Елафитска острва

С Википедије, слободне енциклопедије
Елафитска острва

Елефитска острва или Елафити су група острва смештених у Јадранском мору западно од Дубровника. Иако данас на њима више нема јелена, острва им дугују своје име (грч. elaphos - јелен). Елафитска или Јеленска острва под тим именом први помиње Плиније старији у 1. веку у свом делу Naturalis Historia. Највеће острво у групи је Шипан, а чине је још Лопуд, Колочеп (Каламота), Јакљан, Руда, Голеч и Црквина и нека мања острва. Својим прелепим пејзажима и пешчаним плажама привлаче бројне туристе. Дневно су повезани бродским линијама с Дубровником.

Највећи острва су:

  • Шипан - највеће је острво Елафита, а уједно и најудаљеније од Дубровника. На њему се налазе два места: Шипанска Лука и Суђурађ, смештена у две супротне увале које дели само поље.
  • Колочеп (Каламота) - најближе је Дубровнику и због своје близине често је излетиште Дубровчана. Суптропска вегетација, свежи морски ваздух, простране борове шуме и маслине чине овај оток изразито привлачним. Веће насеље је Доње Чело.
  • Лопуд - смештено је између Шипана и Колочепа и могло би се рећи да је и најразвијеније. На овом острву можете уживати у плажама од којих је најпознатија пешчана плажа Шуњ.
Поглед на острво Руда с Лопуда.

У мање острва се убрајају:

Делом Елафита неки сматрају и острво Локрум.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]