Терзијски мост код Ђаковице

С Википедије, слободне енциклопедије
Терзијски мост
Terzijski Most.JPG
Поглед на Терзијски мост
Опште информације
МестоБистражин код Ђаковице
ОпштинаОпштина Ђаковица
Држава Србија
Врста споменикакамени мост
Време настанкакрај XV века/XVIII век
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Терзијски мост се налази код села Бистражина, недалеко од Ђаковице и представља изузетно значајан пример старе мостоградње сачуване у Србији[1].

Подигнут је преко реке Рибник, вероватно крајем XV века, да би свој данашњи изглед добио у XVIII веку, када је значајно преправљен средствима терзијског еснафа из Ђаковице, по чему је и добио име. Велики радови на обнови моста и враћању његовог првобитног изгледа су обављани у периоду од 1982. до 1984. године и он се данас налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од изузетног значаја.[2][1]

Терзијски мост[уреди | уреди извор]

Не зна се поуздано када је мост настао, али се сматра да је подигнут крајем XV века. То мишљење је базирано на чињеници да је мост подигнут на траси старог пута, из средњег века, који је повезивао Ђаковицу са Призреном, као и на томе што се на мосту уочава да је касније дограђиван, услед промене тока реке Рибник. Мост је у XVIII веку доживео огромне преправке, које су му дале данашњи изглед. Радове је финансирао еснаф терзија из Ђаковице, што потврђује и уклесани натпис на турском језику, смештен на самом мосту.

Мост је изграђен од правилно тесаног камења тамносивих и окер нијанси. Његова дужина прелази 190 метара, првобитна ширина коловоза је била преко 3,5 метара, а мост сачињава 11 заобљених лукова, између којих су уграђене нише.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]