Дом народног здравља

С Википедије, слободне енциклопедије
Дом народног здравља
Дом народног здравља
Опште информације
МестоЗрењанин
ОпштинаЗрењанин
Држава Србија
Време настанка1887.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Зрењанин
www.zrenjaninheritage.com

Дом народног здравља у Зрењанину, припада Старом градском језгру, као Просторно културно-историјске целине од великог значаја.

Зграда је подигнута почетком 19. века као приземна грађевина за потребе сиротишта. Претпоставља се да је приликом проширења жупанијске палате 1885 — 87. године, подигнут спрат како би била исте спратности са Жупанијом, јер се налази на истом плацу, односно ограђеном простору, и како би примила нову функцију у увећаном државном апарату жупанијских власти. Након реконструкције грађевине, у њој је смештена Kраљевска ризница и Тужилаштво. У непосредној близини се налазио затвор „Мункач”, срушен двадесетих година 20. века.

На предлог др Јована Стајића, зграда је узета у закуп 1929. године и у њој је формиран Дом народног здравља: Градски физикат, Бактериолошка станица, Државна амбуланта, Државна школска поликлиника, Државни диспанзер за одојчад и Поликлиника за малу децу.

Данас се у њој налазе републички државни органи: Завод за социјалну заштиту, комунална полиција итд.

Зграда је реконструисана или изграђена у време проширења жупанијске палате, највероватније пројектована од истих архитеката. На ову претпоставку упућују слични декоративни и архитектонски елементи фасаде и конструктивни склоп.

Зграда је правоугаоне основе са дворишним степенишним крилом који је позициониран у средишњој оси. Фасада је изведена симетрично, са благо истуреним централним ризалитом који је назначен мансардним кровом.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]