Портал:Музика

С Википедије, слободне енциклопедије

Музика на Википедији на српском језику

Guitar 1.jpg
Harpist playing.jpg


Овај портал је направљен за Википедијанце који се занимају музиком. Овде можете наћи повезнице ка најинтересантнијим темама из области музике. Такође можете наћи линкове ка страницама које је потребно направити или проширити.

Музика је област уметности, која је правила друштво човеку од почетка цивилизације. У музику спадају конкретни звукови који потичу из нашег окружења, али пре свега звуци стварани уз помоћ музичких инструмената и људског гласа.


Изабрани чланак

Концерт Но смокинг оркестра у Санкт Петерсбургу

Забрањено пушење је била југословенска гаражна рок група из Сарајева, блиско повезана са културним покретом Нови примитивизам и радио и телевизијском сатиричном емисијом Топ листа надреалиста. Они су били једна од најпопуларнијих музичких појава 80их у Југославији, продавши на стотине хиљада плоча. Током југословенских ратова, чланови групе су се разишли и две групе-наследнице су наставиле да раде у Београду и Загребу.

Групу је 1981. основала група пријатеља која је радила на раној радио верзији Топ Листе Надреалиста. Насупрот распострањенијим панк року и новом валу, Забрањено пушење је створило особен гаражни рок звук са утицајем фолка, често садржавши иновативну продукцију и причање комплексних прича, понекад чак и тамна предсказања рата. Снимили су четири албума и ишли на велике турнеје, повремено изазивајући контроверзе и проблеме са властима због њихове, обично благе и симпатичне, критике социјалистичког система и навике да се баве питањима која су у то време сматрана осетљивим.

Након што је популарност групе достигла нове висине крајем 80их, потпомогнута телевизијском верзијом Топ листе надреалиста, рат у Босни и Херцеговини је изазвао распад групе, са једним изданком који је наставио да ради у Београду под именом „Но смокинг оркестра“, и другим у Загребу, који је користио оригинално име. И поред тога, многе песме Забрањеног пушења су достигле култни статус, а њихова музика је остала популарна широм бивше Југославије.

...даље...

Биографија

Курт Кобејн и Нирвана

Курт Доналд Кобејн (енгл. Kurt Donald Cobain, 20. фебруар 1967. - 5. април 1994) је био фронтмен, текстописац и гитариста гранџ групе из Сијетла, под именом Нирвана. Био је не само фронтмен групе, већ и њен вођа и духовно средиште. Са успехом бенда, Кобејн је и сам стекао огромну славу којy је тешко прихватао, јер је имао тешкоћа да се навикне на све што она носи.

Кобејн и Нирвана су јако утицали на развој музике, популаришући посебан правац музике - гранџ. 1991. године, Кобејнова најпознатија песма (коју је написао у сарадњи са Дејвом Гролом и Кристом Новоселићем), „Smells like teen spirit”, обележила је почетак драматичног повлачења неких до тада доминантних жанрова музике осамдесетих: глем метала, арена рока, и денс-попа. Касније је и проглашена за „химну генерације”, а Кобејн је захваљујући томе невољно добио титулу представника „Генерације Икс”.

Курт Кобејн је прва велика рок звезда која је извршила самоубиство, први момак из тог света који иза себе има потписану плочу чији је тираж десет милиона примерака. Осим тога, његов избор је био личан избор; очито су сви његови проблеми потицали из чињенице да је у неком тренутку изгубио контролу над оним што се с њим дешава.

...даље...

Добри чланци

Потребно урадити

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању портала музика, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области музике недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
Химна Јужног Тирола - Химна Велса - Химна Енглеске - Химна Северне Ирске - Химна Шкотске - Химна Турске Републике Северни Кипар - Химна Гернзија - Химна Оландских Острва - Химна Острва Мен - Химна Свалбарда - Химна Јан Мајена - Химна Свете горе - - Химна Џерзија -

Потребно средити:
Anarho pank - Мрачни психоделични тренс - За Елизу - Ска - Ауткаст

Потребно проширити:
Бас гитара - Мелодија - Гусле - Забавна музика - Песма - Оркестар - Реј Манзарек - Панк рок - Пауер метал - Ритам - Звиждаљка -

Обавештење

Чланови пројекта

  1. MakiR
  2. Бојан Цвјетковић

Категорије

Остали портали на Википедији на српском