Делта холдинг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Делта холдинг
приватна
Основано 10. јануар 1997.
Београд, Србија,
Савезна Република Југославија Југославија
Седиште Београд,
 Србија
Руководиоци
Мирослав Мишковић
Број запослених
око 7.200
Веб-сајт www.deltaholding.rs

Делта холдинг д. о. о. Београд је један од највећих холдинга у Србији и региону. Власник и председник Делта холдинга је српски привредник Мирослав Мишковић.

Седиште Делта холдинга је у Београду, у Улици Милентија Поповића 7б, Нови Београд.

Историјат[уреди]

Делта холдинг је основан 10. јануара 1997. године у Београду, док је предузеће Делта М основано још 4. фебруара 1991. Данас, чланице Делта холдинга се баве аграрном производњом, производњом хране, извозом, увозом, заступањем иностраних компанија, дистрибуцијом робе широке потрошње, продајом аутомобила и развојем некретнина.

Делта холдинг послује на тржиштима Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Европске уније, Русије и Швајцарске. Прва је српска компанија која је значајно инвестирала на тржишту Европске уније. Такође, поседује и дистрибутивни центар за воће и поврће у Русији.[1]

Данас, Делта холдинг се налази у власништву кипарских предузећа Хемслејд трејдинг лимитид (71,72%) и Ренијум холдингс лимитид (28,28%)[2] која се налазе у власништву српског привредника Мирослава Мишковића који је и председник Делта холдинга. Поред ова два кипарска предузећа, са Делта холдингом повезана су још и ова: Авенел трејдинг (оверзис) лимитид, Даурама холдингс лимитид, Астатин холдингс лимитид, Венити интернешонал лимитид, Реџајнаблу ентерпрајзис лимитид (Кипар), Asquere B.V., Јунајтед јуроуп инвестмент B.V. (Холандија) и Хитоми фајненшал лимитид (Британска Девичанска Острва).

У депеши коју је Амбасада САД из Београда послала у Вашингтон се наводи да је Делта настала „на леђима српског народа“ и да је Мишковић стекао огромно богатство учествујући у корупцији за време владавине Слободана Милошевића.[3]

Зависна друштва[уреди]

Седиште Делта холдинга на Новом Београду

Делта холдинг своје пословање реализује кроз три организационе целине и мноштво зависних друштава:

 • Делта аграр група;
  • Делта аграр д. о. о. Београд;
  • Yuhor-export а. д. Јагодина;
  • Миони д. о. о. Београд;
  • Данубијус д. о. о. Нови Сад;
  • Флорида бел д. о. о. Београд;
 • Делта рилестејт група;
 • Делта дистрибуција;
  • Делта ДМД д. о. о. Београд;
  • Делта аутомото д. о. о. Београд;
  • Делта моторс д. о. о. Београд.

Бивше организационе целине су група Делта спорт са њеним матичним предузећем Делта спорт и група Делта ђенерали осигурање са њеним матичним предузећем Делта ђенерали осигурање.

До 1. септембра 2011. значајан део Делта холдинга била је Делта М група и њено матично предузеће Делта М.

Данас, нека од зависних друштава су и: Делта рентакар, Делта стар, Делта брокер, Делта МЦ, Делта инвест, Делта инвестмент, Делта ленд, Делта парк пропертис, Делта платинум, Делреал 1, Делта транспортни систем (ДТС), Делвел про итд.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

 1. Делта холдинг: О компанији, Приступљено 21. 5. 2015.
 2. Агенција за привредне регистре, Делта холдинг ДОО Београд (Нови Београд), матични број: 17156730, ПИБ: 101681615, Приступљено 21. 5. 2015.
 3. "Викиликс"+о+српској+транзицији.html „Викиликс“ о српској транзицији, РТС, 21. март 2011

Спољашње везе[уреди]