Портал:Музика

Музика на Википедији на српском језику

Guitar 1.jpg
Harpist playing.jpg


Овај портал је направљен за Википедијанце који се занимају музиком. Овде можете наћи повезнице ка најинтересантнијим темама из области музике. Такође можете наћи линкове ка страницама које је потребно направити или проширити.

Музика је област уметности, која је правила друштво човеку од почетка цивилизације. У музику спадају конкретни звукови који потичу из нашег окружења, али пре свега звуци стварани уз помоћ музичких инструмената и људског гласа.


Изабрани чланак

Карола Хагквист, једина трострука победница Мелодифестивалена.

Мелодифестивален (шве. Melodifestivalen, "Фестивал мелодије") је годишњи фестивал забавне музике такмичарског карактера који организују Шведска телевизија и Шведски радио. Победник Мелодифестивалена представља Шведску на Песми Евровизије.

Мелодифестивален се одржава готово сваке године од првог јавног такмичења 1959. године. Од 2000. године, фестивал је најгледанији телевизијски програм у Шведској 2007. године, полуфинала је гледало у просеку 3,1 милиона гледалаца, док се процењује да је око 4 милиона Швеђана гледало финално вече.

Фестивал је произвео четири победника Песме Евровизије и шеснаест песама које су за Шведску освојиле једно од првих пет места. Лагано оркестриране поп песме, познате као шлагер, толико доминирају такмичењем да га шведски медији понекад називају Шлагерфестивален. Међутим, од преобликовања такмичења 2002. године, на бини се појављују и други стилови, попут реп музике, регеа или глам рока, или чак нешто музике са оријенталним утицајима.

Победника Мелодифестивалена одређују регионални жирији и телефонско гласање публике, у омеру 50:50. Систем гласања је еволуирао кроз вишедеценијску историју такмичења, али је у његовом средишту увек било додељивање поена песмама, који се затим сабирају. До 2001. године, број учесника у програму био је ограничен на између осам и дванаест песама, што је увођењем полуфинала 2002. измењено на 32 песме. 2002. године је такође почела са емитовањем и верзија такмичења за децу, Лила Мелодифестивален.

Мелодифестивален има значајан утицај на музичке лествице у Шведској. 23 учесника 2006. и 21 учесник 2007. су достигли домаћу лествицу синглова (Sverigetopplistan). Победник Мелодифестивалена 2007. био је састав Арк; издање за 2008. ће почети првим полуфиналом у Гетеборгу 9. фебруара и завршити финалом у стокхолмском Глобену 15. марта 2008.

...даље...

Биографија

Фредерик Шопен

Фредерик Франсоа Шопен (франц. Frédéric François Chopin, пољ. Fryderyk Franciszek Szopen) (1. марта 1810, Желазова Вола, Пољска17. октобра 1849, Париз, Француска) је био пољски композитор и пијанист романтизма.

Најистакнутији представник пољске музичке културе и један од најзначајнијих пијаниста и композитора свих времена. У својој двадесетој години Фредерик Шопен се сели у Париз са циљем да се усаврши. До тада је већ компоновао своја два клавирска концерта. Био је први западни композитор који је у класичну музику унео елементе словенске музике. Његове мазурке и полонезе још данас представљају темељ пољске народне класичне музике.

Шопен је често имао проблема са здрављем и умро је са 39 година после дужег боловања од туберкулозе.

...даље...

Добри чланци

Потребно урадити

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању портала музика, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области музике недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
Химна Јужног Тирола - Химна Велса - Химна Енглеске - Химна Северне Ирске - Химна Шкотске - Химна Турске Републике Северни Кипар - Химна Гернзија - Химна Оландских Острва - Химна Острва Мен - Химна Свалбарда - Химна Јан Мајена - Химна Свете горе - - Химна Џерзија -

Потребно средити:
Anarho pank - Мрачни психоделични тренс - За Елизу - Ска - Ауткаст

Потребно проширити:
Бас гитара - Мелодија - Гусле - Забавна музика - Песма - Оркестар - Реј Манзарек - Панк рок - Пауер метал - Ритам - Звиждаљка -

Обавештење

Категорије

Остали портали на Википедији на српском