Гази Евренос

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Евренос-бег)

Гази Евренос, познат и као Евренос-бег (умро 17. новембра 1417. у Јаници) је био османски војсковођа који је служио Сулејман-пашу, Мурата I, Бајазита I, Сулејмана Челебија и Мехмеда I. Доживео је дубоку старост за своје време.

Биографија[уреди | уреди извор]

У византијским изворима назива се Εβρενος, Αβρανεζης, Βρανεζης, Βρανευς, Βρενεζ, Βρενεζης, Βρενες. Грчка легенда тврди да је Евренос био син неког Орноса, византијског намесника Бурсе који је прешао на страну Османлија након пада Бурсе 1326. године. Евренос-бег је предводио османску војску у нападима на Бугарску, Тесалију и Србију. Након османског освајања Хадријанопоља (1362), Евренос је постављен за управника Тесалије. Он и његове акинџије учествују у Косовском боју (1389) и Никопољској бици (1396). Евренос осваја Кесан, Ипсалу, Комотини, Феру, Ксанти, Маронеју, Сер, Битољ и 1397. године Коринт. Основао је Јаницу на Вардару. Предводио је турски напад на Београд 1409. године са Вуком Лазаревићем против његовог брата Стефана. Имао је седморицу синова и неколико кћери. Гази Евренос-бег је умро у дубокој старости. Сахрањен је у маузолејној гробници 1417. године. Маузолеј је оштећен у 19. веку и једно време је служио као пољопривредна продавница.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Reinert, Steven W. . "Evrenos". Oxford Dictionary of Byzantium. 2. New York/Oxford: Oxford University Press. (1991). стр. 765.