Млетачка република

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Млетачка република (1848-1849).
Млетачка република
Republica de Venexia
Застава Млетачке републике Грб Млетачке републике
Застава Грб


Млетачка република
Млетачка република
Географија
Континент Европа
Регија Апенинско полуострво, Балканско полуострво и Мала Азија
Главни град Венеција
Друштво
Службени језик Латински, венецијански и италијански
Историја
Постојање  
 — Оснивање 697.
 — Укидање 1797.
Земље претходнице и наследнице
Млетачке републике
Претходнице: Наследнице:
Flag of the Greek Orthodox Church.svg Византијско царство Цисалпинска република Flag of the Repubblica Cisalpina.svg

Млетачка република (Republica de Venexia[1]) била је средњовековна аристократска република, чији је главни град била Венеција.

До 10. века је признавала власт Византије, кад јој је формално призната независност, након чега се нагло развила и ојачала захваљујући развитку трговине. У тежњи за експанзијом према Истоку постала велики непријатељ Византије и била главни учесник у њеном рушењу 1204. и оснивању Латинског царства.

Од 11. до 13. века проширила је власт на један део Ломбардије, Далмацију, Албанију, Пелопонез, Крит, Кипар и Егејска острва; у 15. веку под њену власт пали су градови Падова, Виченца, Верона, Бреша, Бергамо и др. Експанзија на Јадран почиње 1000. године када је дужд Петар II Орсеоло отргао од хрватске државе већи део Далмације. Нарочиту корист извукла је после четвртог крсташког рата када је добила део Цариграда, Пелопонеза, јонска острва и неограничено право трговине; у периоду 12051358. њену врховну власт признао је и Дубровник; тада је била на врхунцу моћи и као највећа поморска средоземна сила с правом је називана „господарицом мора“.

Опадање њене моћи, као и моћи свих трговачких градова у Средоземљу почело је у 16. веку открићем Америке и поморског пута за Индију, јер су се поморски путеви и светска трговина померили са Средоземног мора на Атлантски океан; од 16. века губи источне поседе, које јој отимају Турци (Кипар 1571, Крит 1669. и др.). Независност је коначно изгубила Кампоформијским миром 1797, којим ју је Наполеон I Бонапарта уступио Аустрији, а у периоду 18051815. припојио је својим поседима у Италији; у периоду 18151866. поново припадала Аустрији, а 1866. ушла у састав Уједињене Италије.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. На тадашњем венецијанском језику који је данас дијалект италијанског језика. На италијанском: Serenissima Repubblica di Venezia

Спољашње везе[уреди]