Бајазит I

Из Википедије, слободне енциклопедије
Бајазит I

Султан Бајазит Mуњевити
Султан Бајазит Mуњевити

Датум рођења 1360
Датум смрти 8. март 1403.(1403-03-08)(42–43 год.)
Место смрти Акшехир (Османско царство)
Гроб Бурса
Титула Султан Османског царства
Период 13891402
Претходник/ци Мурат I
Наследник/ци Интерегнум
Порекло и породица
Династија Османска династија
Отац Мурат I
Мајка Гулчичек Хатун
Супружник/ци Оливера, Девлет Хатун
Потомство Иса Челебија
Сулејман Челебија
Муса Челебија
Мехмед I
Мустафа

Tughra of Bayezid I.JPG
Тугра султана Бајазида I

Бајазит I (тур. بايزيد اول, Beyazıt Yıldırım, 13608. март 1403), звани још и Јилдирим - Муњевити, био је османски султан од 1389. до 1402. године.[1][2]

Долазак на власт[уреди]

Власт над Османским царством је преузео на Газиместану, за време Косовске битке. Након смрти оца, Мурата, наредио је да брата, Јакуба Челебију, задаве свиленим гајтаном. Погубио је кнеза Лазара и већину српске властеле. Након тога је повукао војску у Бурсу, где је сахранио Мурата и Јакуба. Оженио се Оливером Лазаревић, ћерком кнеза Лазара. Оливера је постала једна од његове четири законите супруге - кадуне, али никада није променила своју православну веру. Имала је велики утицај на султана и тако је помагала свом народу, држави и породици да преживе та бурна времена.

Власт и освајања[уреди]

После Косовске битке српска кнегиња Милица је прихватила вазалне односе према султану у име свог малолетног сина Стефана Лазаревића. Константинопољ, који је држао опкољен пуних седам година, није успео да освоји.

Султан Бајазит је одликовао Михалоглу Гази Али Беја, команданта лаке коњице за његове значајне успјехе и заслужну улогу у бици против Срба једним ферманом.

У бици против угарског краља Жигмунда Луксембуршког и његових европских савезника 1396. године код Никопоља, однео је победу. Непосредно након битке Бајазит је покорио Видинско царство чиме је окончао османско освајање Бугарске. На крају, Османлије су упале у Штајерску (Аустрија), Босну и Пелопонез. Опијен побједама, Бајазит је запоставио све државне послове и обавезе.

Смрт[уреди]

Бајазит I у заточеништву

Упадом монголске војске под вођством страшног Кана Тимура - Тамерлана, Бајазит се морао суочити са Монголима код Ангоре. У бици 1402. године био је побеђен и заробљен. У току или непосредно после битке, заробљена је и његова супруга принцеза Оливера. Тамерлан ју је касниије ослободио без откупа захваљујући договору са њеним братом деспотом Стефаном, кога је изузетно поштовао као великог и храброг ратника. После годину дана, Бајазит је извршио самоубиство, а након његове смрти у заробљеништву, Тимур је дозволио да се посмртни остаци Бајазита пребаце у Бурсу.

Грађански рат[уреди]

За више информација погледајте чланак Грађански рат у Османском царству.

Султан-Бајазитово царство се распало због нејединства његова четири сина Исе, Мехмеда, Мусе и Сулејмана, али и кроз политику самог Тимура. Следило је 11 година безвлашћа и грађански рат. Из грађанског рата је као победник изашао Бајазитов син Мехмед, који га је наследио на престолу.

Популарна култура[уреди]

Његов лик се појављује у следећим филмовима:

Референце[уреди]

  1. Lowry 2003, стране 153
  2. Runciman 1990, стране 36

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Мурат I
турски султан
1389—1402
Наследник:
Интерегнум
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}