Доктор Ху (13. серијал)

С Википедије, слободне енциклопедије

Доктор Ху (13. серијал)
Серија Доктор Ху
Држава  Уједињено Краљевство
Мрежа BBC
Премијерно приказивање 31. октобар — 5. децембар 2021.
Број епизода 6
Претходна сезона 12. серијал
Следећа сезона Специјали 2022.

Тринаести серијал британског научнофантастичног програма Доктор Ху, познат под колективним именом Флукс, емитован је од 31. октобра до 5. децембра 2021. године. Серијал је трећи и последњи који је водио Крис Чибнал као главни сценариста и извршни продуцент. Ово је тринаести серијал која је емитован након оживљавања програма 2005. године и укупно тридесет девета сезона. Серијал, првобитно најављен у новембру 2019. године, последњи је емитован недељом увече, настављајући тренд који су поставила претходна два серијала. Пратила су га три повезана специјала емитована 2022. године.

Џоди Витакер се вратила у свом трећем и последњем серијалу као Тринаести Доктор, инкарнација Доктора, ванземаљског Господара времена који путује кроз време и простор у свом броду ТАРДИС-у који споља поприма изглед британске полицијске кутије. У тринаестом серијалу такође су глумили Мандип Гил и Џон Бишоп као Докторови сапутници Јасмин Кан и Ден Луис. Серијал се фокусира на Тринаестог Доктора и њене сапутнике док прате аномалију која прети да уништи универзум, познату као „Флукс”, док се баве непријатељима и тајнама из Докторине прошлости.

Серијал се састоји од шест епизода које чине јединствену причу у целом серијалу. Шест епизода режирали су Џејми Магнус Стоун и Ажур Салим. Стоун је већ био редитељ појединих епизода претходног серијала, а Салим је режирао као нови сарадник. Чибнал је написао свих шест епизода серијала заједно са Мекин Алдертон која се такође вратила након писања за претходни серијал. Снимање је почело у новембру 2020. и завршено је до августа 2021. године. Серијал је добио помешане рецензије критичара.

Улоге[уреди | уреди извор]

Епизоде[уреди | уреди извор]

По први пут од 23. сезоне (1986) и трећи пут у историји програма, серијал прати јединствену причу у целини, и не садржи самосталне епизоде.[1][2] Ово је други пут да су све епизоде ​​обухваћене једним бројем приче; шеснаеста сезона (1978–79) задржала је одвојене серијске ознаке.[3]


Бр. еп.
(укупно)
Бр. еп.
(у сезони)
НасловРедитељСценаристаПремијераГледаност у Британији
(милиони)
1671„Апокалипса за Ноћ вештица”Џејми Магнус СтоунКрис Чибнал30. октобар 2021. (2021-10-30)5,81
Доктор и Јасмин гоне Карванисту из врсте Лупари до Ливерпула, где он киднапује трговца Дена Луиса. Доктор доживљава психичку визију мистериозног Роја, који тврди да дели историју са њом, бежећи из затвора Одељења Господара времена. Пре одласка из Ливерпула Доктор и Јасмин упознају Клер, жену из њихове будућности. Убрзо након тога, Уплакани анђео шаље Клер у 1965. годину. На Карванистином броду, Јасмин спасава Дена док се Доктор сукобљава са Карванистом због његове везе са Одељењем, пре него што се позабави наводним планом инвазије Лупара. Карваниста им говори да Лупари заправо спасавају човечанство од уништења Земље Флуксом, непознатим, свеобухватним феноменом који пркоси свим законима простора и времена. Флукс доводи до евакуације Виндера, јединог станара удаљене свемирске испоставе, и привлачи пажњу Сонтаранаца. Након још једне психичке интеракције између Доктора и Роја, Флукс убрзава свој напад на Земљу. Доктор даје Карванисти да формира одбрамбени штит са осталим Лупари бродовима, штитећи Земљу од Флукса. У немогућности да се транспортује иза штита, ТАРДИС сустиже Флукс, са Доктором, Јасмин и Деном унутра.
1682„Рат Сонтаранаца”Џејми Магнус СтоунКрис Чибнал7. новембар 2021. (2021-11-07)5,13
Доктор, Јасмин и Ден се буде у Севастопољу током Кримског рата, где су Сонтаранци током историје заменили Русе, и упознају Мери Сикол и генерала Логана. Ефекти Флукса враћају Дена у Ливерпул 2021, а Јасмин у оштећени храм пун умирућих свештеника, поред Џозефа Вилијамсона и Виндера. Доктор закључује да су Сонтаранци избегли одбрану Лупара. Ден се убацује у бродоградилиште Сонтаранаца. Рој стиже у храм и открива да се налази у региону Атропоса на планети Време, убијајући свештенике и узимајући Јасмин и Виндера за таоце. Доктор ангажује Сиколову да прикупи обавештајне податке о логору Сонтаранаца, затим позива Сонтаранце да преговарају о повлачењу, да би их Логанови војници ухапсили, који касније воде катастрофалну битку са њима. Доктор се поново групише са Сиколовом и Логановим људима и они ометају снабдевање Сонтаранаца, али Логан одбија и бомбардује логор. Сонтаранци откривају Дена, али Карваниста га спасава пре него што уништи бродоградилиште, што ресетује временску линију. Доктор успева да поврати ТАРДИС и прикупи Дена, али су отети и доведени у храм, где су приморани да гледају како се Рој припрема да убије Јасмин и Виндера.
1693„Некада давно”Азур СалимКрис Чибнал14. новембар 2021. (2021-11-14)4,70
Доктор скаче у временску олују храма и зауставља Рој скривајући Дена, Јасмин и Виндера у њиховој прошлости, иако са много промењених детаља. Виндер невољно проживљава своје време док је помагао диктаторској Великој Змији и своје деградирање након што је открио Змијина злодела. Бел, која је преживела Флукс, путује кроз његове рушевине у Лупари броду, избегавајући Далеке, Сонтаранце и Киберљуде. Доктор скаче у свој временски ток и опоравља сећања на своју прошлу инкарнацију Одбеглу Докторку и своје време у Одељењу. Открива се да су она и Карваниста претходно извршили препад на храм да би поразили Рој и спасили свештенике. Садашња Доктор проналази свештенике и подстиче их да се врате у живот и храм, али они је одвајају од њене прошлости да би је заштитили. Тајанствени стари ентитет прекори Доктора. Открива се да Бел тражи Виндера, свог љубавника, и да носи његово дете. Доктор враћа Јасмин, Дена и Виндера у садашњост и поправља временске токове. Она враћа Виндера на његову матичну планету опустошену Флуксом, након чега Уплакани анђео који је вребао Јасмин пресреће ТАРДИС.
1704„Село Анђела”Џејми Магнус СтоунКрис Чибнал и Мекин Алдертон21. новембар 2021. (2021-11-21)4,57
Доктор поново покреће ТАРДИС, терајући Анђела напоље и насукујући се у енглеском селу Медертон, 1967. године. Бивши војник, професор Џерико, спроводи психичке експерименте на Клер, коју је исти Анђео који је отео ТАРДИС послао назад у време. Анђео шаље Јасмин и Дена назад у Медертон 1901. године, где проналазе несталу девојку по имену Пеги. Откривају препреку у 1967. и Пегиној будућности, која је до тада морала да проживи остатак живота. Доктор, Клер и Џерико се забарикадирају у његовом подруму док се Анђели приближавају. Клер открива да има визије у којима постаје Анђео, угошћујући једног који се настанио у њеном уму. Повезујући се са Анђелом телепатским путем, Доктор открива да се Анђео крије од других Анђела, који га гоне по наређењу Одељења. Доктор и Клер беже кроз тунел који окружују Анђели, док је Џерико послат у 1901. годину. Доктор сазнаје да су Анђели узели село ван времена да заробе одметничког Анђела, који открива да је понудио Доктора Анђелима за своје сигурност. Доктор је претворена у Анђела и транспортована у Одељење, док су остали послати у 1901. годину. Бел стиже на Пузано и види Азур, саучесницу Роја, како превари преживеле да би добили енергију. Она спашава мештана да не упадне у њихову замку и оставља поруку Виндеру.
1715„Преживели Флукса”Азур СалимКрис Чибнал28. новембар 2021. (2021-11-28)4,83
Уплакани анђели превозе Доктора у Одељење где она упознаје ентитет који ју је претходно казнио, за који је откривено да је њена усвојитељица, Тектеун. Она открива да је Одељење оркестрирало Флукс, талас антиматерије, да убије Доктора због мешања у њихове планове и да они имају знање о мултиверзуму. Године 1904. Јасмин, Ден и Џерико траже по свету артефакте и видовњаке како би дешифровали када ће свету доћи крај. Налазе Вилијамсона, који је открио неколико врата која су водила до разних других места док је ископавао тунеле испод Ливерпула. Током много година, Велика Змија се инфилтрира у ОЈУН као официр, елиминишући оне који му представљају претњу. Након што му је претила Кејт Стјуарт, он деактивира сву одбрану ОЈУН-а, дозвољавајући Сонтаранцима да уђу на Земљу. Виндер открива Рој како сакупља енергију од преживелих из Флукса, али је ухваћен и заробљен у уређају званом Путник, где упознаје Денову пријатељицу Дајен, коју су раније отели Рој и Азур. Доктор беспомоћно посматра како Рој долази, разграђујући Тектеун и претећи да ће јој учинити исто.
1726„Победници”Азур СалимКрис Чибнал5. децембар 2021. (2021-12-05)4,64
Доктор је подељена у три копије због временске дисторзије, док Азур открива да она и Рој планирају да претворе Флукс у уређај сталног универзалног уништења. Јасмин, Ден, Џерико и Вилијамсон путују у 2021. годину и срећу се са Кејт Стјуарт и другом копијом, која каже Клер и Џерику да се инфилтрирају међу Сонтаранце и узимају њен ТАРДИС од Кејт. Трећа се судара Белиним бродом у команду Сонтаранаца. Сонтаранци уклањају трећу копију, коју друга спашава, и врше геноцид над Лупарима. Они нуде савез са Киберљудима и Далецима, на превару их жртвујући Флуксу док лупарски штит чува Сонтаранце. Клер бежи Сонтаранцима; Џерико не успева. Две копије спасавају Виндера и Дајен, и реформишу лупарски штит иза Сонтаранаца, остављајући Флуксу да прогута Сонтаранце, Џерика, Далеке и Киберљуде, и да их апсорбује Путник. Азур и Рој доводе прву копију у Атропос да је жртвују Времену, али Време уништава дуо и поново уједињује Доктора, говорећи јој да се чува сила које се гомилају против ње и њиховог господара. Користећи врата тунела, Кејт и Виндер доводе Змију на мали астероид. Виндер и Бел одлучују да путују са Карванистом. Дајен одбија Денову понуду за састанак, пошто Доктор позива Дена да се придружи њој и Јасмин. Она своје изгубљене успомене одлаже дубоко у унутрашњост ТАРДИС-а, одлучујући да живи без њих.

Избор глумаца[уреди | уреди извор]

Серијал је трећи у ком се појављује Џоди Витакер као Тринаести Доктор.[4][5] Мандип Гил се такође вратила као Јасмин Кан.[6][7] Након одласка Бредлија Волша и Тосина Кола након „Револуције Далека” (2021), Џон Бишоп се придружио глумачкој постави серијала као Ден Луис.[8]

Џејкоб Андерсон се појављује у споредној улози Виндера.[9][10] Џо Мартин се вратила као Одбегла Докторка у епизоди „Некада давно” пошто се последњи пут појавила у епизодама дванаестог серијала „Бегунац од Џадуна” и „Ванвременска деца” (2020).[11] Поред тога, Џема Редгрејв је поново тумачила своју улогу Кејт Стјуарт, лика који се понављао у епизодама Једанаестог и Дванаестог Доктора, која је последњи пут виђена у „Зајгонској инвазији” / „Зајгонској инверзији” (2015).[12] У епизодним улогама у серијалу такође се појављују Тадеа Грејам као Виндерова љубавница Бел, Крејг Елис као Лупари Карваниста, Рошенда Сандал и Сем Спруел као непријатељски Разарачи Азур и Рој, Анабел Шоли као Клер и Кевин Мекнели као професор Џерико.[13]

Остали гостујући глумци у серијалу били су Крег Паркинсон као Велика Змија, Сара Пауел као Мери Сикол, Џералд Кид као генерал Логан, Пенелопи Ен Мекги као госпођа Хејворд, Стив Орам као Џозеф Вилијамсон, Нађа Албина као Дајен, Џонатан Вотсон као заповедник Риско и Скак и Пол Бротон као Невил.[13][14]

Продукција[уреди | уреди извор]

Развој[уреди | уреди извор]

Директор серије Крис Чибнал најавио је да је тринаести серијал у фази развоја у новембру 2019, пре премијере дванаестог серијала. Чибнал се вратио као шоуранер, будући да је у тој улози био од једанаестог серијала.[4]

Због утицаја пандемије ковида 19 на телевизију, продукција серијала је укључивала само осам епизода, што је мање у односу на претходних једанаест.[15] Шест епизода је одређено за тринаести серијал, а додатне три су емитоване следеће године. Последња епизода би била последња Витакерина и Чибналова у улогама главне глумице и извршног продуцента, респективно.[16]

„Пре него што смо почели да га правимо, било је тренутака када смо мислили да нећемо моћи да радимо серијал под условима ковида ове године... постојала су два начина на која смо могли да наставимо. Могли бисмо да кажемо 'хајде да снимимо много малих малих епизода смештених у једној просторији, без чудовишта, или бисмо могли да бацимо рукавицу и направимо највећу причу коју смо икада урадили... дефинитивно најамбициознија ствар коју смо урадили откако смо у серији.”

— Крис Чибнал, [1]

Касније је открио у подкасту радија Слободни Скаро да је серијал за длаку избегао отказивање и да су он и Витакерова одбили друге понуде за посао да би га завршили: „Постојала је недеља када није требало да буде снимања, када ми је понуђен други посао.” Чибнал је такође изјавио да је серијал био прекинут на најмање сат времена.[17]

У јулу 2021. пред крај снимања, и Витакерова и Чибнал објавили су своју намеру да напусте програм након серијала и три повезана специјала који ће се емитовати до 2022. године.[18] Чибнал је објаснио да су се он и Витакерова договорили о „три серијала и тачка” пакту и да је „сада наша смена завршена и враћамо кључеве ТАРДИС-а”.[19] Сем њих, серију је напустио и композитор Сегун Акинола, рекавши да планира да оде заједно са њима.[20]

Писање[уреди | уреди извор]

Максин Алдертон, сценаристкиња епизоде ​​дванаестог серијала „Проклетство виле Диодати”, наведена је у свом CV-у као „главна сценаристкиња” за тринаести серијал.[21] У априлу 2020, Чибнал је потврдио да је писање за серијал почело и да се наставило даљински током пандемије ковида 19.[22] Чибнал је написао свих шест епизода серијала, а са Алдертоновом је сарађивао на писању четврте епизоде.[23]

Ед Хајм, који је написао „Одводи те” (2018) и „Сироче 55” (2020) из два претходна серијала, навео је у свом CV-у да је био спреман да напише једну епизоду за серијал,[24] као и Пит Мектај,[25] међутим, Чибнал је касније у октобру 2021. изјавио:

„Имали смо заказане неке друге заиста сјајне сценаристе, али много наших планова је морало да се промени. Делом зато што је нови серијал, делом зато што има мање епизода, а делом због преокрета.”

— Крис Чибнал, Часопис Доктор Ху #568 − октобар 2021.

Прича укључује неке од понављајућих ванземаљаца Доктора Хуа међу којима су Киберљуди, Далеци, Удови, Сонтаранци и Уплакани анђели.[14][26]

Снимање[уреди | уреди извор]

Према речима извршне директорке продукције Трејси Симпсон, предпродукција за тринаести серијал требало је да почне у јуну 2020, а снимање је првобитно било заказано за септембар исте године.[27] Снимање је на крају почело у новембру 2020. и трајало је десет месеци.[15][28] Снимање је још увек трајало у јулу 2021. што је потврђено на Сан Дијего Комик Кону.[1] Џејми Магнус Стоун је режирао прву, другу и четврту епизоду, а Ажур Салим трећу, пету и шесту.[29][30] Снимање шест епизода серијала заједно са два специјала из 2022. завршено је до августа 2021. године.[29]

Издања[уреди | уреди извор]

Промоција[уреди | уреди извор]

Серијал је први пут промовисан на Сан Дијего Комик Кону 25. јула 2021, где је објављен први тизер трејлер.[1] Током октобра 2021. године, брод Сонтаранаца је био пројектован изнад Ливерпула,[31] а Докторов „број телефона” је објављен у промотивној поруци.[32] Дана 8. октобра 2021. налози на друштвеним мрежама Доктора Хуа били су ван мреже.[33] Витакерова се појавила у епизоди Емисије Грејама Нортона 15. октобра 2021. током које је објављен други трејлер.[34]

Емитовање[уреди | уреди извор]

Серијал је почео са приказивањем 31. октобра 2021. на каналу BBC One[35] и емитован је до 5. децембра исте године.[36] Серијал од шест епизода такође је био познат под колоквијалним насловом Флукс.[37][38] У Сједињеним Државама серијал је емитован истог дана на каналу BBC America,[39] док је стриминг услуга AMC+ имала права на пренос на захтев за нове епизоде.[40] У Аустралији епизоде ​​су објављене истог дана на ABC iview-у и емитоване на каналу ABC TV Plus.[41]

У мају 2017. године објављено је да због услова уговора између BBC Worldwide-а и SMG Pictures-а у Кини, друштво имало прво право одбијања куповине за кинеско тржиште будућих серијала програма закључно са 15. серијалом.[42][43] У октобру 2019. године, HBO Max и BBC су склопили договор за додатна два серијала Доктора Хуа, укључујући и тринаести и четрнаести серијал.[44]

Кућна издања[уреди | уреди извор]

Дана 24. јануара 2022, цео 13. серијал је објављен на DVD и Blu-ray форматима у Региону 2. Прва два специјала из 2022. године „Предвечерје Далека” и „Легенда о Морским ђаволима” су објављена 23. маја на DVD и Blu-ray форматима. Трећи и последњи специјал из 2022. године, „Моћ Доктора” објављен је на DVD и Blu-ray форматима 7. новембра 2022. године.[45]

Три специјала су прикупљена и објављена на Blu-ray форматима 7. новембра као део комплета „Специјали 13. серијала”.[46]

Пријем[уреди | уреди извор]

Рејтинзи[уреди | уреди извор]

Најгледанија епизода серијала била је „Апокалипса за Ноћ вештица” са 5,8 милиона гледалаца, а следи „Рат Сонтаранаца” са 5,5 милиона. Што се тиче гледаности преко ноћи, „Апокалипса за Ноћ вештица” имала је око 400.000 гледалаца мање од премијерне епизоде 12. серијала, „Спајфол”.[47] Према Индексу уважавања, просечна стопа одобравања серијала била је 77/100 при чему је највишу оцену имало „Село Анђела” са 79, а најнижу „Некада давно” са 75.[48]

Критички пријем[уреди | уреди извор]

Тринаести серијал Доктора Хуа наишао је на помешане рецензије критичара, а многи су га назвали одличним завршетком Тринаестог Доктора.[49][50] Серијал има рејтинг одобравања од 82% на страници за прикупљање рецензија Rotten Tomatoes са просечном оценом 6/10, на основу 52 рецензије критичара.[51] На веб-сајту Metacritic има пондерисану просечну оцену 68 од 100 на основу шест рецензија, што указује на „генрално повољне критике”.[52] Бен Кларк из Collider-а приметио је да је серијал имао трећу најнижу оцену на IMDb-у са 6,5/10, само испред друга два серијала Џоди Витакер, једанаестог и дванаестог, који су били на 13. и 12. месту респективно.[49]

Међутим, у поређењу са другим серијалима, тринаести се обично сматра једним од најгорих.[50][53] Едвард Клири из Screen Rant-а оценио је серијал као најлошији од савремених серијала, напомињући да је Витакерина овде најбоље одиграла улогу Доктора, али да је био најгори серијал у њеном низу у целини. Серијал је назвао антиклиматским и сматрао да се крај „није исплатио”. Упркос овим критикама, Клири га и даље описује као „леп испраћај” Тринаестог Доктора.[50]

На ранг листи веб-сајта Digital Spy, Морган Џефри и Ребека Кук су такође поставили 13. серијал на последње место.[а] Џефри и Кукова су га назвали „дивним испраћајем”, као и најбољом изведбом Витакерове у улози Доктора. Иако су њих двоје сматрали серијал смешним и забавним, они су такође критиковали писање и видан недостатак правца. Описали су га као збуњујући и „помало несхватљив”.[53]

Напомена[уреди | уреди извор]

  1. ^ Морган Џефри и Ребека Кук су уврстили специјале (2008−10) као независни серијал, чиме је 13. серијал био на 14. месту. Не рачунајући сепцијале, серијал је на 13. месту.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г Haring, Bruce (25. 7. 2021). „'Doctor Who' Drops First Season 13 Trailer At Comic-Con Panel”. Deadline Hollywood. Архивирано из оригинала 21. 7. 2023. г. Приступљено 25. 7. 2021. 
  2. ^ Fullerton, Huw (25. 7. 2021). „BBC confirms Doctor Who series 13 will be a single serialised story”. Radio Times. Приступљено 25. 7. 2021. 
  3. ^ Anderson, Kyle (25. 7. 2021). „DOCTOR WHO's Next Series Will Be One Long Story”. Nerdist. Архивирано из оригинала 16. 5. 2023. г. Приступљено 25. 7. 2021. 
  4. ^ а б Fullerton, Huw (21. 11. 2019). „Doctor Who series 13 is already in the works, confirms showrunner”. Radio Times. Архивирано из оригинала 5. 2. 2023. г. Приступљено 21. 1. 2020. 
  5. ^ Collis, Clark (22. 1. 2020). „Doctor Who star Jodie Whittaker will play time traveler for at least one more season”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 23. 1. 2020. г. Приступљено 23. 1. 2020. 
  6. ^ Cremona, Patrick (30. 11. 2020). „Doctor Who: Mandip Gill says there's "more to come" for Yaz and her mental health storyline”. Radio Times. Архивирано из оригинала 5. 2. 2023. г. Приступљено 1. 12. 2020. 
  7. ^ Alexander, Susannah (5. 12. 2020). „Doctor Who's Mandip Gill explains why she decided to stay on following Bradley Walsh and Tosin Cole exits”. Digital Spy. Архивирано из оригинала 19. 5. 2023. г. Приступљено 7. 12. 2020. 
  8. ^ Harrison, Ellie (2021-01-02). „Doctor Who fans ‘upset’ over departures of Bradley Walsh and Tosin Cole”. The Independent (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 16. 8. 2022. г. Приступљено 2023-09-24. 
  9. ^ Fullerton, Huw (25. 7. 2021). „Doctor Who casts Game of Thrones' Jacob Anderson as major new character”. Radio Times. Приступљено 26. 7. 2021. 
  10. ^ „Jacob Anderson joins Series 13 of Doctor Who”. BBC. 25. 7. 2021. Архивирано из оригинала 16. 5. 2023. г. Приступљено 26. 7. 2021. 
  11. ^ Fullerton, Huw (14. 11. 2021). „Doctor Who brought back another Doctor, and it's about time”. RadioTimes. Приступљено 15. 11. 2021. 
  12. ^ Fullerton, Huw (21. 11. 2021). „Kate Lethbridge-Stewart makes shock Doctor Who return – but is UNIT back?”. Radio Times. Приступљено 22. 11. 2021. 
  13. ^ а б Fullerton, Huw (20. 10. 2021). „Doctor Who reveals more series 13 cast including another Line of Duty star”. Radio Times (на језику: енглески). Приступљено 2021-10-19. 
  14. ^ а б Haring, Bruce (15. 10. 2021). „'Doctor Who: Flux' Releases First-Look Trailer For 13th Season, Spotlighting Guest Actors And Monsters”. Deadline Hollywood. Приступљено 15. 10. 2021. 
  15. ^ а б McLennan, Patrick (11. 11. 2020). „Doctor Who showrunner Chris Chibnall confirms three episodes cut from next series”. Radio Times (на језику: енглески). Приступљено 2020-11-11. 
  16. ^ Belam, Martin (29. 7. 2021). „Jodie Whittaker to leave Doctor Who along with showrunner, says BBC”. The Guardian. Приступљено 26. 9. 2023. 
  17. ^ Cormack, Morgan (3. 3. 2023). „Doctor Who: Flux was almost axed, reveals Chris Chibnall”. Radio Times (на језику: енглески). Приступљено 2023-03-04. 
  18. ^ „Doctor Who: Jodie Whittaker and Chris Chibnall to leave in 2022”. BBC News (на језику: енглески). 2021-07-29. Приступљено 2021-09-28. 
  19. ^ Kanter, Jake (29. 7. 2021). „'Doctor Who': BBC Confirms Jodie Whittaker & Chris Chibnall Are Leaving The Iconic Sci-Fi Series”. Deadline Hollywood. Приступљено 29. 7. 2021. 
  20. ^ Carr, Florra (2022-07-20). „Doctor Who composer confirms Jodie Whittaker's final special is his last”. Radio Times (на језику: енглески). Приступљено 2023-09-23. 
  21. ^ Doctor Who Production News [DoctorWhoPN] (15. 11. 2019). „Doctor Who Series 12 writer Maxine Alderton's CV states that she is a core writer for Doctor Who SERIES 13!” (твит). Архивирано из оригинала 15. 11. 2019. г. Приступљено 17. 7. 2021 — преко Twitter-а. 
  22. ^ Cremona, Patrick (30. 4. 2020). „Doctor Who boss gives an update on Christmas special and series 13 filming”. RadioTimes. Архивирано из оригинала 5. 2. 2023. г. Приступљено 1. 5. 2020. 
  23. ^ Davies, Matilda (2021-10-15). „Doctor Who confirms full list of writers and directors for season 13”. Digital Spy (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 2023-09-24. г. Приступљено 2023-09-24. 
  24. ^ „"Orphan 55" & "It Takes You Away" Writer Looks Set to Return for Series 13”. Doctor Who TV. 15. 4. 2020. Архивирано из оригинала 17. 4. 2020. г. Приступљено 17. 7. 2021. 
  25. ^ Moreland, Alex (19. 4. 2022). „Pete McTighe on the Rising: 'Fusing the supernatural with a whodunnit was exciting'. National World. Приступљено 26. 9. 2023. 
  26. ^ Mellor, Louisa (15. 11. 2021). „Doctor Who: Flux – We Hope This Bel and Vinder Theory Isn't True”. Den of Geek. Приступљено 29. 11. 2021. 
  27. ^ Jeffery, Morgan (16. 2. 2020). „Doctor Who series 13 to begin filming in autumn 2020”. Radio Times. Приступљено 17. 2. 2020. 
  28. ^ Harp, Justin (11. 11. 2020). „Doctor Who boss confirms shorter season 13 as filming begins”. Digital Spy (на језику: енглески). Приступљено 2020-11-11. 
  29. ^ а б Laford, Andrea (9. 8. 2021). „Doctor Who Series 13 and 2022 specials: directors and casting news”. CultBox. Приступљено 11. 8. 2021. 
  30. ^ „Chibnall Has Written All of Series 13 Solo (Bar One Episode), Confirms Directors”. Doctor Who TV. 15. 10. 2021. Приступљено 14. 10. 2021. 
  31. ^ Laford, Andrea (7. 10. 2021). „Sontaran Ship appears over Liverpool ahead of upcoming Doctor Who series”. Cultbox. Приступљено 9. 10. 2021. 
  32. ^ Laford, Andrea (9. 10. 2021). „Doctor Who Series 13: promotional team releases the Doctor's phone number”. Cultbox. Приступљено 9. 10. 2021. 
  33. ^ Laford, Andrea (8. 10. 2021). „Doctor Who media accounts disappear ahead of Series 13”. Cultbox. Приступљено 9. 10. 2021. 
  34. ^ Bacon, Thomas (15. 10. 2021). „Doctor Who Flux Trailer Breakdown: Every Season 13 Reveal & Secret”. Screen Rant. Приступљено 16. 10. 2021. 
  35. ^ Wehrstedt, Lisa (9. 10. 2021). „Doctor Who's cryptic series 13 trailer lands as premiere date confirmed”. Digital Spy. Приступљено 9. 10. 2021. 
  36. ^ Fullerton, Huw (9. 10. 2021). „Doctor Who announces Halloween air date for season 13”. Radio Times (на језику: енглески). Приступљено 9. 10. 2021. 
  37. ^ Haring, Bruce (9. 10. 2021). „'Doctor Who: Flux' Unveils Season 13 Trailer, Promises New Villains For Jodie Whittaker Finale”. Deadline Hollywood. Приступљено 9. 10. 2021. 
  38. ^ Mellor, Louisa (9. 10. 2021). „Doctor Who Series 13 is Titled 'Flux' and Starts On Halloween”. Den of Geek. Приступљено 9. 10. 2021. 
  39. ^ Nemetz, Dave (9. 10. 2021). „Doctor Who Lands Season 13 Premiere Date — Watch a Tense New Teaser”. TVLine. Приступљено 10. 10. 2021. 
  40. ^ Cobb, Kayla (31. 10. 2021). „What Time Is 'Doctor Who' On? How to Watch the Season 13 Premiere Live Online”. Decider. Приступљено 8. 11. 2021. 
  41. ^ Marshall, Alice (5. 11. 2021). „How to watch Doctor Who season 13 online for free in UK and abroad”. TechRadar. Приступљено 8. 11. 2021. 
  42. ^ Fullerton, Huw (3. 6. 2017). „The BBC is already preparing for at least FIVE more series of Doctor Who”. RadioTimes. Архивирано из оригинала 8. 6. 2017. г. Приступљено 19. 6. 2017. 
  43. ^ „Doctor Who Gets Brand Boost in China” (Саопштење). BBC. 25. 5. 2017. Архивирано из оригинала 21. 6. 2019. г. Приступљено 19. 6. 2017. 
  44. ^ Amaya, Erik (29. 10. 2019). „The BBC's HBO Max Deal Yields Two Additional Seasons Of Doctor Who”. Comicon.com. Архивирано из оригинала 6. 1. 2020. г. Приступљено 21. 1. 2020. 
  45. ^ „Doctor Who: The Power of the Doctor”. Приступљено 10. 10. 2022 — преко Amazon. 
  46. ^ „Doctor Who: The Series 13 Specials Steelbook”. Приступљено 10. 10. 2022 — преко Amazon. 
  47. ^ Morris, Lauren (1. 11. 2021). „Doctor Who overnight ratings revealed for series 13's The Halloween Apocalypse”. Radio Times (на језику: енглески). Приступљено 2023-11-27. 
  48. ^ Грешка код цитирања: Неважећа ознака <ref>; нема текста за референце под именом AllRatings.
  49. ^ а б Clark, Ben (2023-09-16). „Every Series of Modern 'Doctor Who' Ranked, According to IMDb”. Collider (на језику: енглески). Приступљено 2023-09-26. 
  50. ^ а б в Cleary, Edward (2022-10-29). „Every Modern Doctor Who Season Ranked From Worst To Best”. ScreenRant (на језику: енглески). Приступљено 2023-09-26. 
  51. ^ Doctor Who: Flux. Rotten Tomatoes. Fandango Media. Приступљено 20. 3. 2022. 
  52. ^ "Doctor Who - Season 13 Reviews". Metacritic. Red Ventures. Retrieved 8 December 2021.
  53. ^ а б Jeffery, Morgan; Cook, Rebecca (2023-08-07). „All 13 series of Doctor Who, ranked - from 2005 to 2021”. Digital Spy (на језику: енглески). Приступљено 2023-09-26. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]