Енергија грома

С Википедије, слободне енциклопедије
Анимација удара грома

Енергија грома је енергија која потиче од снаге грома. Представља обновљиви извор енергије, чија експлоатација није до краја развијена али се увелико ради на њеном развоју. Може се користити за добијање топлотне, и/или електричне енергије.

У свету сваке секунде дође од 100 удара грома што представља огроман извор електричне енергије.

Историја[уреди | уреди извор]

Никола Тесла је још у својој младости имао идеју о хватању муња и искоришћењу енергије грома. У свом каснијем раду често је експериментисао и у лабораторијским условима стварао муње. Патентрао је ”Теслин калем“ (енгл. Tesla coils), резонантни трансформатор с ваздушним језгром, који је производио струје високих фреквенција и могао да оствари огромне напоне који су се празнили кроз ваздух у виду изузетних муња. Успео је да створи напон од чак 12 милиона волти и муње дуже од 30 метара.

Ове вештачки произведене муње нашле су примену и у филмској индустрији кад год је постојала потреба за муњама или електричним луковима. Најбоља и најупечатљивија примена Теслиних трансформатора могла да се види у филму “The Entity” у коме муње зраче из тела глумице, као и у филму “Терминатор 2”.

Развој[уреди | уреди извор]

Почетком 21, века кинески научници разрадили су технологију коришћења енергије муње у научне и привредне сврхе која се састоји у хватању муња у ваздуху и усмеравању у колектор на земљи за даље истраживање и употребу. Ова истраживања спроводе се у оквиру Института атмосфере физике Це Си Шу.

Према речима научника за „хватање муња“ користе се ракете ојачане специјалним проводницима које се лансирају у центар облака. Ракета YЛ-1 треба да стартује неколико минута пре удара муње.

Тестирање је показало да тачност лансирања износи 70%. Енергија муње и електромагнетно зрачење које производи наћи ће примену у пољопривреди и производњи полупроводника.

Поред тога, нова технологија ће утицати на знатно смањење штете које наносе олује. Према статистици у Кини од удара грома сваке године страда око хиљаду људи, а штета коју олујно невреме нанесе економији достиже 143 милиона долара годишње.

Кинески научници настоје да пронађу метод коришћења енергије муња која има велики електрични потенцијал.

Претварање у топлотну енергију и дестилација[уреди | уреди извор]

Крајеви где су електрична пражњења из облака честа појава, могу бити подесни, да се на једноставан начин искористи велика енергија грома. Принцип се заснива на загревању воде услед отпора при протицању електрицитета, слично као „експрес чајник“.

Енергија грома би се могла користити за загревање морске или загађене воде са циљем дестилације. Електрично пражњење грома траје око 0,1 секунде са енергијом приближно 1017 ерга, а грмљавина настаје од наглог ширења загрејаног ваздуха са преко 30.000°C.

На овом пољу значајне резултате постигао је познати српски проналазач Вељко Милковић.[тражи се извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]