Жан Жорес

Из Википедије, слободне енциклопедије
Жан Жорес

Жан Жорес
Жан Жорес

Биографија
Датум рођења 3. септембар 1859.
Место рођења Кастр (Француска)
Датум смрти 31. јул 1914.
Место смрти Париз (Француска)

Жан Жорес (фр. Jean Jaurés [ʒɑ̃ leɔ̃ ʒɔ.ʁɛs]; Кастр, 3. септембар 1859Париз, 31. јул 1914), пуно име Огист Мари Жозеф Жан Леон Жорес, био је француски социјалистички политичар у јавности означаван као „савјест Европе“.

Биографија[уреди]

Рођен је 3. септембра 1859. Био је француски политичар и социјалистички лидер, посланик радикалног правца од 1885. до 1889, а касније је пришао социјалистима и 1893. постао вођа Социјалистичке партије.

У чувеној Драјфусовој афери бранио је Драјфуса и шестоко је нападао клерикалне и монархистичке кругове. У парламенту се борио за социјално законодавство и залагао се за антиклерикалне мјере, помажући буржоаске владе које су се изјашњавале за световну наставу.

Године 1904. оснива лист L'Humanite (Човјечанство). Трудио се да зближи и уједини све француске социјалисте и са гедистима основа Социјалистичке уједнињене партије.

Залагао се против избијања Првог светског рата. У једном ресторану, док је разговарао са својим колегама 31. јула 1914. године бива убијен од стране неког националистичког фанатика.

Дјела[уреди]

  • Докази (о Драјфусовој афери)
  • Социјалистичке студије (збирка новинских члана)
  • Нова армија
  • Социјалистичка историја француске револуције

Спољашње везе[уреди]