Дотара

С Википедије, слободне енциклопедије
Дотара
Дотара
Класификацијадвожичани инструмент
Развијен14. век

Дотара (бенг. দোতারা) је двожичани инструмент из Јужне Азије, постоје и савремени модели са четири жице. Обично се користи у Бангладешу где је познат као национални инструмент и индијским државама Асам, Западни Бенгал и Бихар.[1] Спомиње се и од 14. века, касније су га усвојили аскетски култови Баула и Факира.

Историја[уреди | уреди извор]

Реч дотара потиче из источно–индоаријевског језика и у буквалном преводу значи „две жице” или „двоструко” са суфиксом „а” који означава „имати”. Инструмент је познат као дотара, дутара (бенг. দোতারা) и дутура.

Мадхава Кандали, асамски песник из 14. века и писац Саптаканда Рамајане су наводили неколико музичких инструмената у својој верзији рамајана међу којима је дотара.[2] Направљен је од нима или другог тврдог дрвета са издуженим, округлим делом који се касније сужава, обично је исклесан у облику главе пауна, лабуда или другог животињског мотива. Држач је без пречника и направљен је од месинга или челика. Округли део инструмента је прекривен чврсто затегнутом кожом јарета или гуштера.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Begum, Rumena Mohima. „Musicians Stories”. World on Your Street. BBC. Приступљено 2023-02-06. „The dotara is the national instrument of Bangladesh. 
  2. ^ Suresh Kant Sharma; Usha Sharma (2015). Discovery of North-East India. Mittal Publications. стр. 288.