Зрењанин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зрењанин
Zrenjanin Collage.jpg
Зрењанин — колаж (Трг слободе, Зграда Војвођанске банке на Тргу Републике у Зрењанину, Градска кућа, Музичка школа Јосиф Маринковић, Основна школа ,,Вук Караџић", Дом борилачких спортова, Катедрала Св. Ивана Непомука, Народни музеј, Палата правосуђа)
Застава
Застава Зрењанина
Грб
Грб Зрењанина
Административни подаци
Држава  Србија
Аутономна покрајина  Војводина
Округ Средњобанатски округ
Стара имена Бечкерек, Велики Бечкерек, Петровград
Становништво
Становништво
 — 2011. 76.511
 — густина 400,79 ст./km2
Агломерација (2011.) 132.051
Географске карактеристике
Координате 45°22′52″ СГШ; 20°23′26″ ИГД / 45.38118° СГШ; 20.39051° ИГД / 45.38118; 20.39051Координате: 45°22′52″ СГШ; 20°23′26″ ИГД / 45.38118° СГШ; 20.39051° ИГД / 45.38118; 20.39051
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Површина 190,9 км2
Зрењанин на мапи Србије
Зрењанин
Зрењанин
Остали подаци
Градоначелник Чедомир Јањић (СНС)
Поштански број 23000
Регистарска ознака ZR
Веб-сајт
www.zrenjanin.org.rs

Зрењанин је град у Србији и седиште Средњобанатског округа и значајан индустријски центар Баната и Војводине. Зрењанин је, по површини територије која му административно припада (1.326 км²), највећи град у Аутономној покрајини Војводини и други у Републици Србији.[1]

Према попису из 2011. године у Зрењанину живи 76.511 становника, што га чини највећим градом у српском делу Баната, и трећим у Војводини после Новог Сада и Суботице.

Историја[уреди]

Град се спомиње 1326. године као село подигнуто на три острва реке Бегеј. Сматра се да је на месту градског центра некад био аварско-словенски ринг. Место је потом било у поседу мађарске властелинске породице Бече. Пред турску најезду, постаје власништво српског деспота. Касније је била подигнута и тврђава, а место су населили Срби, Немци, Румуни, Италијани, Французи, чак и Каталонци („Нова Барселона“). Велики Бечкерек, стари назив места, постао је трговиште 1769. године. Године 1744. помињу се становници града и околине који су посланици на Црквено-народном сабору. Били су то Петар Ботосанић и Милић Попов бечкеречки оберкнезови. Стеван Рајковић бургер Великог Бечкерека је 1780. године био ктитор старе цркве манастира Гргетега.

На Батки се налазе остаци неолитске Старчевачке културе, а код Арадца некропола из времена велике сеобе народа. У Ечки се налази Српска православна црква Свети Никола, са дрвеним торњем, подигнута (1711). Она представља најстарију православну цркву у Банату и Војводини. Првобитни иконостас ове цркве је направио је (1744) Недељко Шербан Поповић. Овај иконостас данас је делом изложен у Народном музеју у Зрењанину, па је иконостас у цркви (1786) замењен новим, чији је аутор непознат. Најстарије грађевине у самом граду су православне цркве — Успенска црква у Светосавској улици (1746) и Храм Ваведења Пресвете Богородице у улици Цара Душана (1777) ; затим, католичка катедрала (1868); зграда позоришта (1840), жупаније (1885) и Народни музеј (1894). Град се развио око утврђеног језгра као агломерација сеоских насеља и плански подигнутих насеља.

Град је 1807. доживео катастрофални пожар када је нарочито страдала жупанијска палата са архивом. Катастофу су изазвали и пожар 1832. године те поплаве 1816. и 1838. године. Повељом цара Франца I од 12. августа 1832. године Велики Бечкерек је постао "слободан краљевски град" (привилегију су му проширене). Православни свештеник Данило Стајић бавио се писањем поезије, коју је објављивао у више листова.[2] Ту је 1844. године основана Торонталска штедионица, а 1847. године отворена прва штампарија. Школске 1846/1847. године прорадила је шесторазредна гимназија. Почетак грађанског рата 1848. године обележило је проваљивање у православну цркву на Ускрс те године, када су Срби јавно спалили православне матичне књиге вођене од 1840. године на мађарском језику. Јануара 1849. године ту је постало седиште "Српске Војводине", под председништвом патријарха Јосифа Рајачића. Када је 1857. године извршен попис аустријске царевине у граду је записано 2611 кућа.[3] А године 1866. у граду на Бегеју је донет "Бечкеречки програм" - политички програм рада Српске народне странке Светозара Милетића.[4]

Било је крајем 1891. године у граду Великом Бечкереку: две православне цркве, пет свештеника, 7092 православних Срба са 1170 домова.[5] У револуционарној прошлости, у народноослободилачком рату, из овога краја је седам народних хероја погинуло у борби, а око 10.000 родољуба било је у логорима и затворима; 2.500 их је стрељано. После Другог светског рата је град доживео привредни процват. После 1991. године, претежно извозна оријентација привреде је практично упропаштена санкцијама и распадом Југославије, јер је изгубила тржиште. Након промена октобра 2000. године, град се лагано опоравља. За време Аустроугарске био је седиште угарске Торонталске жупаније, чији је највећи део после Првог светског рата припао Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, а мањи део Краљевини Румунији.

Од 1935. године град се назива Петровград (коњаничка статуа краља Петра откривена је 1926[6]), а од 1946. године Зрењанин, по народном хероју Жарку Зрењанину Учи.

Новим законом о територијалној организацији Зрењанин добија статус града 2007. године.[7]

Градска насеља[уреди]

Месне заједнице у Зрењанину

Религија[уреди]

Према попису становништва из 2002-ге године, већина становништа Зрењанина су Православне вере (77,28 %). Остале религије заступљене у општини су Римокатоличанство (12,01 %), Протестантизам (2,13 %), и остали. Православни хришћани у Зрењанину припадају Банатској епархији Српске православне цркве са седиштем у Вршцу. Зрењанин је такође центар Зрењанинске бискупије Баната.

Култура[уреди]

Народни Музеј

У граду и околини има доста културно-историјских споменика и познатих институција: Народни музеј, Народно позориште "Тоша Јовановић", историјски архив, библиотека, ликовна колинија у Ечки са галеријом и многобројне школе. Банатско удружење књижевника додељује годишњу награду "Најбоље из Баната сваке године 27. јануара на Савиндан. Часопис за књижевност и уметност "НаТрон" излази месечно. Постоји и основна и средња музичка школа "Јосиф Маринковић", као и активна рок сцена.

Архитектонски споменици[уреди]

Протестантска црква, зграда Суда и Мали мост
Буковчева палата
 • Успенска црква, Храм Успења пресвете Богородице, „Успенска“ или „Варошка црква“, једна је од најстаријих, у целини сачуваних грађевина у Зрењанину. Подигнута је 1746. године у Светосавској улици и била је једина црква у Темишварској епархији покривена црепом. Захваљујући тој чињеници, и што је био изграђен од цигала, храм је поштеђен великог пожара 1807. године у ком су изгореле готово све дрвене куће у граду. Црква је подигнута као једнобродна граћевина са полукружном апсидом на истоку и високим звоником на западној страни. Иконостас цркве урадио је 1815. године српски сликар Георгије Поповић. На иконама су, у три зоне, представљене сцене из Старог и Новог завета. Претпоставља се да је Поповић урадио и седам целивајућих икона уљаном техником на дрвеној подлози.

Од 1951. године ове су иконе под заштитом Закона o споменицима културе. Зидну декорацију храма извео је 1924. године академски сликар и минхенски ђак Александар Секулић. Престо на хору цркве посвећен је преносу поштију Св. Николе. Иконе су у резбареним оквирима и сличне су онима на иконостасу. Осим сликарских радова, у храму је сачуван читав низ драгоцених предмета примењене уметности — богослужбених књига са вредним кожним повезом, свештеничке одеће финог ткања са златовезом, предмета из олтарског простора намењених литургијским обредима, итд.

 • Граднуличка црква је саграђена 1777. на старијем култном месту, где је према предању, крајем XVI или почетком XVII века био манастир у коме је служио и чинио чудотворства монах Рафаило, пристигао из Хиландара. Током времена његов гроб је постао место ходочашћа, обележен у XVIII веку капелом, изграђеном уз јужну фасаду цркве. То је полигонална грађевина од опеке, малих димензија, покривена високим пирамидалним кровом. Дрвена врата са жљебовима који формирају паралелне ромбове и профилисани кровни венац представљају једине декоративне елементе. Ваведењски храм, изведен у барокно-касицистичком маниру, једнобродна је грађевина са пространом полукружном олтарском апсидом и плитким певницама. На источној и северној страни подупрта је са пет масивних стубаца. Високи звоник се уздиже над западном фасадом, којом доминирају четири слепе нише и један прозорски отвор истог облика, са благо заобљеним профилисаним луковима изнад, забат са два окулуса и портал уоквирен профилисаним каменим довратницима. Вертикална подела фасада је извршена плитким пиластрима са вишеструко изрезаним капителима, док хоризонталну наглашавају профилисани венци у горњој зони. Иконостасну преграду, украшену богатим дрворезбарским радом, осликао је на почетку XIX века Арса Теодоровић. Царске двери и зидне слике у наосу и олтару дело су Стеве Алексића из 1914.

Црква је споменик културе од великог значаја. (Извор: Споменичко наслеђе Србије, Завод за заштиту споменика културе Србије),

Спорт[уреди]

Зрењанин има дугу спортску традицију. Први спортски клубови су основани у осамдесетих година 19. века. Били су ту развијени бициклизам, тенис, атлетика, гимнастика, хазена...Пред Први светски рат организују ту соколи своју чету. Из Зрењанина је био фудбалски клуб „Пролетер“, који је био активан од 1947. до 2005. године.

Данас постоји клуб „ФК Банат“, који игра у првој савезној лиги и своје домаће утакмице игра у Карађорђевом парку, градском стадиону који има капацитет за 18.700 гледалаца.

Рукометни клуб Пролетер је основан 11. јануара 1949, био је два пута првак државе и једном је играо финале Купа Југославије. Играо је финале ЕХФ купа 1990. и финале Купа европских шампиона 1991. када је поражен од Барселоне.

Кошаркашки клуб Пролетер је основан 27. јуна 1949, а био је првак Југославије 1956. Своје утакмице игра у Спортској хали Медисон, капацитета 2.800 места.

Привреда[уреди]

Најстарији индустријски објекат је пивара, основана 1745. године. У Зрењанину постоји развијена индустрија текстила, тепиха, намештаја, дувана, грађевинско-индустријски комбинат, бродоградилиште на Бегеју, и пољопривредно-прехрамбена индустрија. На Бегејском каналу развијен је риболов.

У Зрењанину постоји и хемијска индустрија и термоелектрана-топлана.

Вода из водовода у Зрењанину од 2003. године није исправна за пиће због повећане количине арсена. До 2011. године није урађено ни једно истраживање о томе колико утиче затрована Зрењанинска вода на здравље људи, иако је свакодневно користи око три четвртине становника града.[9]

Прва апотека у Зрењанину основана је 1784. године и звала се „Код спаситеља“. Пре тога се спомиње војна апотека 1716. године када су у граду боравиле трупе Еугена Савојског.[10]

Туризам[уреди]

Храм Успења Пресвете Богородице, изграђен 1746
Римокатоличка катедрала светог Ивана Непомука, грађена 1864—1868

Постоје и ловишта. Поред Меленаца је и бања Русанда (основана 1859).

Партнерски градови[уреди]

Познате личности[уреди]

Познате особе које су рођене или живеле у Зрењанину:

Почасни грађани Зрењанина су: Јокаи Мор (1825—1904), Михајло Пупин (1854—1935), Едуард Ерио (1872—1957), Петар Живковић (1879—1947), Милан Стојадиновић (1888—1961), Јосип Броз Тито (1892—1980), Јован Веселинов Жарко (1906—1982), Драгослав Аврамовић (1919—2001).[11]

Демографија[уреди]

Према попису из 2011. године било је 76.511 становника (према попису из 2002. било је 79.773 становника).

По попис 2002. године у насељу Зрењанин живело је 64.791 пунолетних становника, просечна старост становништва износи 39,9 година (38,1 код мушкараца и 41,5 код жена), има 28.710 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 2,77.

Ово насеље је углавном насељено Србима (према попису из 2011. године).

Демографија[12]
Година Становника
1948. 38.564
1953. 44.168
1961. 55.539
1971. 71.424
1981. 81.270
1991. 81.316 80.333
2002. 79.773 81.390
2011. 76.511
Етнички састав према попису из 2011.[12]
Срби
  
54.648 71,42 %
Мађари
  
10.000 13,07 %
Роми
  
2.109 2,75 %
Румуни
  
635 0,83 %
Југословени
  
467 0,61 %
Хрвати
  
373 0,48 %
Словаци
  
329 0,43 %
Македонци
  
315 0,41 %
Црногорци
  
225 0,29 %
Немци
  
108 0,14 %
Албанци
  
82 0,10 %
Бугари
  
77 0,10 %
Муслимани
  
66 0,08 %
Словенци
  
61 0,08 %
Руси
  
59 0,07 %
Бошњаци
  
29 0,03 %
Горанци
  
19 0,02 %
Буњевци
  
18 0,02 %
Русини
  
16 0,02 %
Украјинци
  
15 0,02 %
Власи
  
3 0,00 %
Остали
  
176 0,23 %
Регионална припадност
  
2.338 3,05 %
Неизјашњени
  
3.669 4,79 %
Непознато
  
674 0,88 %
укупно: 76.511


Подела насеља према етничком саставу становништва[уреди]

 • Са српском већином: Зрењанин, Банатски Деспотовац, Ботош, Елемир, Ечка, Клек, Книћанин, Лазарево, Лукићево, Меленци, Орловат, Перлез, Стајићево, Тараш, Томашевац, Фаркаждин и Чента.
 • Са мађарском већином: Лукино Село и Михајлово.
 • Са румунском већином је Јанков Мост.
 • Етнички измешана насеља су: Арадац (са релативном српском већином) и Бело Блато (са релативном словачком већином).

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ „Званична презентација града Зрењанина”. 
 2. ^ "Сербскиј народниј лист", Будим 1838. године
 3. ^ "Србски дневник", Нови Сад 1860. године
 4. ^ "Зборник Матице српске за друштвене науке", Нови Сад 39/1964. године
 5. ^ "Српски сион", Карловци 1892. година
 6. ^ Споменик Краљу Петру у Великом Бечкереку, Политика, 3. окт. 1926, стр. 5. digitalna.nb.rs
 7. ^ Службени гласник 129-07, 29. децембар 2007.
 8. ^ У Бечкереку изнели жито, уселили глумце („Вечерње новости“, 7. април 2016)
 9. ^ РТС: Зрењанинци осам година пију затровану воду (16.10.2011), Приступљено 5. 5. 2013.
 10. ^ Мољац алхемичар са Бегеја („Вечерње новости“, 9. август 2015)
 11. ^ Grad Zrenjanin — Počasni građani, Приступљено 7. 4. 2013.
 12. 12,0 12,1 Етничка структура након пописа 2011.
 13. ^ „Књига 2”. Становништво, пол и старост, подаци по насељима. webrzs.stat.gov.rs. Београд: Републички завод за статистику. фебруар 2003. ISBN 86-84433-01-7. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]