Данило Стојковић (лекар)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Др Данило Стојковић)
Данило Стојковић
Име по рођењу Данило Стојковић
Датум рођења 1914.
Место рођења Дадинце
Деловање Доктор

Данило Стојковић је лекар који је имао значајну и кључну улогу у развоју Интернистичке службе и који је свој радни век провео у њој у Лесковцу и дао велики допринос развоју и афирмацији службе у послератном периоду, после Другог светског рата, Један је од оснивача Подружнице Српског лекарског друштва у Лесковцу и њен први благајник.

Биографија[уреди]

Рођен је у селу Дадинцу код Грделице 1914. године. Основну школу завршио је у оближњем селу Козару, Гимназију у Лесковцу, а Медицински факултет у Београду где је завршио и специјализацију из интерне медицине 1953. године и санитетско-официрску школу. Лекарски стаж је обавио у Нишу. Прво место службовања било је Куманово, где је био ВД шефа Интерног и Инфективног одељења Бановске болнице.

Априлски рат затекао га је као батаљонског лекара 46-ог пешадијског пука у Битољу. Из немачког заробљеништва је побегао у Тетово, а после тога се склонио код родитеља у Дадинцу. Касније је постављен за управника болнице у Власотинцу. Због сарадње са партизанима хапшен је од стране Гестапоа 1943. године. Помагао је болесним и рањеним партизанима, био активни учесник НОР-а, управник болнице 13. корпуса НОВ и ПОЈ, затим је био на дужности шефа евакуације рањеника и управник болнице тешких рањеника крагујевачке војне болнице. На сремском фронту је био референт десете српске бригаде 22 дивизије, а у Скопљу управник Санитетске школе Пете армије. После демобилизације 1946. године дошао је у лесковачку болницу, где је радио на Инфективном и Интерном одељењу. Био је повереник здравствене службе Среза Лесковачког.

Завршио је курс из кардиологије у Београду и био шеф кардиолошког одсека Интерног одељења. По одласку др Босиљке Будимир био је начелник Интернистичке службе и у једном периоду вршилац дужности управника болнице. Касније је био шеф стационара у Власотинцу, а потом био саветник од 1976. године у Дому здравља у Лесковцу. Пензионисан је са преко 40 година радног стажа.

Достигнућа[уреди]

Др Данило Стојковић је један је од оснивача Подружнице српског лекарског друштва у Лесковцу, њен први благајник, секретар преко 15 година и њен председник у једном мандатном периоду. Био је председник Одбора Црвеног крста, председник Одбора за борбу против алкохолизма и ТБЦ, први је увео рад са ЕКГ у Лесковцу и мерење базалног метаболизма, оснивач Саветовалишта за лечење алкохоличара, оснивач Саветовалишта за лечење дијабетичара, водио курсеве и испите за васпитање сеоске омладине, руководилац Удружења резервних санитетских официра, имао је чин резервног санитетског капетана I класе, професор интерне медицине у Медицинској школи од оснивања, председник Комисије за бањска-климатска лечења РВИ, члан инвалидско-пензионе комисије I степена.

Као млад лекар и касније, је активан предавач, организатор разних акција које је подружница спроводила. Одржао је знатан број предавања подружнице са разном тематиком из области интерне медицине, хирургије и других грана. Држао је предавања на стручним састанцима болнице у тзв.стручној среди. Писао је чланке у локалном листу „Наша Реч". Држао је предавања и на Народном универзитету из области интерне медицине. Његова активност тиме није била исцрпљена већ се показивала и у раду у Црвеном крсту. Објавио је преко 35 стручних радова у часописима. Много је радио на сарадњи са суседним подружницама.

Обрађивао је села Рударе и Чукљеник са свих аспеката пре 30 година. Као санитарни инспектор округа запрашивао је читав округ са ДДТ прашком у ликвидацији маларије, пегавца и других инсеката. На инфективном одељењу лечио је болеснике од ТБЦ менингита, радио је БСЖ вакцинације у општини Лесковац у заједници са Антитуберкулозном диспанзером, члан је првог Управног одбора и Савета болнице.

За свој целокупни рад одликован је Орденом рада са златним венцем, Орденом заслуге за народ, Орденом за војничке заслуге, Златном значком за рад у Црвеном крсту.[1]

Референце[уреди]

  1. В. Ристић, Развој здравствене службе у лесковачком крају 1878-2005, Лесковац, 2006, 104-105 страна