ^ Jones, Jonathan. „Da Vinci's Demons: the new TV show that totally reinvents Leonardo's life”. The Guardian. Приступљено 10. 3. 2014. 
  2. ^ Guthrie, Marisa (8. 8. 2011). „Starz Partners with BBC on Original Series”. The Hollywood Reporter. Приступљено 10. 3. 2014. 
  3. ^ Shaw, Christine. „Starz and BBC Worldwide Productions announce new original series Da Vinci's Demons”. BBC. Приступљено 10. 3. 2014. 
  4. ^ Turner, Robin. „TV premiere for US show Da Vinci's Demons dazzles Neath”. Wales Online. Приступљено 10. 3. 2014. 
  5. ^ Unknown. „Tom Riley: Sex, violence and playing the lead in Da Vinci’s Demons”. Metro. Приступљено 10. 3. 2014. 
  6. ^ NellieAndreeva. „Starz Renews David S. Goyer's Da Vinci's Demons For Season 3 With John Shiban As Showrunner”. Deadline.com. Приступљено 6. 5. 2014. 

Спољашње везе[уреди]