Еро Саринен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Еро Саринен

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 20. август 1910.
Место рођења Кирконуми (Руска Империја)
Датум смрти 1. септембар 1961.
Место смрти Ен Арбор (САД)
Дела

Еро Саринен (фин. Eero Saarinen; Кирконуми, 20. август 1910Ен Арбор, 1. септембар 1961) је био фински и амерички архитект и дизајнер производа. Чувен је по варијацијама стила према захтевима пројекта.

Биографија[уреди]

Столице у облику тулипана

Када је имао 13 година са породицом је дошао у САД. Отац му је био архитекта Елијел Саринен. Његов отац је предавао на Кранбруковој академији уметности у Мичигену. Учио је од свога оца и на курсевима вајарства и дизајна намештаја. Био је пријатељ са Шарлсом и Рејом Ернсом и са Флоренс Кнол. Отишао је на Универзитет Јејл, где је 1934. завршио архитектуру. После тога годину дана је путовао Европом и Северном Африком, а годину дана је провео у родној Финској. После тога вратио се у Кранброк, где је радио са оцем и предавао у Кранбруку. Држављанин САД постао је 1940. Када му је умро отац 1950. основао је властити архитектонки уред Еро Саринен и сарадници.

Радови[уреди]

Велики лук у Сент Луису у оквиру Џеферсоновог меморијала

Прво је добијао углед, док је још радио под очевим надзором. За столицу, коју је дизајнирао 1940. добио је прву награду. Ту столицу, као и све остале производила је компанија Кнол, коју је основала Флоренце Кнол.

Добио је и прву награду 1948. на такмичењу за дизајн Џеферсоновог националног меморијала у Сент Луису са великим луком. Први велики рад, који је започео са оцем био је Технички центар Џенерал Моторса у Ворену у Мичигену. Дизајнирао је у стаклу и челику са панелима у две нијансе плаве боје. Када се то показало успешним добио је да ради седишта и осталих великих корпорација: Џон Дир, ИБМ и ЦБС. Током педесетих година добијао је све више наруџби од америчких универзитета. Његов најчувенији рад је експресионистичка бетонска шкољка за ТВА центар за летење у Њујорку (TWA Flight Center) на међународном аеродрому Џ. Ф. Кенеди.

Галерија[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]