Сапутници (Доктор Ху)

С Википедије, слободне енциклопедије

У дуготрајном телевизијском научнофантастичном програму ББЦ-а Доктор Ху и сродним делима, израз сапутник односи се на лика који путује или дели пустоловине са Доктором. У већини прича о Доктору Хуу, примарни пратилац делује као замена за публику. Они обезбеђују сочиво кроз које се гледалац упознаје са серијом. Лик пратилац често продужава причу постављањем питања (често да би помогли и публици да разуме) и упадајући у невоље. Такође помагањем, спасавањем или изазивањем доктора. Ову ознаку на лик примењују продуценти серије и појављује се у ББЦ-овом промотивном материјалу и измишљеној терминологији ван екрана. Доктор такође назива друге улоге у серији њихове „пријатеље“ или „помоћнике“. Британска штампа је такође користила овај последњи израз.

Историја[уреди | уреди извор]

У најранијим епизодама серије, драматична грађа глумачке екипе програма била је прилично другачија од обрасца јунака и помоћника који се појавио касније. У почетку је лик Доктора био нејасан, са неизвесним мотивима и способностима.[1] Протагонисти су били школски наставници Ијан Честертон и Барбара Рајт, који су пружили гледиште публике у причама смештеним у историји Земље и ванземаљским световима. Ијан је посебно био у улози акционог јунака. Четврти лик била је Докторова унука Сузан која је (иако је у почетку представљена као „ванземаљско дете“) била намењена[2] као идентификациона фигура за млађе гледаоце.

Керол Ен Форд, која је играла Сузан Форман, постала је незадовољна недостатком развоја свог лика[3] и одлучила је да оде током друге сезоне. Лик Сузан је удат за борца за слободу и остављен да поново изгради Земљу опустошену од стране Далека. Продуценти серије заменили су Сузан још једним младим женским ликом Вики. Слично томе, када су Ијан и Барбара отишли, место „акционог јунака“ је попунио космонаут Стивен Тејлор. Ова скупина доктора, младог мушкарца јунака и привлачне младе жене, постала је образац програма током 1960-их.

Када се програм променио у боју 1970. године, његов формат се променио: Доктор је сада био везан за Земљу и добио је пратећу глумачку поставу захваљујући својој припадности паравојној организацији Обавештајна јединица Уједињених нација (ОЈУН). Трећи Доктор, активнији и физички привлачнији од својих претходника, учинио је излишном улогу мушког пратиоца „акционог јунака“. У сезони из 1970. Доктору су помагали научница Лиз Шо и бригадир Летбриџ-Стјуарт, заједно са другим члановима ОЈУН-а (као што је наредник Бентон). Интелектуалку Шоову је следеће сезоне заменила Џо Грант, а како се програм вратио повременим пустоловинама у свемиру, формат се још једном променио: док је ОЈУН наставио да пружа редовну „кућну базу“ за приче везане за Земљу, у причама на другим планетама, Доктор и Џо су постали двојац са блиском, личном везом. Овај образац, Доктор са једном пратиљом, постао је шаблон од којег су се касније епизоде серије ретко разликовале.

Лик Харија Саливена створила је продуцентска екипа када се очекивало да ће Четвртог Доктора играти старији глумац који ће имати проблема са активношћу коју је исказао његов претходник. Улога је припала 40-годишњем Тому Бејкеру, а улога Харија, која више није била потребна за акциону улогу, уклоњена је након једне сезоне.[4]

У последњој сезони Четвртог доктора, Доктор је стекао троје пратилаца (Адрика, Теган и Нису), а ово стање се наставило под Петим Доктором већи део његове прве сезоне. Адрик је исписан методом, необичном у серији, да буде "убијен" у епизоди Земљотрес (4. део). У време Шестог Доктора, само један пратилац је поново постао стандардан.

Када се серија вратила 2005. године, само једна пратитељка је остала стандардни формат, иако су се појавили и повремени и краткорочни пратиоци. Доследнији изузеци десили су се између 5. и 7. серијала када је Једанаести Доктор путовао са Ејми Понд и Роријем Вилијамсом и у 10. серијалу у ком се Дванаести Доктор појавио заједно са Бил Потс и Нардолом. У вези са увођењем прве Докторке, ера Тринаестог Доктора има више пратилаца (и мушких и женских).

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Иако продуценти серије означавају израз „пратилац“ одређеним ликовима и појављује се у промотивном материјалу ББЦ-а и измишљеној терминологији ван екрана, не постоји званична дефиниција која представља такву ознаку. Дефиниција ко јесте а ко није пратилац постаје мање јасна у новијој серији.[5] На пример, Стивен Брук је на блогу „Чувар“ на Органгриндер-у одбацио Мишел Рајан као вероватну следећу пратитељку, али је рекао да „више није јасно шта чини пратиоца Доктора Хуа“.[5] Током последњих Докторових инкарнација, његови примарни сапутници, као што су Роуз Тајлер и Марта Џоунс, остварили су изразиту драмску улогу, значајнију од других, мање истакнутих путника ТАРДИС-а као што су Адам, Џек и Мики. Британска штампа је помињала Марту као „прву сапутницу из етничке мањине у 43-годишњој телевизијској историји Доктора Хуа“[6] упркос присуству Микија Смита у претходном серијалу — у коме је и неколико епизода у којима је путовао ТАРДИС-ом са Доктором.

Уводна шпица мало разјашњава стање. У прва два серијала обновљеног програма, једини споредни глумац који је потписан у шпици је Били Пајпер, иако се појављују краткорочни пратиоци Бруно Ленгли (Адам Мичел), Џон Бароумен (Џек Харкнес) и Ноел Кларк (Мики Смит). У трећем серијалу, Бароумен бива потписан за свој повратак у серију заједно са сталном чланицом Фримом Еџимен, а у четвртом серијалу Еџименова је враћена у почетни наслов за свој повратак као Марта Џоунс. Четврти серијал такође даје Еџименовој, Пајперовом, Бароумену и Елизабет Слејден потписивање за њихово поновно појављивање у последњем дводелу. Кларк такође поново тумачи своју улогу на крају четвртог серијала. Иако је наведен као пратилац поред осталих глумаца на веб-страници ББЦ-а Доктор Ху,[7] Кларк није био потписан на овај начин. У дводелу Крај времена, Џон Сим бива потписан за своју антагонистичку улогу Господара, испред Бернарда Крибинса као пратиоца Вилфреда Мота. У наредним годинама, Клер Скинер, Ник Фрост и Марк Гетис били су потписивани у посебним епизодама за улоге које се не сматрају пратиоцима, као и Пајперова током свог повратка у епизоди Дан Доктора.

Сапутници у новој серији такође имају флексибилнији мандат од својих класичних претходника. Неколико ликова пратилаца вратило се у серију пошто је напустило Докторово друштво, посебно у крајем четвртог серијала у епизодама Украдена Земља (1. део) и Крај путовања (2. део) (2008), у којем се налази рекордних осам прошлих, садашњих и будућих пратилаца: Дони су се придружили Роуз, Марта, Џек, Сара Џејн и Мики који су се вратили, док се појављују бивши пратилац К9 и будући пратилац Вилфред Мот. Ова склоност, плус повећање броја „једнократних“ пратилаца као што су Астрид Пет и Џексон Лејк, додатно је замаглила питање ко јесте а ко није пратилац.[5]

Улога[уреди | уреди извор]

Докторови сапутници су преузели различите улоге — путници невољници, асистенти (нарочито Лиз Шо), пријатељи и колеге пустолови. Доктор, наравно, редовно стиче нове сапутнике и губи старе. Понекад се врате кући, а понекад пронађу нове узроке — или љубави — у световима које су посетили. Неколико пратилаца је помрло током путовања са Доктором, као што је сапутница Дванаестог Доктора Бил Потс. Неки су случајно путовали у ТАРДИС, попут Роузине мајке, Џеки Тајлер.

Већина пратилаца путује у ТАРДИС са Доктором у више од једне пустоловине. Понекад гостујући лик преузима улогу у причи сличну оној сапутника, као што је фотографкиња Изобел Воткинс која игра значајну улогу у серијалу Најезда (1968) или Линда у епизодама Зли вук (1. део) и Раздвајање путева (2. део). (2005). У обновљеној ери, неки гостујући ликови су стекли статус пратилаца као што су Мики Смит, Ривер Сонг, Вилфред Мот и Крег Овенс.

Упркос чињеници да су већина Докторових пратилаца младе, привлачне жене, продукцијска екипа за серију 1963–89 задржала је дугогодишњи табу против било каквог отвореног романтичног ангажовања у ТАРДИС-у: на пример, Питер Дејвисон као Пети Доктор није смео да стави руку око ни Саре Сатон (Ниса) ни Џенет Филдинг (Теган Јованка).[8] Међутим, то није спречило обовожаваоце да нагађају о могућим романтичним везама, посебно између Четвртог Доктора и Временске даме Романе (чији су глумци Том Бејкер и Лала Вард били у вези и кратком браку). Табу је контроверзно[9] нарушен у телевизијском филму из 1996. године када је Осми Доктор приказан како љуби сапутницу Грејс Халовеј. Серија из 2005. поиграла се овом идејом тако што су различити ликови мислили да су Девети Доктор и Роуз Тајлер пар, што су они жестоко порицали. Од оживљавања серије, Доктор је љубио многе своје пратиоце, међу којима и Роуз и Џека, иако сваки случај није нужно био у романтичном контексту. У 2. и 3. серијалу оживљавања, Дејвид Тенант као Десети Доктор и Роуз имају значајну сексуалну напетост. Роуз помиње да је са њим поделила хипотезу ако би икада био заљубљен у њу у епизоди Сотонина јама (2. део). На крају 2. серијала у епизоди Судњи дан (2. део), Роуз и Доктор су насилно раздвојени. Доктор „пали сунце да би рекао збогом“ и одговара на Роуз која каже „Волим те“ са одсеченом реченицом која је скоро сигурно „И ја тебе“. Дона Нобл је жестоко порицала сексуално занимање за Доктора када ју је позвао да му се придружи и објаснио: „Само желим партнера“ што је она погрешно чула као „Само желим да се парим“.[10] И Роуз и Марта су развиле романтична осећања према Доктору. Са друге стране, Ејми је реаговала на секирацију због својих пустоловина тако што је веома агресивно покушавала да заведе Доктора уочи сопствене удаје, упркос томе што је била заљубљена у свог вереника Рорија. Доктор ју је силом одгурнуо од себе, иако није одмах прекинула потеру.[11] Једанаести Доктор је романтично пољубио Ејмину и Роријеву ћерку, спорадичну сапутницу Ривер Сонг[12] и у шали јој је предложио брак[13] и убрзо се оженио њоме.[14]

Претходни сапутници су се поново појавили у серији. Бригадир Летбриџ-Стјуарт се поново ујединио са каснијим инкарнацијама Доктора у серијалима Модрин бесмртни. Он и наредник Бентон су почели као ликови који се враћају на прво место, након што су се појавили са Другим Доктором у серијалу Мрежа страха и поново у серијалу Најезда пре него што су започели своју сталну сарадњу са Трећим и Четвртим доктором. Теган Јованка је била прва стална пратиља која се растала од Доктора, а потом се вратила сталном друштву, иако је пауза у њеном мандату била унапред испланирана.

Већина поновних појављивања пратилаца у изворној серији, међутим, била је за јубиларне специјале као што су епизода Пет Доктора и специјал Размере у времену у којима је такође било више доктора. Једна бивша сапутница Сара Џејн Смит заједно као и пас-робот К9 појавила се у четири, односно две епизоде ​​оживљене серије[15] више од двадесет година након свог последњег појављивања у причи поводом 20. годишњице Пет Доктора ( 1983). Лик Саре Џејн је такође био на челу огранка Доктора Хуа, Пустоловине Саре Џејн са К-9 до Слејденине смрти. Други пратилац, капетан Џек Харкнес, главни је лик у огранку научнофантастичном програму ББЦ-а Торчвуд. Не само да су ови бивши сапутници наставили да се појављују у серији Доктор Ху, већ су их понекад пратили и неки од њихових пратилаца из огранка када су то радили, међу којима и Џекове колеге Гвен Купер и Јанто Џонус и 'породица' Саре Џејн, господин Смит, Лук смит и К9 Марк IV. Други бивши сапутници из класичне ере и оживљених серија такође су се вратили као гостујуће звезде у огранку, међу којима и Марта Џоунс у Торчвуду и бригадир Летбриџ-Стјуарт и Џо Грант у Пустоловинама Саре Џејн. К9 Марк I је такође издвојен у сопствену серију, иако са независним континуитетом.

Када се Доктор Ху вратио на телевизију 2005. године, пратећи ликови су играли нешто другачију улогу, делом због снажног усредсређивања на лик Роуз Тајлер и ликове који су повезани са њом. На пример, иако је Адам Мичел био пратилац према стандардној дефиницији, појавио се у само две епизоде ​​и вероватно је био мање значајан део серије из 2005. од Роузиног некадашњег дечка Микија Смита, који технички није био пратилац, али се појавио у пет епизода (или шест, укључујући кратко појављивање као дете у епизоди Оци). Мики је касније стекао статус пуноправног пратиоца када је путовао ТАРДИС-ом у епизоди Школски сусрет из 2006. У тој епизоди, Сара Џејн Смит говорила је о Роуз као о Докторовој „асистенткињи“, израз на који се овај други увредио. Ова размена се може сматрати да указује на промену приступа нове серије улози пратиоца. Адам је такође био далеко мање значајан од Роузине мајке Џеки која је била често понављани лик који је путовао ТАРДИС-ом, али се не сматра пратиоцем.

Од краја шестог серијала, Сара Џејн Смит је једина сапутница класичне ере која је поново путовала са Доктором у оживљеној серији и једна од две које су то учиниле у оживљеној ери. Одбила је његов позив у епизоди Школски сусрет, али се касније срела са Доктором на броду Далека у епизоди Крај путовања (2. део) и отпутовала са њим, неколико других пратилаца и Џеки Тајлер у ТАРДИС-у док су вукли Земљу назад до соларног система. Сара Џејн, њена претходница Џо Џоунс (рођена Грант) и њихови сапутници су потом на тренутак отпутовали ТАРДИС-ом са Једанаестим Доктором у епизоди Смрт Доктора у серији Пустоловине Саре Џејн. Једанаести Доктор је покушао да натера бригадира Летбриџ-Стјуарта да поново путује са њим, али је сазнао да је он преминуо неколико месеци раније.

Породице и детињства[уреди | уреди извор]

У класичној ери, пријатељи и породице пратилаца су ретко приказивани, а скоро сви су били несвесни праве природе Доктора и ТАРДИС-а. Изузеци укључују врло кратке приказе Сузаниног будућег мужа Дејвида Кембела,[16] предакиње Додо Чаплет Ен,[17] оца Викторије Вотерфилд Едварда,[18] будућег мужа Џо Грант проф. Клифорда Џоунса,[19] разне сараднике пратилаца у ОНУЈ-а, Лилиног оца Солеа,[20] будуће мужа или љубавника Андред,[21] тетку Теган Јованке Ванесу,[22] деде по мајци Ендруа Вернија[23] и брата од тетке Колина Фрејзера,[24] Нисиног оца Тремаса и маћеху Касију,[25] бившег наставника математике Вислора Турла Летбриџ-Стјуарта,[26] очуха Пери Браун проф. Хауарда Фостера[27] и будућег мужа краља Ирканоса,[28] бившег дечка Ејс Мекшејн Сабалома Глица,[29] баку по мајци Кетлин Дадмен,[30] тек рођену мајку Одри Дадмен[31] и фотографију њеног деде по мајци Френка Дадмена[31] и другу супругу бригадира Летбриџ-Стјуарт Дорис.[32] Огранак медији класичне ере додатно су представили стрину Саре Џејн Смит Лавинију (која је била невиђени лик у изворној серији) и усвојеног брата Брендана Ричардса[33] и ћерку бригадира Летбриџ-Стјуарта Кејт (која је касније постала епизодни лик у обновљеној серији)[34] и унука Гордона.[35]

Насупрот томе, породице и пријатељи већине пратилаца у оживљеној ери су опширно и непрестано приказани, а њихове пустоловине са Доктором се углавном не чувају у тајности. Оживљена ера је такође укључивала бројне пратиоце који су повезани са другим пријатељима по крви или браку (деда Доне Нобл Вилфред Мот, вереник Ејми Понд (каснији муж) Рори Вилијамс и ћерка пара Ривер Сонг, бивши пратиоци Мики Смит и Марта Џоунс који су се венчали свог дружења, Грејем О'Брајен и пасторак Рајан Синклер).[36] У класичној ери није било таквих веза међу пријатељима, иако се наводи да су се првобитни сапутници Ијан Честертон и Барбара Рајт у оживљеној ери венчали након свог дружења, а такође се наводи да су Бен Џексон и Поли били заједно.[37] Породице неких сапутника из класичне ере такође су приказане у оживљеној ери, као што је унук Џо Грант (сада позната као Џо Џоунс) Сантијаго Џонс[38] и родитељи Саре Џејн Смит,[39] усвојени син Лук, усвојена ћерка Скај и алтернативни вереник Питер Далтон[40] и ћерка Алистера Летбриџ-Стјуарта Кејт.[34]

Још једна промена у оживљеној ери је приказ живота многих пратилаца пре доктора, посебно њиховог детињства. Ниједан пратилац није био тако приказан у класичној ери, осим што је Господар привремено 'остарио' Џона Бентона.[41] Пратиоци Роуз Тајлер,[42] Мики Смит,[31] Аделајд Брук,[43] Ејми Понд,[44] Рори Вилијамс, Ривер Сонг[45] и Клара Освалд[46] су тумачени и у својом детињству од стране малолетних глумаца у Доктору Хуу. Животи породице Понд-Вилијамс-Сонг су посебно добро документовани. Сапутници Џек Харкнес[47] и Сара Џејн Смит[48] такође су приказани у младости у својим огранцима. Поред тога што је једном у класичној ери био наредник, Џон Бентон је био први пратилац чије је детињство забележено.[49]

Списак сапутника[уреди | уреди извор]

Понављајућа тема нове серије је данак који губитак пратилаца доноси Доктору. Док би се мање-више лако носили са одласком својих пратилаца у класичној серији, нова серија показује како се Доктор теже опоравља када га пратилац напусти, поготово ако оду под трагичним околностима и ако Доктор развије јаку осећајну везу изван пријатељства. Након што је изгубио Дону Нобл, Десети Доктор је одбио да путује са сапутницом све до своје регенерације, неспособан да се више носи са њиховим одласком, што је исходило једнократним сапутницима (Џексон Лејк, Кристина де Суза, Аделајд Брук и Вилфред Мот). Касније, губитак Ејми и Рорија Вилијамса – своје таште и таста због брака са Ривер Сонг – доводи Једанаестог Доктора у дубоку потиштеност и он се повлачи у викторијански Лондон где одбија да се меша у светска питања више.[50] Поред тога, у епизоди Хајде да убијемо Хитлера наглашава Докторову континуирану кривицу у односу на неколико прошлих пратилаца. Девети серијал (2015) бавио се растућим страхом Дванаестог Доктора због могућег губитка Кларе Освалд.[nb 1] Њена смрт у епизоди Суочавање са Гавраном наводи Доктора да предузме крајње мере да поништи њену судбину, као што је приказано у последњој епизоди деветог серијала Ђавоље решење. Утицај смрти његове жене Ривер Сонг је подзаплет епизода Супрузи Ривер Сонг и Повратак Доктора Мистерија.

Списак пратилаца на телевизији[уреди | уреди извор]

Колона „последња епизода“ укључује само последњу епизоду у којој су се појавили у улози пратилаца и искључује мање улоге, кратка појављивања, бљескове из прошлости и тако даље. Такође, табела се односи искључиво на пустоловине са одговарајућим Доктором. Неки сапутници који се појављују са два или више Доктора појављују се у одвојеним табелама.

Први Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Сезоне Прва епизода Последња епизода
Сузан Форман Керол Ен Форд 12, 21 Ванземаљско дете[nb 2] Пет Доктора[nb 3]
Барбара Рајт Џеклин Хил 1–2 Ванземљаско дете Планета одлуке
Ијан Честертон Вилијам Расел 1–2 Ванземљаско дете Планета одлуке[nb 4]
Вики Морин О'Брајен 2–3 Моћни непријатељ Коњ уништења
Стивен Тејлор Питер Пурвс 2–3 Планета одлуке Дивљаци (4. део)
Катарина Адријан Хил 3 Коњ уништења Издајници
Сара Kингдом[а] Џин Марш 3 Издајници Уништење времена
Додо Чаплет Џеки Лејн 3 Звоно пропасти Ратни стројеви (2. део)
Поли Анеки Вилс 3–4 Ратни стројеви (1. део) Десета планета (4. део)[nb 5]
Бен Џексон Мајкл Крејз 3–4 Ратни стројеви (1. део) Десета планета (4. део)[nb 5]

Други Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Сезоне Прва епизода Последња епизода
Поли Анеки Вилс 4 Моћ Далека (1. део) Безлични (6. део)
Бен Џексон Мајкл Крејз 4 Моћ Далека (1. део) Безлични (6. део)
Џејми Мекримон Фрејзер Хајнс[nb 6] 4–6, 22 Горштаци (1. део) Два Доктора[nb 7][nb 8]
Викторија Вотерфилд Дебора Вотлинг 4–5 Зло Далека (2. део) Точак у свемиру (1. део)
Зои Хериот Венди Педбури 5–6 Точак у свемиру (2. део) Ратне игре (10. део)[nb 8]
Бригадир Летбриџ-Стјуарт Николас Кортни 21 Пет Доктора[nb 9]

Трећи Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Сезоне Прва епизода Последња епизода
Лиз Шо Керолајн Џон 7 Први талас из свемира (1. део) Пакао (7. део)[nb 8]
Бригадир Летбриџ-Стјуарт Николас Кортни 7–11 Први талас из свемира (1. део)[nb 10] Планета паука (6. део)[nb 11]
Наредник Бентон Џон Левен[nb 12] 7–11 Посланици смрти (5. део)[nb 13] Планета паука (6. део)[nb 14]
Џо Грант Кети Менинг 810 Терор Отонаца (1. део) Зелена смрт (6. део)[nb 15][nb 4]
Мајк Јејтс Ричард Френклин 8–11 Терор Отонаца (1. део) Планета паука (6. део)[nb 8]
Сара Џејн Смит Елизабет Слејден 11, 21 Ратни стројеви (1. део) Пет Доктора[nb 16]

Четврти Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Сезоне Прва епизода Последња епизода
Сара Џејн Смит Елизабет Слејден 1214 Робот (1. део) Рука страха (4. део)
Хари Саливен Ијан Мартер 12–13 Робот (1. део) Терор Зајгонаца (4. део)[nb 17]
Лила Луиз Џејмсон 14–15 Лице зла (1. део) Најезда времена (6. део)
K9 Џон Лисон / Дејвид Брајерли (гласови) 15–18 Невидљиви непријатељ (1. део) Ратникова капија (4. део)[nb 18]
Романа Мери Там / Лала Вард 16−18, 21 Операција Рибос (1. део) Пет Доктора[nb 19]
Адрик Метју Вотерхаус 18 Пун круг (1. део) Логополис (4. део)[nb 20]
Ниса Сара Сатон 18 Логополис (1. део) Логополис (4. део)[nb 21][nb 20]
Теган Јованка Џенет Филдинг 18 Логополис (1. део) Логополис (4. део)[nb 20]

Пети Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Сезоне Прва епизода Последња епизода
Адрик Метју Вотерхаус 19 Кастровалва (1. део) Земљотрес (4. део)[58][nb 22][nb 23]
Ниса Сара Сатон 19–20 Кастровалва (1. део) Терминус (4. део)[59][nb 23]
Теган Јованка Џенет Филдинг 19–21 Кастровалва (1. део) Васкрснуће Далека (2. део)[60][nb 23]
Вислор Турло Марк Стриксон 20–21 Модрин бесмртни (1. део) Планета ватре (4. део)[61][nb 23]
Камелион[62][63][64] Џералд Флуд (глас) 20–21 Краљеве утваре (1. део)[nb 24] Планета ватре (2. део)[65][nb 23]
Пери Браун Никола Брајант 21 Планета ватре (1. део) Пећине Андрозанија (4. део)[nb 25]

Шести Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Сезоне Прва епизода Последња епизода
Пери Браун Никола Брајант 2123 Недоумица близанаца (1. део) Умни след (4. део)
Мел Буш Бони Ленгфорд 23 Терор Вервоида (1. део)[nb 26] Врхунски злотвор (2. део)[nb 27]

Седми Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Сезоне Прва епизода Последња епизода
Мел Буш Бони Ленгфорд 24 Време и Рани (1. део) Змајска ватра (3. део)[nb 4]
Ејс Софи Алдред 24–26 Змајска ватра (1. део) Преживљавање (3. део)

Осми Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Прича
Грејс Холовеј Дафни Ешбрук Дoктор Ху

Девети Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Серијал Прва епизода Последња епизода
Роуз Тајлер Били Пајпер[nb 28] 1 Роуз Растанак (2. део)[nb 29]
Адам Мичел[66] Бруно Ленгли 1 Далек Дуга игра
Капетан Џек Харкнес[67] Џон Бароумен 1 Празно дете (1. део) Растанак (2. део)

Десети Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Серијал Прва епизода Последња епизода
Роуз Тајлер Били Пајпер 2, 4 Божићна најезда Крај путовања (2. део)[nb 30]
Мики Смит Ноел Кларк 2, 4 Школски сусрет[68][nb 31] Крај путовања (2. део)[69][nb 32]
Дона Нобл Кетрин Тејт 3−4 Одбегла млада[nb 33] Крај путовања (2. део)[nb 34]
Марта Џоунс Фрима Еџимен 3−4 Смит и Џоунсова Крај путовања (2. део)[70][nb 35]
Капетан Џек Харкнес Џон Бароумен 3−4 Утопија (1. део) Крај путовања (2. део)[nb 36]
Астрид Пет[71][72][73] Кајли Миног 4 Путовање проклетих
Сара Џејн Смит[74] Елизабет Слејден 4 Школски сусрет[nb 37] Крај путовања (2. део)[nb 38]
Џексон Лејк[75] Дејвид Мориси Специјал 2008 Следећи Доктор
Розита Фариси[76] Велил Чабалала Специјал 2008 Следећи Доктор
Леди Кристина Де Суза[77] Мишел Рајан Специјал 2009 Планета мртвих
Аделајд Брук[78][79] Линдзи Данкан[nb 39] Специјал 2009 Воде Марса
Вилфред Мот[80] Бернард Крибинс Специјали 2009−10 Крај времена (1. део)[nb 40] Крај времена (2. део)

Једанаести Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Серијал Прва епизода Последња епизода
Ејми Понд Карен Гилан[nb 41] 57 Једанаести час Анђели освајају Менхетн[nb 42][nb 43]
Рори Вилијамс Артур Дарвил[nb 44] 5–7 Вампири из Венеције[nb 45] Анђели освајају Менхетн[nb 46][nb 42]
Ривер Сонг[81] Алекс Кингстон[nb 47] 6 Немогући космонаут (1. део)[nb 48] Удаја Ривер Сонг[nb 49]
Крег Овенс[82] Џејмс Корден 6 Затварање времена[nb 50]
Клара Освалд Џена Колман[nb 51] 7–Специјали 2013 Снежни људи[nb 52] Време Доктора[nb 53]

Дванаести Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Серијал Прва епизода Последња епизода
Клара Освалд Џена Колман 89 Удахни дубоко Ђавоље решење[nb 54]
Ривер Сонг[83] Алекс Кингстон 9 Супрузи Ривер Сонг
Нардол[84] Мет Лукас 10 Повратак доктора Мистерија[nb 55] Докторов пад[nb 56]
Бил Потс Перл Меки 10–Специјал 2017 Пилот Било двапут

Тринаеста Докторка[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Серијал Прва епизода Последња епизода
Грејем О'Брајен Бредли Волш 11Специјал 2021 Жена која је пала на земљу Револуција Далека[nb 57]
Рајан Синклер Тосин Кол 11–Специјал 2021 Жена која је пала на земљу Револуција Далека
Јасмин Кан Мандип Гил 11–Специјал 2022 Жена која је пала на земљу Моћ Доктора
Капетан Џек Харкнес Џон Бароумен специјал 2021 Рeволуција Далека[nb 58]
Ден Луис Џон Бишоп 13–Специјал 2022[85] Апокалипса за Ноћ Вештица Моћ Доктора[86]
Ејс Софи Алдред Специјал 2022 Моћ Далека
Теган Јованка Џенет Филдинг Специјал 2022 Моћ Доктора

Одбегла Докторка[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Серијал Прва епизода Последња епизода
Ли Клејтон Нил Стук 12 Бегунац из Џадуна
Карваниста Крејг Елс 13 Открио да је био некад сапутник у епизоди Победници.[87]

Четрнаести Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Серијал Прва епизода Последња епизода
Дона Нобл[88] Кетрин Тејт Специјали 2023 Звездана звер[89] Кикот

Петнаести Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник(ца) Глумац(ица) Серијал Прва епизода Последња епизода
Руби Сандеј[90] Мили Гибсон 14 TBA

Списак пратилаца из других медија[уреди | уреди извор]

Огранак медији Доктора су видели стварање нових ликова који ће деловати као нови сапутници Доктору. Већина њих је створена да се појављују као пратиоци за Шестог, Седмог и Осмог доктора у новим производима који се представљају као прогон њихових пустоловина изван ТВ серије, али постоје и нови пратиоци за друге Докторе. Ниједан од њих није приказан на телевизији, осим помињања неких изворних ликова продукције "Big Finish" у мини-епизоди Ноћ Доктора. Међутим, неки од њих су прешли из једног медија у други.

Први Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Џон и Џилијан Н/Д ТВ Стрип стрипови Клептонски паразити (1964) Огледи (1966)
Оливер Харпер Том Ален Аудио приче продукције "Big Finish" Вечна веза (2011) Први талас (2011)

Други Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Џон и Џилијан Н/Д ТВ Стрип стрипови Извиђачи (1966−67) Најезда кваркова (1968)

Трећи Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Џереми Фицоливер Ричард Пирс ББЦ Радио драме Паразити смрти (1993) Духови Н-простора (1996)

Четврти Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Шерон Дејвис Риен Старбак Часопис Доктор Ху стрипови Доктор Ху и Звездана звер (1980) Сањари смрти (1981)
Фенела Вибси Сузан Џејмсон ББЦ аудио књиге Гомила кошмара (2009) Преживели у свемиру (2011)
Ен Келсо Џејн Славин Аудио приче продукције "Big Finish" Синестранско убиство (2019) Савршени затвореници (2019)

Пети Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Гас Гудмен Н/Д Часопис Доктор Ху стрипови Лунарна лагуна (1983) Модератор (1984)
Еринем Керолајн Морис Аудио приче продукције "Big Finish" Око шкорпије (2001) Млада са Пеладона (2008)
Томас Брустер Џон Пикард Лов на Томаса Брустера (2008) Савршени свет (2008)
Еби Кјара Џенсон Пресуда Искара (2009) Људи од дима (2021)[nb 59]
Хана Бартоломеју Франческа Хант Месо Месеца (2014) Маскембал (2014)
Брук Џоана хортон Дама из језера (2018) Фурије (2018)
Марк Џорџ Воткинс Тартар (2019) Кошмар Далека (2021)

Шести Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Фробишер Роберт Џезек Часопис Доктор Ху стрипови Мењач облика (1984) Обликачи света (1987)[nb 60]
Грејем Мармак Н/Д Пустоловине нестале невиности Време твог живота (1995) Брисани простор (1996)
Евелин Смајт Меги Стеблс Аудио приче продукције "Big Finish" Марјанска завера (2000) Крв није вода (2005)[nb 61]
Чарли Полард[nb 62] Индија Фишер Осуђени (2007) Плава заборављена планета (2009)
Томас Брустер Џон Пикард Злочини Томаса Брустера (2011) Индустријска еволуција (2011)
Флип Џексон Лиса Гринвуд Проклетство Давроса (2012)[nb 63] TBC
Констанц Кларк Миранда Рејсон Унакрсно (2015) TBC
Хеб Харисон Рут Медли Дубина (2022) TBC

Седми Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Фробишер Роберт Џезек Часопис Доктор Ху стрипову Хладан дан у паклу! (1987–88)
Ола Н/Д Хладан дан у паклу! (1987–88) искупљење! (1988)
Бернис Самерфилд Лиса Боуерман Нове невине пустоловине Љубав и рат (1992) Срећни крајеви (1996)[nb 64]
Роз Форестер Јасмин Банерман Изворни грех (1995) Јако подли грех (1997)
Крис Квеј Травис Оливер Лангбароу (1997)
Хекс Шофилд Филип Оливер Аудио приче продукције "Big Finish" Жетва (2004) Греси и чуда (2014)
Елизабет Клајн Трејси Чајлдс Хиљаду малих крила (2010)[nb 65] Далеци међу нама (2013)[nb 66]
Лисанда Аристедес Ејми Пембертон Пројекат: Судбина (2010) Богови и чудовишта (2012)
Рејн Криви Бет Чалмерс Злочин века (2011)[nb 67] ОЈУН: Доминион (2012)[nb 68]
Сали Морган Меги О'Нил Кућа плаве ватре (2011) Загробни живот (2013)[nb 69]
Вил Ароусвит Кристијан Едвардс Убеђивање (2013) Далеци међу нама (2013)
Наоми Крос Еленор Крукс Лондонска орбита (2022) TBC

Осми Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Стејси Таунсенд Н/Д Радио време стрипови Мртва лопта (1996) Завршетак (1997)
Сард Н/Д
Изи Синклер Џемима Рупер Доктор Ху часопис стрипови Крај игре (1996) Заборав (2002–03)
Феј Траскот-Сејд Н/Д Зуб и канџа (1997) Пелин (1998)
Дестри Н/Д Опидипус (2001) Потоп (2004–05)
Бернис Самерфилд Лиса Боуерман Нове невине пустоловине Дани на самрти (1997)[nb 70]
Сем Џоунс Н/Д Пустоловине Осмог Доктора Осам Доктора (1997) Интервенција - Књига друга (1999)
Фриц Крајнер Мет Ди Анђело Зараза (1999) Галифрејачке хронике (2005)
Саосећање Џеки Скарвелис Интервенција - Књига прва (1999) Предакова ћелија (2000)[nb 71]
Анџи Капур Н/Д Брзина бекства (2001) Безвременски (2003)[nb 72]
Трикс Мекмилан Н/Д Нулто време (2002) Галирфејачке хронике (2005)
Чарли Полард[nb 62] Индија Фишер Аудио приче продукције "Big Finish" Олуја упозорења (2001) Девојка која није ни постојала (2007)
Криз[nb 62] Конрад Вестмас Време кромона (2004) Помиловање (2007)
Луси Милер[nb 62] Шеридан Смит Крв Далека (2007) До смрти (2011)[nb 73]
Мери Шели Џули Кокс У друштву пријатеља (2009) Војска смрти (2011)
Тамзин Дру[nb 62] Ники Вардли Празно стање (2010) До смрти (2011)[nb 74]
Моли О'Саливен[nb 62] Рут Бредли / Сорча Кјузак Велики рат (2012) Правило еминенције (2014)[nb 75]
Лив Ченка Никола Вокер Издајник (2014)[nb 76] TBC
Хелен Синклер Хети Морахан Црвена дама (2015) TBC
Џоси Деј Н/Д Стрипови "Титан" Слика Џозефин Деј (2015) Питање живота и смрти (2016)
Блис Раки Такрар Аудио приче продукције "Big Finish" Тезејев брод (2017) Обнова Далека (2020)
Тања Бел Ребека Рут Изгубљено власништво (2020) Најбоља година икад (2022)
Енди Дејвидсон Том Прајс Мора се погледати ТВ (2020) Најбоља година икад (2022)
Алек Кембел Сони Мекган У међувремену, негде другде (2023)[nb 77] TBC

Ратни Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Синдер Н/Д Нови низ пустоловина Мотори рата (2014)
Кардинал Олистра Џеклин Пирс Аудио приче продукције "Big Finish" Невини (2015) Размера енигме (2017)
Кејс Ајаз Авад Последице (2021) TBC

Девети Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Тара Мишра Н/Д Стрипови "Титан" Службене тајне (2016) Рат надметања (2017)
Нова Камила Бипут Аудио приче продукције "Big Finish" Круг слободе (2021) Борба за храну (2021)

Десети Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Маџента Прајс Н/Д Доктор Ху часопис стрипови Размисли поново (2008)[nb 78] Гримизна рука (2009–10)
Хедер Мекримон Н/Д Пустоловине Доктора Хуа стрипови Хромозомна веза (2009) Рок (2010)[nb 79]
Волфганг Рајтер Н/Д Лет Жироа (2009) Лош вучко (2009)[nb 80]
Метју Финеган Н/Д Стрипови издаваштва "IDW" Сребрни врисак (2009) Последње жртвовање (2010)
Емили Винтер Н/Д
Габи Гонзалес Н/Д Стрипови "Титан" Револуција терора (2014) Добар сапутник (2018)
Синди Ву Н/Д Арена страха (2014)[nb 81]
Анубис Н/Д Доручак код тираније (2017)[nb 82]
Ања Кингдом Џејн Славин Аудио приче продукције "Big Finish" Куповање времена (2021) Победа Давроса (2021)
Марк Севен Џо Симс

Једанаести Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Кевин Н/Д Стрипови издаваштва "IDW" Кад се светови сударе (2011) Свемирска лигња (2011)
Деки Фламбун Н/Д Пустоловине Доктора Хуа стрипови Сусрет са метеором (2012) Траг Декија Фламбуна (2013)
Алис Обифун Н/Д Стрипови "Титан" Загробни живот (2014) Без весла (2018)
Џон Џоунс Н/Д То што жели... (2014) Врисак (2017)
Арк Н/Д Ко је крив (2014) Удобност добра (2015)
Абслом Дак Н/Д Тад и сад (2015) Лекар лечи себе (2016)
Штитоноша Н/Д Тад и сад (2015) Нежно повући жице (2016)
Младица Н/Д Врисак (2018) Гладно и жедно корење (2018)
Валари Локвуд Сафија Ингар Аудио приче продукције "Big Finish" Неслеђе (2022) TBC

Дванаести Доктор[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Хети Манро Н/Д Стрипови "Титан" Преокрет (2016) Под тласима (2017)
Џес Колинс Н/Д Заразно срце (2016) Врата за пакао (2017)
Максвел Колинс Н/Д Усељавање (2016)
Џата Н/Д Из коњских уста (2016) Убилачка апликација (2017)
Алекс Јо Н/Д Аудио приче продукције "Big Finish" Пали анђео Изгубљени пламен
Брендон Јо Н/Д
Кира Санстром Бравниша Пармар Лет за Каландру (2021) Тежина повести (2021)

Одбегла Докторка[уреди | уреди извор]

Сапутник Глумац Медиј Прва прича Последња прича
Тасло Н/Д Стрипови "Титан" Корени (2022)

Смрти сапутника[уреди | уреди извор]

Неколико пратилаца је помрло током серије. У епизоди Издајници, Катарина се жртвовала отварајући своју ваздушну комору како би спасила остале од помахниталог бегунца Кирксена и одувана је у свемирски вакуум. У епизоди Уништитељ времена, Сара Кингдом је брзо остарила у прах због уништитеља времена. Док је Адрик покушавао да одврати свемирски брод од пада на Земљу, Киберчовек је уништио контроле. Јурили су кроз време и срушили се на планету, стварајући кратер Чиксулуб и изазивајући изумирање К-ПГ (ово је испунило силуријанско пророчанство и олакшало еволуцију сисара).[91] Андроид Камелион, пошто је дошао под контролу Господара, убедио је Доктора да га уништи, а Доктор је послушао.[92] Астрид Пет се жртвовала да би убила Макса Каприкона, спасавајући животе милиона људи на међузвезданом свемирском броду РМС Титаник и у ширем подручју Лондона.[93] Пре него што је почело формално путовање Ривер Сонг, она се жртвовала како би спасила оне заробљене у симулацијама рачунарских послужитеља библиотеке.[94] Доктор је отпремио свог „духа података“ на послужитеље библиотеке одакле је касније могла да комуницира кроз време и простор са мадам Вастром, Џени Флинт, Страксом и Кларом Освалд у епизоди Име Доктора. Аделајд Брук се убила пошто је Доктор променио временску линију спасавајући је. Ово је обезбедило да њени потомци истраже галаксију и шири универзум како је првобитно било одређено.[43] Рорија Вилијамса је додирнуо Уплакани Анђео 2012. и враћен је у прошлост.[95] Уз охрабрење своје ћерке Ривер Сонг и против Докторових молби, Ејми Понд дозвољава да је додирне исти анђео у нади да ће се поново спојити са својим мужем у прошлости. У томе је успела и они су остарили заједно у Новом Јорку, помрли и били сахрањени у Краљичином на месту одакле ће касније бити враћени у прошлост 2012.[95] У борби против Ледене гувернанте у последњем часу Бадње вечери 1892. инкарнација Кларе Освалд из викторијанског доба пада са облака на коме је био паркиран ТАРДИС и стрмоглавила се на земљу.[96] Још једна инкарнација Кларе Освалд (по имену Освин Освалд) умире у епизоди Избеглиштво Далека. Лик је омогућио заштиту планете и тако и Доктору, Ејми Понд и Рорију Вилијамсу да побегну.[97]

Међутим, нису све смрти пратилаца биле трајне. Џек Харкнес васкрсава после сваке смрти пошто га је Роуз Тајлер учинила бесмртним у епизоди Растанак. Рори Вилијамс је претрпео неколико смрти, од којих је свака била поништена алтернативним временским линијама, парадоксима, васкрсењем напредне ванземаљског здравства или поновним покретањем универзума. Клара Освалд умире у епизоди Суочење са Гавраном, али у следећој епизоди (Ђавоље решење) њен временски ток је замрзнут у тренутку смрти од стране Господара времена како би могли да је испитују о хибриду. Доктор користи ово да јој спасе живот, али она технички није ни жива ни мртва, нити стари нити има пулс. Након њеног одласка као пратитељке Дванаестог Доктора, она се удружује са бесмртном Ашилдр и путује у украденом ТАРДИС-у.

Други сапутници су помрли у алтернативним временским линијама или алтернативним животима. Вођа ОЈУН-а Алистер Летбриџ-Стјуарт, вођа одсека Лиз Шо и наредник Џон Бентон су изгинули у уништењу Земље свог универзума.[98] Сара Џејн Смит, њен син Лук, Марија Џексон и Клајд Лангер су изгинули док су покушавали да зауставе Плазмаворе и Џадуне у болници "Краљевска нада" на Месецу у паралелном универзуму у епизоди Скрени лево. У истој причи, Марта Џоунс се угушила пошто је дала кисеоник свом сараднику Оливеру Моргенстерну док је била на Месецу. Пубертетлијка Сара Џејн Смит такође је умрла пошто је пала са кеја уместо своје пријатељице Андрее Јејтс. Марија Џексон убеђује одраслог Јејтса да исправи временску линију, враћајући Сару Џејн у живот.[99] Након деценија преживљавања у ванземаљској болници која је смртоносна за људе, Ејми Понд приморава Рорија Вилијамса да је закључа ван ТАРДИС-а како би заштитила своје млађе и омогућила овој другој да има живот са Роријем који је првом недостајао.[100] Ејми и Рори су заједно скочили са вишеспратнице у Новом Јорку наслућујући да ће то створити парадокс и ослободити се тог временског оквира.[95]

Неколико других пратилаца је помрло након њиховог дружења. Смрт сер Алистера Летбриџ-Стјуарта неколико месеци раније откривена је у епизоди Свадба Ривер Сонг, а касније су га се радо сећали његова ћерка и Једанаести Доктор.[101] Када је серијал поново покренут 2005. године, Доктор је веровао да је једини Господар времена који је преживео Последњи велики временски рат, што указује да верује да су Сузан Форман и Романа убијене и да је Лила, која се настанила на Галифреју,[21] је изгубљена када је та планета уништена у последњем великом временском рату. Међутим, епизода поводом педесетогодишњице Дан Доктора открива да планета још увек постоји у одвојеном џепном универзуму, остављајући њихову судбину неизвесном. Године 2050. Рани Чандра у епизоди Лудача на тавану указује да је Сара Џејн Смит мртва. Вики је напустила Првог доктора око 1250. пре нове ере и ушла у легенду као Кресида.[102]

Ипак преживели сапутници[уреди | уреди извор]

  • У епизоди Умни след (4. део), Пери Браун је убио краљ Ирканос пошто је њен мозак замењен мозгом Кива, члана рода Ментора. Међутим, у серијалу Врхунски злотвор открива се да Пери није убијена већ да је уместо тога постала Ирканосова супруга.
  • Грејс Холовеј је убио Господар, али ју је оживела ТАРДИС-ова веза са Оком склада током телевизијског филма из 1996.
  • Џека Харкнеса убијају Далеки, али га Роуз Тајлер враћа у живот и даје бесмртност у епизоди Растанак (2. део). Од тада је умирао више пута и у серији Доктор Ху и у серији Торчвуд, али се увек враћао у живот убрзо након тога. У епизоди Последњи господар времена указано је да је Харкнес постао Лице Боа које мирно умире у епизоди Шпиц пошто је живео милијардама година.
  • Ривер Сонг се жртвовала у епизоди Шума мртвих (2. део) да би спасила Докторов живот, али је он успео да отпреми дигитални примерак њене свести у језгро података. Ривер наставља да се појављује у серији у ранијим раздобљима свог живота, а њена свест након смрти се поново појављује у епизоди Име Доктора.
  • Сара Џејн Смит умире као пубертетлијка у алтернативној временској линији у епизоди Шта је било са Саром Џејн?.
  • Рорија је такође убио Силуријанац Рестак на крају епизоде Хладнокрвно, када се Рори жртвовао да заштити Доктора. Након тога га прождире пукотина у времену која га брише из постојања. Поново се појављује у епизоди Отварање Пандорике (1. део) као отонски двојник створен из сећања Ејми Понд и враћен је у свој стари живот заједно са остатком универзума у ​​епизоди Велики прасак (2. део).
  • Рори је приказан како умире од старости у епизоди Анђели освајају Менхетн пред собом, Ејми, Једанаестим Доктором и својом ћерком Ривер Сонг. Ејми и он су поништили временску линију скачући са крова и спречавајући да буде послат даље у прошлост да умре од старости. Овиме су изгинули и он и Ејми, али су обоје васкрсли пошто је временска линија на којој су помрли поништена.
  • Старију варијанту Ејми Понд убио је рукаробот у епизоди Девојка која је чекала док јој је давао лек за који није знао да ће је убити, али њено постојање је избрисано када су Доктор и Рори успели да је убеде да им помогне спаси млађу Ејми, дозвољавајући им да избришу временску линију где је старија Ејми постојала.
  • Бил Потс је убијена од стране последњег члана посаде брода колоније у покушају да заустави напредовање Киберљуди у епизоди Док је света и века (1. део). Међутим, она је претворена у изворног Мондазијанског Киберчовека, а током епизоде Докторов пад, Бил је враћена у своје људско обличје и преображена у створење налик води од стране своје бивше симпатије Хедер која је обећала да ће лутати универзумом са њом, а ту понуду је Бил вољно прихватила.

Упоредни светови[уреди | уреди извор]

У упоредном свету из епизоде Скрени лево приказане су смрти Марте Џонс, Саре Џејн Смит, Лука Смита, Марије Џексон, Клајда Ленгера, Гвен Купер и Ђанта Џоунса из тог света, као и смрт Доне Нобл на екрану.

Огранак медији[уреди | уреди извор]

Бројни ТВ пратиоци помрли су у огранак медијима. Неколико огранака ексклузивних ликова је такође помрло, али овај списак се односи само на ТВ пратиоце:

  • Лиз Шо умире у роману Нових невиних пустоловина из 1997. Вечни плач аутора Џима Мортимора као жртва заразе ванземаљског тераформирајућег вируса док је била део екипа ОЈУН-а који истражује ванземаљски артефакт на Месецу. Ово је касније било у супротности са епизодом серије Пустоловине Саре Џејн Смрт Доктора која указује да је Лиз Шо још увек жива – иако још увек ради на Месецу – 2010. године. Радња романа је смештена у 2003.
  • Ејс је убијена у праску у комичној причи Нулти темељ док је још увек била пратитељка Седмог Доктора. Ово је такође у супротности са причом серије Пустоловине Саре Џејн Смрт Доктора која указује да је она још увек жива 2010. године и да више не путује са Доктором и води добротворно удружење под називом "Ејс".
  • Џејми Мекримон умире као старији човек у стрипу Обликовачи света.
  • Адам Мичел је убијен у праску у комичној причи Заробљеници времена, жртвујући се да осујети Господаров покушај да уништи стварност и спасе свих једанаест Доктора и њихових сапутника.
  • Лила умире неко време пошто је Галифреј уништен (подразумева се да је преживела Временски рат) у трилогији прича продукције "Big Finish" Сапутничке хронике, где ју је заточио ванземаљски род звана З'наи.
  • У веб причи из 2020. "Збогом, Саро Џејн" речено је да је Сара Џејн Смит умрла.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Изражено у епизодама "Вештица је позната", "Пре поплаве", "Девојка која је умрла", "Жена која је живела" и "Повлачење Зајгонаца".
  2. ^ Сузан је путовала са Доктором и пре догађаја у епизоди Ванземаљско дете.
  3. ^ Сузан напушта Доктора након епизоде Тачка паљења, али се касније појављује у епизоди Пет Доктора као пратитељка Првог доктора (кога је тада играо Ричард Хрндал).
  4. ^ а б в Такође се на кратко појавио у специјалу Моћ Доктора.
  5. ^ а б Поли и Бен су наставили да путују са Доктором након његове регенерације у епизоди Десета планета (4. део).
  6. ^ Џејмија је у епизодама Крадљивац ума (2. део) и Крадљивац ума (3. део) тумачио Хамиш Вилсон јер је Фрејзер Хајнс имао богиње.
  7. ^ Џејми се вратио у своје време у епизоди Ратне игре (10. део), али се касније појавио у причи из доба Шестог Доктора Два Доктора поново као пратилац Другог Доктора.
  8. ^ а б в г Такође се на кратко појавио у епизоди Пет Доктора.
  9. ^ Први пут се појављује у епизоди Мрежа страха (3. део) (као пуковник) заједно са Другим Доктором, а онда је почео да се појављује као полуглавни лик током ере Трећег Доктора. Даље се појављивао у епизодама Робот (1. део), Робот (2. део), Робот (3. део), Робот (4. део), Терор Зајгонаца (1. део), Терор Зајгонаца (2. део), Терор Зајгонаца (3. део) и Терор Зајгонаца (4. део) заједно са Четвртим Доктором и епизодама Модрин бесмртни (1. део), Модрин бесмртни (2. део), Модрин бесмртни (3. део) и Модрин бесмртни (4. део) заједно са Петим Доктором пре него што је служио као пратилац Другог доктора у епизоди Пет Доктора. Касније се појављује у причи о пустоловинама Саре Џејн Отворни непријатељ.
  10. ^ Летбриџ-Стјуарт се појављује поред Другог Доктора као пуковник у серијалу Мрежа страха, а затим као бригадир у серијалу Најезда.
  11. ^ Касније се појављује у серијалима Робот, Терор Зајгонаца, Модрин бесмртни и Бојно поље и као пратилац Другог Доктора у епизоди Пет Доктора.
  12. ^ Дарен Плант је тумачио Џона Бентона као бебу у серијалу Временско чудовиште, а Стивен Стенли га је тумачио као дете у филму Ратно доба.
  13. ^ Бентон се појављује поред Другог Доктора у серијалу Најезда као каплар.
  14. ^ Касније се појављује са Четвртим Доктором у серијалима Робот, Терор Зајгонаца и Најезда андроида као радиста.
  15. ^ Џо се такође појављује у причи о пустоловинама Саре Џејн Смрт Доктора (2010), заједно са Саром Џејн Смит и Једанаестим Доктором.
  16. ^ Сара наставља да путује са Доктором након његове регенерације у епизоди Планета паука (6. део), а након свог каснијег одласка из серије још једном служи као пратитељка Трећег Доктора у епизоди Пет Доктора.
  17. ^ Хари се такође појавио у епизодама Најезда андроида (2. део), Најезда андроида (3. део) и Најезда андроида (4. део)
  18. ^ Инкарнација "Марк I" К-9 који напушта Доктора током серијала Најезда времена вратио се у независној огранак серији К-9, регенеришући се у новији облик. Још један модел К-9, „Марк III“, појављује се у пробној епизоди серије К-9 и друштво са Саром Џејн Смит и епизоди серије Доктор Ху Школски сусрет са Десетим Доктором и Саром Џејн. Убијен, а заменио га је К-9 Марк IV у последњој епизоди, а касније се нередовно појављивао у серији Пустоловине Саре Џејн као и у епизоди серије Доктор Ху Крај путовања (2. део).
  19. ^ Романа напушта доктора у серијалу Ратникова капија, а затим се поново појављује са Четврти Доктором у епизоди Пет Доктора (у материјалу из недовршеног серијала Шада).
  20. ^ а б в Адрик, Ниса и Теган настављају путовање са Доктором након његове регенерације у епизоди Логополис (4. део).
  21. ^ Ниса се такође појављује у епизодама Чувар Тракена (1. део), Чувар Тракена (2. део), Чувар Тракена (3. део) и Чувар Тракена (4. део).
  22. ^ Адрик се такође на кратко појавио у епизоди Временски лет (2. део).
  23. ^ а б в г д Такође се појављује на кратко у епизоди Пећине Андрозанија
  24. ^ Због проблема са роботским реквизитом, Камелион није био приказан у пет серијала између своје прве и последње приче. Планиране сцене у серијалу Буђење су исечене и никада нису емитоване.
  25. ^ Пери наставља да путује са Доктором након његове регенерације у епизоди Пећине Андрозанија (4. део).
  26. ^ Серија никада није утврдила како је Мел упознала Доктора који се први пут појавио као део Докторове будућности. Њихов први сусрет је описан у роману Ране Докторве пустоловине: Необичан посао и аудио-драми Погрешни Доктори продукције "Big Finish".
  27. ^ Мел наставља да путује са Доктором након његове регенерације у епизоди Време и Рани (1. део).
  28. ^ Џулија Џојс је тумачила малу Роуз у епизоди Оци.
  29. ^ Роуз наставља да путује са Доктором након његове регенерације у епизоди Растанак (2. део).
  30. ^ Роуз одлази након епизоде Судњи дан и накратко се појављује у епизодама Ортаци у злочину, Отровно небо и Поноћ пре него што се вратила као пратитељка у епизодама Скрени лево у Крај путовања (2. део). Накратко се појавила у епизоди Крај времена (2. део) и специјалу Дан Доктора када је интерфејс уређај "Тренутак" изабрао слику Роуз да помогне Ратном Доктору.
  31. ^ Мики је представљен у епизоди Роуз као Роузин дечко и редовно се појављивао пре него што је постао пратилац.
  32. ^ Мики одлази у епизоди Метално доба и поново се појављује у епизодама Војска духова и Судњи дан пре него што се вратио као пратилац у епизоди Крај путовања (2. део). Такође се појављује у епизоди Крај времена (2. део).
  33. ^ Уведена у епизоди Судњи дан као "Млада".
  34. ^ Након што је првобитно одбила да се придружи Доктору на његовим путовањима у епизоди Одбегла млада, Дона се вратила као редовна пратитељка у епизоди Ортаци у злочину. Такође се појављује у епизоди Крај времена (2. део)
  35. ^ Марта одлази након епизоде Последњи Господар времена, али се вратила у епизодама Сонтаранске стратегије и Докторова ћерка и поново у епизодама Украдена Земља (1. део) и Крај путовања (2. део). Такође се појављује у епизоди Крај времена (2. део).
  36. ^ Џек се поново придружује Доктору у епизоди Утопија (1. део) пре него што је отишао након епизоде Последњи Господари времена, али се поново вратио у епизодама Украдена Земља (1. део) и Крај путовања (2. део). Такође се појављује у епизоди Крај времена (2. део).
  37. ^ Претходно се појављује са Десетим Доктором у епизоди Школски сусрет.
  38. ^ Такође се појављује у епизоди Крај времена (2. део). Поред тога, Доктор се појављује заједно са Саром Џејн у причама о Пустоловинама Саре Џејн Удаја Саре Џејн и Смрт Доктора у својој десетој и једанаестој инкарнацији.
  39. ^ Рејчел Фивел глуми младу Аделајд ​​у бљеску из прошлости.
  40. ^ Вилфред је уведен у епизоди Путовање проклетих и појављивао се у 4. серијалу као Донин деда. Званично постаје краткорочни пратилац у епизодама Крај времена (1. део) и Крај времена (2. део).
  41. ^ Кејтлин Блеквуд игра малу Ејми (као Амелија) у епизодама Једанаести час, Велики прасак (2. део), Хајде да убијемо Хитлера и Манија Бога и појављује се у архивским снимцима у епизоди Анђели освајају Менхетн.
  42. ^ а б Ејми и Рорија Доктор оставља у епизоди Манија Бога, али се накратко појављују у епизоди Затварање времена и поново се појављују као пратиоци у епизоди Удаја Ривер Сонг. Појављују се у последњој сцени епизоде Доктор, удовица и орман пре него што су се вратили као пратиоци у епизоди Изгнанство Далека.
  43. ^ Ејми се као привид појављује Доктору пре његове регенерације у епизоди Време Доктора.
  44. ^ Малог Рорија игра Езекијал Виглсворт у епизоди Хајде да убијемо Хитлера.
  45. ^ Такође се појављује у епизоди Једанаести час.
  46. ^ Рори је погинуо у епизоди Хладнокрвно, али се вратио у епизоди Отварање Пандорике (1. део) као Отонац двојник пре него што се вратио човечанству и наставио своја путовања са Доктором и Ејми у епизоди Велики прасак (2. део).
  47. ^ Раније инкарнације Ривер Сонг (као Мелоди Понд) играју Сидни Вејд у епизодама Немогући космонаут (1. део) и Дан Месеца (2- део) и Маја Глејс-Грин и Нина Таусен-Вајт у епизоди Хајде да убијемо Хитлера.
  48. ^ Ривер се први пут појављује поред Десетог доктора у епизодама Тишина у библиотеци (1. део) и Шума мртвих (2. део) где је представљена као пратитељка из своје местимичне будућности која позива Доктора у помоћ. Напредне млађе варијанте Ривер накнадно призивају Једанаестог Доктора у епизодама Време анђела (1. део), Месо и камен (2. део), Отварање Пандорике (2. део) и Велики прасак (2. део) пре него што ју је будући Доктор призвао у смрт у епизоди Немогући космонаут (1. део).
  49. ^ Ривер одбија Докторову понуду да трајно путује са њим у епизоди Дан Месеца. Касније се појављује као пратитељка у епизодама Добар човек иде у раат, Хајде да убијемо Хитлера и Удаја Ривер Сонг, а појављује се и у епизоди Затварање времена. Касније се појављује у епизоди Анђели освајају Менхетн и специјалу Име Доктора.
  50. ^ Такође се појављује у епизоди Подстанар.
  51. ^ Софи Донам се појављује као мала Клара у епизодама Звона Светог Јована и Ахатенови прстенови и специјалу Име Доктора.
  52. ^ Колманова се први пут појавила као Освин Освалд у епизоди Изгнанство Далека, а онда је откривено у специјалу Име Доктора да је она један од вишеструких одјека Кларе распоређених кроз време. У епизоди Снежни људи, Колманова је у почетку играла још један одјек Кларе при чему се њена изворна итерација накратко појавила на крају епизоде. Ова друга Клара се за стално придружила Доктору у епизоди Звона Светог Јована.
  53. ^ Клара наставља да путује са Доктором након његове регенерације у специјалу Време Доктора.
  54. ^ Клара умире у епизоди Суочавање са гавраном и појављује се само као привид у епизоди Небески свод је послао пре него што је привремено спасена од смрти и појавила се као пратитељка последњи пут у епизоди Ђавоље решење. Након тога се накратко појављује у епизоди Било двапут.
  55. ^ Нардол се први пут појављује у епизоди Супрузи Ривер Сонг пре него што се појављује као пратилац у епизоди Повратак доктора Мистерија.
  56. ^ Нардол одлази у епизоди "Докторов пад", а онда се се накратко поново појављује у епизоди Било двапут.
  57. ^ Такође се појављује у специјалу Моћ Доктора.
  58. ^ Такође се појављује у епизоди Бегунац из Џадуна.
  59. ^ Еби (тада се звала Ејми) првобитно је путовала са Доктором од приче Пресуда Искара до приче Базен расула, а затим се поново ујединила са Доктором у причи Уклете сестре.
  60. ^ Фробишер напушта Шестог Доктора (што није приказано) након приче Обликачи света, али они се поново удружују у графичком роману Доба расула и аудио причама Свети терор и Малтешки пингвин продукције "".
  61. ^ Евелинин одлазак од Шестог Доктора приказан је у бљесковима из прошлости у причи Крв није вода где се поново уједињује са Шестим Доктором и новом пратитељком Мел. Поново се појављује са Седмим Доктором у причи Смрт у породици.
  62. ^ а б в г д ђ Поменута у мини-епизоди Ноћ Доктора.
  63. ^ Флип се упознала са Доктором у пеичи Злочини Томаса Брустера, а касније му се придружује као пратитељка од приле Проклетство Давроса до приче Депонија. Поново се придружује Доктору и новој сапутници Констанц у причи Сребрњак.
  64. ^ Бернис одлази од Седмог Доктора у причи Срећни завршеци, али се касније појављује у причама Повратак живог тате, Јако подли грех и Жалосна вечност. Поново се придружује Седмом Доктору и Ејс у аудио серији продукције "Big Finish" Нове пустоловине Бернис Самерфилд.
  65. ^ Клајнова прво упознаје Доктора и Ејс у причи Кодлиц, а касније му се придружује као пратилац у причи Хиљаду малих крила.
  66. ^ Клајнова путује са Доктором од Хиљаду малих крила до Архитекте историје. Варијанта Клајнове са алтернативне временске линије сусреће Доктора у причи ОЈУН: Доминион, путује са њим од Убеђивања до Далека међу нама и поново га сусреће у причи Ворлоков крст.
  67. ^ Рејн се раније појављује у причи Танак лед као беба.
  68. ^ Рејн путује са Доктором и Ејс и одлази (што није приказано) након приче Помоћ Земљи. Она се враћа као пратилац без Еје у причи ОЈУН: Доминион.
  69. ^ Сали одлази у причи Загробни живот и касније се појављује у Знацима и чудима.
  70. ^ Бернис поново среће Осмог Доктора у аудио прпричама продукције "Big Finish" Друштво пријатеља и Лажи у рушевинама.
  71. ^ Саосећање напушта Доктора у причи Предакова ћелија, али се касније појављује у причама Брзина бекства и Галирфејачке хронике.
  72. ^ Анџи напушта Доктора у Безвременски, а касније се појављује накратко у причи Галифрејачке хронике.
  73. ^ Луси напушта Доктора у причи Смрти у Блекпулу пре него што се поново појавила као монахова пратитељка у причама Књига Келза и Васкрсење Марса. Касније се појављује заједно са Доктором у причама Местимичне размере, Затвореница Сунца и До смрти.
  74. ^ Тамзин напушта доктора у причи Васкрсење Марса да би се придружио монаху. Касније се појављује поред монаха у причи До смрти.
  75. ^ Моли одлази од Доктора у причи Правило еминенције. Старија варијанта Моли коју игра Сорча Кјузак поново се појављује у причама Господар Далека и Око таме.
  76. ^ Лив се у почетку појављује у причи Робофобија заједно са Седмим Доктором пре него што се придружила Осмом као пратитељка у причи Издајици.
  77. ^ Алекс се појављује поред Осмог Доктора у причама Дете Земље, Местимичне размере и До смрти. На крају приче Обнова Далека, Доктор се сусреће са Алексовим колегом из алтернативног универзума који му се придружује као пратилац почевши од приче У међувремену, негде другде.
  78. ^ Маџента се у почетку појављује у причи Хотел Историја пре него што се придружила Доктору као пратитељка у причи Размисли поново.
  79. ^ Након одласка у причи Рок, Хедер се појављује у причи Срећна Хедер.
  80. ^ Након одласка у причи Лош вучко, Волфганг се појављује у причи Срећна Хедер.
  81. ^ Синди се појављује у бројним издањима као Габина пријатељица почевши од приче Револуција терора док се на крају није придружила као пратитељка у причи Арена страха.
  82. ^ Анубис се појављује у бројним издањима почевши од приче Спирално степениште док се на крају није придружио као пратилац у причи Доручку код тираније.
  1. ^ Укључивање Саре Кингдом као пратитељка варира. На пример, она се не појављује на списку пратилаца на веб-сајту ББЦ-а. Међутим, она је наведена као пратитељка у многим другим изворима.[51][52][53][54][55][56][57]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Neela Debnath, "Review of Doctor Who ‘An Unearthly Child’ (Series 1)", The Independent blogs, 16 September 2013 Архивирано 4 октобар 2013 на сајту Wayback Machine. Accessed 8 October 2013
  2. ^ Donaldson, Mark (2023-04-22). „The Doctor And Susan Weren't Doctor Who's First Lead Characters”. ScreenRant (на језику: енглески). Приступљено 2023-10-17. 
  3. ^ „'Doctor Who destroyed my career'. Canada. Архивирано из оригинала 18. 5. 2015. г. Приступљено 18. 9. 2013. 
  4. ^ The Handbook: Fourth Doctor p?
  5. ^ а б в Brook, Stephen (23. 1. 2009). „Michelle Ryan guest stars in Doctor Who. But would she make a good companion?”. The Guardian. UK. Приступљено 1. 6. 2010. „A minor factor in the continual swirl around Doctor Who is that what constitutes a Doctor Who companion is no longer clear. Sure, Rose, Martha, and Donna were all companions. So was Captain Jack. But what about Mickey and Jackie? How do you qualify? Name in the opening credits, regular trips in the Tardis? The Doctor kisses you? I'm no longer sure. Modern TV drama is so difficult. 
  6. ^ Sherwin, Adam (5. 7. 2006). „Sidekick whose time has come”. The Times. UK. Приступљено 18. 6. 2022. 
  7. ^ „BBC Doctor Who Series 4 Characters”. Приступљено 1. 6. 2010. 
  8. ^ Commentary on DVD of Castrovalva
  9. ^ BBC – Doctor Who Classic Episode Guide – Doctor Who: The TV Movie – Details, Приступљено 21. 4. 2013 
  10. ^ "Ортаци у злочину"
  11. ^ "Дан Месеца"
  12. ^ Дан Доктора
  13. ^ "Хајде да убијемо Хитлера"
  14. ^ "Свадба Ривер Сонг"
  15. ^ Сара Џејн се појавила у епизодама "Школски сусрет", "Украдена Земља (1. део)", "Крај путовања (2. део)" и "Крај времена (2. део)". К9 се појавио у епизодама "Школски сусрет" и "Крај путовања (2. део)".
  16. ^ Најезда Далека на Земљу
  17. ^ Покољ на Светог Бартоломеја
  18. ^ Зло Далека
  19. ^ Зелена смрт
  20. ^ Лице зла
  21. ^ а б Најезда времена
  22. ^ Логополис
  23. ^ Буђење
  24. ^ Бескрајни лук
  25. ^ Чувар Тракена
  26. ^ Модрин бесмртни
  27. ^ Планета ватре
  28. ^ ВРхунски злотвор
  29. ^ Змајска ватра
  30. ^ Проклетство Фенрика
  31. ^ а б в Ibid.
  32. ^ Бојно поље
  33. ^ К9 и друштво
  34. ^ а б "Моћ тројца", "Дан Доктора"
  35. ^ Сумрак
  36. ^ Изјава Микија Смита Марти Смит-Џоунс у епизоди "Крај времена"
  37. ^ Изјава Саре Џејн Смит Луку Смиту у завршници епизоде Смрт Доктора.
  38. ^ Смрт Доктора
  39. ^ Искушење Саре Џејн Смит
  40. ^ Свадба Саре Џејн Смит
  41. ^ Временско чудовиште
  42. ^ "Оци"
  43. ^ а б "Воде Марса"
  44. ^ "Једанаести час", "Велики прасак (2. део)", "Хајде да убијемо Хитлера", "Божја сложеност", "Анђели освајају Менхетн"
  45. ^ "Добар човек иде у рат", "Немогући космонаут (1. део)", "Дан Месеца (2. део)", "Хајде да убијемо Хитлера"
  46. ^ Претходница епизоде "Звона Светог Јована"
  47. ^ "Адам"
  48. ^ Искушење Саре Џејн Смит, Шта је било са Саром Џејн Смит?
  49. ^ Филм Сумрак који је непосредни огранак и који је снимљен током паузе између класичне и оживљене ере серије у коме је Бентон приказан као дечак у бљесковима из прошлости.
  50. ^ „Doctor Who, The Snowmen”, BBC, Приступљено 26. 4. 2013 
  51. ^ Robinson, Nigel; Nathan-Turner, John (1981). The Doctor Who Quiz BookНеопходна слободна регистрација. Target Books. стр. 39 and 98. ISBN 0-426-20143-4. 
  52. ^ Lofficier, Jean-Marc (1994). The Doctor Who Programme Guide Third Edition. Virgin Publishing Ltd. стр. 16, 43 and 45. ISBN 0-426-20342-9. 
  53. ^ Howe, David J.; Stammers, Mark; Walker, Stephen James (1994). Doctor Who The Handbook – The First Doctor. Virgin Publishing Ltd. стр. 297. ISBN 0-426-20430-1. 
  54. ^ Richards, Justin; Martin, Andrew (1997). Doctor Who The Book of Lists. BBC Books. стр. 13 and 218. ISBN 0-563-40569-4. 
  55. ^ Pixley, Andrew (16. 12. 1998). „Doctor Who Magazine”. Doctor Who Magazine (272): 21. 
  56. ^ Campbell, Mark; Duncan, Paul (април 2014). The Pocket Essential Doctor Who. Pocket Essentials. стр. 20—21. ISBN 978-1-903047-19-4. 
  57. ^ Cornell, Paul; Day, M.; Topping, K.; Howe, D. J.; Walker, S. J. (1995). „The Daleks' Master Plan”. Doctor Who: Classic Series Episode Guide. BBC. Приступљено 1. 6. 2010. 
  58. ^ „BBC – Doctor Who – Classic Series – Companions – Adric”. 
  59. ^ „BBC – Doctor Who – Classic Series – Companions – Nyssa”. 
  60. ^ „BBC – Doctor Who – Classic Series – Companions – Tegan Jovanka”. 
  61. ^ „BBC – Doctor Who – Classic Series – Companions – Vislor Turlough”. 
  62. ^ Nathan-Turner, John (1986). Doctor Who — The Companions. New York: Random House. стр. 18—21. ISBN 978-0-394-88291-8. 
  63. ^ Howe, David J; Stammers, Mark (1995). Doctor Who — Companions. London: Doctor Who Books. стр. 103. ISBN 978-1-85227-582-2. 
  64. ^ „Doctor Who — Classic Series — Companions — Kamelion”. BBC. Приступљено 12. 11. 2012. 
  65. ^ „Doctor Who – Classic Series – Companions – Kamelion”. BBC. 
  66. ^ „Press Office – Doctor Who press pack phase six Episode Seven”. BBC. 4. 5. 2005. Приступљено 1. 6. 2010. 
  67. ^ „Doctor Who – Captain Jack Harkness – Character Guide”. BBC. 28. 3. 2008. Приступљено 1. 6. 2010. 
  68. ^ „Noel natters to DWM”. BBC. 21. 2. 2006. Приступљено 1. 6. 2010. 
  69. ^ „Doctor Who – Mickey Smith – Character Guide”. BBC. Приступљено 1. 6. 2010. 
  70. ^ „Doctor Who – Martha Jones – Character Guide”. BBC. Приступљено 1. 6. 2010. 
  71. ^ „Companion Piece”. BBC News. 14. 8. 2007. Приступљено 1. 6. 2010. 
  72. ^ „Who Should Be So Lucky?”. 19. 12. 2007. Приступљено 1. 6. 2010. 
  73. ^ Confidential at Christmas”. Doctor Who Confidential. Сезона 4. Епизода 1. 25. 12. 2007. 
  74. ^ „Doctor Who – Sarah Jane Smith – Character Guide”. BBC. Приступљено 1. 6. 2010. 
  75. ^ Olsen, Anton (21. 7. 2009). „Who's Your Favorite Doctor Who Companion?”. Wired. Приступљено 18. 6. 2022. 
  76. ^ Walker, Stephen James (17. 12. 2008). „Series Overview”. Monsters Within: the Unofficial and Unauthorised Guide to Doctor Who 2008. Tolworth, Surrey, England: Telos Publishing. стр. 232. ISBN 978-1-84583-027-4. 
  77. ^ Cook, Benjamin (9. 1. 2008). „Sands of time”. Radio Times (11–17 April 2009). стр. 16—20. 
  78. ^ „Ten 'Waters of Mars' teasers”. Digital Spy. 30. 10. 2009. Приступљено 18. 6. 2022. 
  79. ^ „Lindsay Duncan to star in second Doctor Who Special of 2009”. BBC. 19. 2. 2009. Приступљено 1. 6. 2010. 
  80. ^ Davies, Russell T (7. 4. 2009). „Dr Who's Easter special”. BBC News. Приступљено 7. 4. 2009. 
  81. ^ Doctor Who: Best of the Companions (Television production). BBC America. 28. 8. 2011. 
  82. ^ Gareth Roberts (24. 9. 2011). „Open All Hours”. Doctor Who Confidential. Серија 6. Епизода 12. 4:52 мин. BBC. „The Doctor allows Craig to come along and play the part of his companion [...] 
  83. ^ K McEwan, Cameron (26. 5. 2016). „Steven Moffat reveals Pearl Mackie to debut in 2017, her name and when's she's from...”. Doctor Who. Архивирано из оригинала 23. 12. 2017. г. Приступљено 26. 5. 2016. 
  84. ^ „Series 10: Nardole is a Full-Time "Non-Human" Companion”. 15. 12. 2016. 
  85. ^ Foster, Chuck (1. 1. 2021). „New companion for Series 13”. DoctorWhoNews.net. Приступљено 2. 1. 2021. 
  86. ^ Bacon, Thomas (14. 9. 2022). „Jodie Whittaker's Final Doctor Who Episode Title Revealed”. Screen Rant. Приступљено 14. 9. 2022. 
  87. ^ Jeffrey, Morgan (5. 12. 2021). „Doctor Who's Craige Els has hopes for a Karvanista spin-off: "I'm waiting for the call". Radio Times. Приступљено 5. 12. 2021. 
  88. ^ Kilbane, Aoife (2022-10-23). „Doctor Who: Here they come...”. BBC Media Centre (на језику: енглески). Приступљено 2022-10-23. 
  89. ^ „New Doctor Who trailer reveals episode titles for 60th Anniversary Specials ahead of Eurovision Grand Final”. BBC. 13. 5. 2023. Приступљено 19. 5. 2023. 
  90. ^ „Millie Gibson is the new Doctor Who companion, Ruby Sunday”. Doctor Who. 18. 11. 2022. 
  91. ^ Земљотрес (4. део)
  92. ^ Краљеве утваре (2. део)
  93. ^ Путовање проклетих
  94. ^ Шума мртвих (2. део)
  95. ^ а б в Анђели освајају Менхетн
  96. ^ Снежни људи
  97. ^ Избеглиштво Далека
  98. ^ Пакао (7. део)
  99. ^ Шта је било са Саром Џејн?
  100. ^ Девојка која је умрла
  101. ^ Моћ тројца
  102. ^ Коњ уништења