Дејвид Гарик

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дејвид Гарик
David Garrick as Kitely in 'Every Man in his Humour by Sir Joshua Reynolds.jpg
Дејвид Гарик као Кајтли у Рејнолдсовој драми Сваки човек у свом хумору
Датум рођења (1717-02-19)19. фебруар 1717.
Место рођења Херефорд
Велика Британија
Датум смрти 20. јануар 1779.(1779-01-20) (61 год.)
Место смрти Лондон
Велика Британија
IMDb веза

Дејвид Гарик (енгл. David Garrick; 19. фебруар 171720. јануар 1779) је био глумац, драматург и један од управника позоришта Друри Лејн у Лондону.

Гарик је био највећи енглески глумац 18. века, који је обновио популарност Шекспирових драма. У априлу 1740. позориште Друри Лејн је поставило прву Гарикову комедију Лета. Наредне године Гарик је заменио болесног глумца у улози Харлекина у једном малом, аматерском лондонском позоришту. Убрзо затим му је понуђена улога Ричарда III и та представа је имала огроман успех. Племство је хрлило у мало позориште да види новог глумца који се усудио да се опроба у улози Шекспировог трагичног јунака. Уследио је низ успешних улога, да би му потом била понуђена велика плата да игра у Друри Лејну.

Године 1747. уз помоћ пријатеља је сакупио 8.000 фунти и купио позориште као сувласник са Џејмсом Лејсијем, пропалим глумцем. Лејси се бавио пословним питањима, док се Герик усредсредио на радикалне реформе у позоришту, као што је увођење бочног и сценског осветљења. Постављао је Шекспирове драме очишћене од прерада и измена под утицајем рестаурације и прилагођавао постојеће комаде одређеним глумцима. Наставио је да се појављује на сцени у улогама Краља Лира, Магбета и Ричарда III и ишао на турнеје по Европи.

Написао је и објавио око двадесет драма, али оне нису постигле популарност.

Пред крај живота се повукао, претходно продавши свој део позоришта.

Литература[уреди]

  • Илустрована историја света, Младенска књига, Београд, 2006.