Пређи на садржај

Портал:Музика

С Википедије, слободне енциклопедије

Музика на Википедији на српском језику


Овај портал је направљен за Википедијанце који се занимају музиком. Овде можете наћи повезнице ка најинтересантнијим темама из области музике. Такође можете наћи линкове ка страницама које је потребно направити или проширити.

Музика је област уметности, која је правила друштво човеку од почетка цивилизације. У музику спадају конкретни звукови који потичу из нашег окружења, али пре свега звуци стварани уз помоћ музичких инструмената и људског гласа.


Изабрани чланак

Горан Бреговић
Горан Бреговић

Бијело дугме, једна од најпознатијих југословенских рок група, основана у Сарајеву 1973. године. Издала је девет албума у периоду од 1973. до 1989. године. Бијело дугме је настало из групе Јутро (група), а ново име је усвојило 1. јануара 1974. Вођа и једини стални члан групе био је гитариста Горан Бреговић, док су се на месту певача мењали Жељко Бебек, Младен Војичић Тифа и Ален Исламовић. У групу су долазили и из ње одлазили из различитих разлога басисти Зоран Реџић, Јадранко Станковић, Санин Карић и Љубиша Рацић, бубњари Горан Ивандић, Милић Вукашиновић и Драган Јанкелић и клавијатуристи Владо Правдић и Лаза Ристовски.

Група се распала због рата у бившој Југославији, а поново се окупила на опроштајној турнеји 2005. у Сарајеву, Загребу и Београду. Бесплатни концерт код Хајдучке чесме 1977. и опроштајни коцерт у Београду 2005. су једни од најпосећенијих концерата на овим просторима.


...даље...

Биографија

Џон Фрушанте (John Frusciante, 5. март 1970.) је гитариста калифорнијског рок бенда Ред хот чили пеперс; а такође и врло активан соло музичар, са преко десет објављених албума од 1994. године па надаље. Иако је још увек релативно млад, од почетка своје каријере са овим бендом, убраја се у најбоље гитаристе свих времена. Угледни амерички музички часопис Ролинг стоун, ставио га је на 18. место своје листе најбољих гитариста свих времена. (Погледати: списак 100 најбољих гитариста часописа Rolling Stone). Џонов специфичан глас и фантастичне гласовне могућности су такође веома познати.

...даље...

Добри чланци

Потребно урадити

Уколико желите да помогнете у стварању портала музика, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области музике недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
Химна Јужног Тирола - Химна Велса - Химна Енглеске - Химна Северне Ирске - Химна Шкотске - Химна Турске Републике Северни Кипар - Химна Гернзија - Химна Оландских Острва - Химна Острва Мен - Химна Свалбарда - Химна Јан Мајена - Химна Свете горе - - Химна Џерзија -

Потребно средити:
Anarho pank - Мрачни психоделични тренс - За Елизу - Ска - Ауткаст

Потребно проширити:
Бас гитара - Мелодија - Гусле - Забавна музика - Песма - Оркестар - Реј Манзарек - Панк рок - Пауер метал - Ритам - Звиждаљка -

Обавештење

Категорије

Остали портали на Википедији на српском