Ереник

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте чланак Рибник.
Ереник
The river of Junik.JPG
Ереник код Јуника
Опште информације
Дужина51 km
Басен516 km2
СливЈадрански
Пловностније пловна
Водоток
Изворизвире из Ђеравичког језера на Проклетијама
В. извора~2200 m
УшћеБели Дрим
Географске карактеристике
Држава/е Србија
Косово и Метохија
ОбластМетохија
НасељаЈуник, Ђаковица
ПритокеЛоћанска Бистрица
Река на Викимедијиној остави

Ереник или Рибник је река Србији, која извире на Проклетијама. Протиче кроз Метохију дужином од 51 км и улива се у Бели Дрим. Река целим својим током није пловна, а површина њеног слива је 516 км² и припада сливу Јадранског мора.

Ток реке[уреди | уреди извор]

Ереник извире из Ђеравичког језера, на висини од око 2.200 м нмв, испод истоименог врха (2.656 м нмв), који је највиши врх Србије и други по висини врх у Проклетијском масиву.

На свом путу ка Ђаковици, Ереник представља границу између Проклетија и Метохијске равнице и протиче кроз села Јашић, Нивоказ и Поношевац, затим кроз варошицу Јуник и рударско место Бабај Бокс. На овом делу свог тока, у реку се улива читав низ потока који се спуштају са Проклетија, од којих су највећи Шлепица и Речица, али и њене највеће притоке Трава и Лоћанска Бистрица.

После проласка кроз Ђаковицу, Ереник наставља свој ток кроз Рачу и Бистражин, код кога се данас налази стари камени мост из XVIII века, познат као Терзијски мост.

Ереник се улива у Бели Дрим, као његова лева притока, непосредно пре његове епигеније, у близини Швањског моста, испод брда Градеша на коме се налазе остаци старе тврђаве.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]